CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

24. 02. 2015

0 komentářů

Inspekce zavřela pražské Lahůdkářství Jan Paukert

 


 

Inspekce zavřela pražské Lahůdkářství Jan Paukert

Brno/Praha – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes zavřela známé pražské Lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě. Důvodem bylo závažné porušení hygienických předpisů, informoval v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. SZPI zavřela v posledních dnech i další dvě restaurace.

Pražské lahůdkářství vzniklo už v roce 1916 a nabízí pečivo, chlebíčky i cukrovinky. Inspektoři však našli jak v teplé, tak cukrářské kuchyni velké množství myšího trusu.

„Na podlahách a kuchyňských zařízeních, rovněž na izolacích bylo vidět, že jsou ožrané od myší. V zázemí, kde se připravovala jídla, byly celkově znečištěné podlahy dlouhodobě neodklízenou mastnotou a prachem, špinavé byly i dřezy,“ uvedl Kopřiva. Ve skladu ovoce a zeleniny byly na stěnách rostoucí plísně. „Rovněž nebyla zajištěná ochrana skladovaných potravin před škůdci,“ uvedl Kopřiva. Lahůdkářství podle něj zůstane zavřené, dokud provozovatel všechny nedostatky neodstraní.

Pražský soud nedávno zahájil s lahůdkářstvím Jan Paukert insolvenční řízení. Podnik údajně dluží za nájem půl milionu korun.

REKLAMA

Tradice Paukertova lahůdkářství sahá do roku 1916, kdy ho jako první české velkolahůdkářství založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stal symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. V roce 1952 bylo lahůdkářství znárodněno, v roce 1991 podnik v restituci získal zpět syn zakladatelů Jan Paukert mladší. Po rekonstrukci se lahůdkářství pod názvem Jan Paukert opět otevřelo v říjnu 2008. V roce 2012 získala stoprocentní podíl v podniku skupina Natland.

Další dvě zavřené restaurace

Inspektoři zavřeli také čínské občerstvení WOK v Bulharské ulici v Karlových Varech. „Maso bylo uložené v nádobě nevhodné pro potraviny pod dřezem, na stěnách a podlaze byla dlouhodobě neuklizená mastnota a prach,“ uvedl Kopřiva. Po odstranění nedostatků bylo možné restauraci opět otevřít.

V Brodku u Přerova musel provozovatel zavřít restauraci U nádraží. Syrové maso tam skladovali společně se zpracovanými potravinami na chodbě mimo chladicí zařízení. Sklad byl plesnivý, některé potraviny byly skladované v kotelně a v policích byl myší trus.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *