Praha – Prasečí chřipka poptávku po vepřovém mase v Česku na rozdíl od jiných zemí nijak neovlivňuje. Zdejší chovy prasat však likviduje jiná nemoc, rozšířená v chovech i na jatkách – jejich nekonkurenceschopnost na společném evropském trhu.
Především nižší efektivnost zemědělců a zpracovatelů může za to, že tuzemská produkce vepřového – nehledě na prasečí chřipku – se letos dál sníží.
Levnější i s cestou
A dokazují i příklad z trhu. Číňané třeba přišli do Česka za levnou surovinou a teď ji raději vozí až ze Španělska. I s převozem na takovou dálku vyjde bok, kýta a plec z prasete levněji, než by je nakoupili v tuzemských masokombinátech.
Tvrdí to Jiří Vančura z čínské firmy Shanghai Maling, která od loňského podzimu vyrábí v Hrobčicích u severočeské Bíliny lančmíty určené hlavně na export. „Většina suroviny se dováží z evropských zemí. Důvod je jednoduchý: při stejné kvalitě vychází o pár procent levněji než od českých dodavatelů,“ vysvětluje manažer čínské společnosti.