Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla mimořádné testy na salmonely v drůbežím mase. „Všech 30 vzorků bylo podle kontrol v pořádku,“ informoval mluvčí inspekce Michal Spáčil.
„Státní zemědělská a potravinářská inspekce vykonala v závěru loňského roku mimořádnou kontrolu baleného chlazeného čerstvého drůbežího masa. Cílem kontroly bylo zmapování možného výskytu salmonel,“ uvedl Spáčil.
Testy byly zaměřené především na rizikové typy salmonel Salmonella Enteritidi a Salmonella Typhimurium v chlazeném drůbežím mase, které v tržní síti přichází do přímého kontaktu se spotřebitelem.
„Všech 30 úředně odebraných a laboratorně analyzovaných vzorků bylo vyhodnoceno jako vyhovující uvedenému nařízení. Nebezpečné sérotypy salmonely nebyly v testovaném zboží přítomny,“ potvrdil Spáčil s tím, že vzorky byly tuzemského i zahraničního původu.