Sobota 31. října. Svátek má Štěpánka.

Nákupy bez rozmyslu: třetina jídla končí v kontejneru

Investice 23.01.2012 | 13:25 0 Komentářů

Z jídla, které se vyhodí, se využijí pouze potraviny, které si někdo „vykontejneruje“

Berlín – Lidé by se měli naučit hospodařit s jídlem, zdůrazňují zástupci OSN. Třetinu všech potravin, které se ve světě vyrobí, lidé vyhazují. Ročně se tak vyplýtvá 1,3 miliardy tun jídla.
Uvedl to generální ředitel Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) Jose Graziano da Silva během setkání ministrů zemědělství v Berlíně. Za podobným plýtváním stojí jednak nešetrnost spotřebitelů, ale také různé cenové regulace.
Pouze v Evropě a Severní Americe se ročně vyplýtvá 220 milionů tun jídla ročně. To je stejné množství, jako se za stejné období vyrobí v celé subsaharské Africe.
Část se zničí, zbytek zdraží
K plýtvání dochází především tehdy, pokud je nabídka jídla větší, než zákazníci chtějí spotřebovat. To se může stát jednak díky nečekaně příznivému počasí, hlavním důvodem ale bývá regulace. Jejím cílem je zvyšovat výkupní ceny pro výrobce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.