Cílem celého systému je omezení daňových úniků a potlačení šedé ekonomiky. Zatím to však vypadá na uzavírání hospod v malých vesnicích a zdražování jídel v pohostinství. Podle odhadů skončí až třetina vesnických pohostinských zařízení. Restaurace, které neskončí, chystají zdražování.
„Od menších podniků máme informace o plánovaném či již provedeném zvýšení cen. Nejvíc na pivu a jídlu, méně na nealkoholických nápojích a lihovinách. Kvůli ohlášenému zdražení piva některými výrobci, ale i kvůli EET očekáváme růst cen o pět až 20 procent,“ potvrzuje i šéf výrobce lihovin Stock Jan Havlis.
Se startem EET panují i rozkoly ve vládě. Téměř každá ze stran nyní předkládá vlastní návrhy na změny a vyjímky v systému. Ti kteří návrhy nepředkládají, chtějí celou EET zrušit.
Zdroj : CeskeNoviny.cz