Zlín, Liberec – „Touhle dobou už se to mělo rozjíždět. A pořád nic,“ přemítá za pípou hostinský a spolumajitel zlínské Hospůdky u Kovárny Zbyněk Baťa. Je květen a každoroční nával hostů se letos v restauracích nekoná.
„Míň hostů? Tak o třicet čtyřicet procent určitě,“ souhlasí Christián Bílek, číšník z nedalekého Bowling baru B6 s pizzerií. „Buď to letos bude šul nul, nebo to půjde do mínusu,“ odhaduje letošní hospodářský výsledek svého zaměstnavatele.
„Tady to bylo dlouho v rekonstrukci, takže je to těžko srovnat,“ ukazuje bradou recepční zlínského Hotelu Ondráš na moderní a novotou svítící přízemní restauraci. „Na hotelu to ale poznat je. O polovinu míň klientů to nebude, to by bylo moc, ale o třetinu míň určitě. Ta krize opravdu znát je,“ uvažuje.