CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

30. 07. 2018

0 komentářů

ČNB nejspíš ve čtvrtek znovu zvýší úrokové sazby

 

Ve čtvrtek bude zasedat bankovní rada České národní banky. Podle prognóz analytiků nejspíš zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Hlavním důvodem je slabší než očekávaný kurz koruny, vyšší inflace a napjatý trh práce.

Loading



 

Naposledy o čtvrt procentního bodu zvýšila rada základní úrokovou sazbu na konci června.

Od tohoto zvýšení kurz koruny posílil z 25,94 Kč/EUR na zhruba 25,63 Kč/EUR. Na začátku července ovšem koruna i oslabila, když se dostala nad 26 korun za euro. V květnové prognóze ČNB přitom očekává, že za celý letošní rok bude průměrný kurz koruny 25 Kč/EUR.

Bankovní rada přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb již příští týden. Jak naznačil komentář hlavního ekonoma ČNB Tomáše Holuba, nová prognóza předložená bankovní radě bude vyžadovat daleko rychlejší zvyšování sazeb, protože koruna neposiluje tak rychle, jak ČNB předpokládala. Trh po zmíněných informacích očekává růst sazeb v příštím týdnu již s pravděpodobností 80 procent,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

ČNB se zdá být připravena podpořit zvýšení sazeb o dalšího čtvrt procentního bodu. Prostor k takovému rozhodnutí vytvoří pro ČNB její nová inflační zpráva, která zřejmě konstatuje, že inflace zůstane přinejmenším několik měsíců nad cílem, přehřívání ekonomiky se nezmírňuje a koruna je citelně slabší, než předpokládala předchozí prognóza,“ uvedl i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Během letošního roku  očekává po srpnovém zvýšení sazeb ČNB ještě jeden takový krok.

REKLAMA

Zvýšení úrokových sazeb na nadcházejícím zasedání je podle nás hotová věc,“ uvedla rovněž ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.
Zdroj : ČTK

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocovaly druhý kvartál v řadě

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 14,8 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Je zde znatelný trend zlepšujícího se vývoje investic. Zatímco ve třetím kvartálu roku 2023 vykázaly fondy pokles zhruba o […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *