CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/$ 23.768 -0,06%

CZK/£ 29.660 +0,03%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

30. 12. 2021

0 komentářů

2021: Přebytek peněz v systému a rekordní výnosy napříč investičním spektrem

 

Právě končící rok se pro investory zapíše do historie jako další z řady úspěšných let, kdy tzv. „býčí nálada” určovala trend nejen na akciových trzích, ale i na trzích dalších tříd aktiv. Po pandemickém roce 2020 by přitom jen málokdo čekal tak rychlé ekonomické zotavení, které přinese investorům tučné zisky.

Loading



 

Při panice v první covidové vlně na jaře 2020 zažily finanční trhy prudký pád, který byl svou rychlostí vyšších jednotek procent denně bezprecedentní. Několikrát se i zastavilo obchodování na burzách, cena ropy se v jeden moment dokonce dostala do záporných hodnot, zažili jsme lockdowny a devastující ztráty tržeb pro celá průmyslová odvětví.

Jen málokdo by čekal, že se z této krize, která aspirovala na několikaleté zotavování (tzv. tvar písmene „U”), dostaneme tak rychle. Příčinou zlomu bylo historické množství úplně nových peněz, které centrální banky v USA, Evropě nebo Japonsku „vytiskly” a pustily do ekonomiky.

Nová generace investorů vsadila na akcie

Proč tak obsáhlý úvod ke zhodnocení roku 2021? Protože právě obrovská přemíra nových peněz ve finančním systému byla hnacím motorem pro investiční svět letoška. Díky lockdownům a zároveň výnosové neatraktivně dalších tradičních instrumentů (státní a korporátní dluhopisy), nulovým výnosům bankovních vkladů a předraženým nemovitostem, začala nová generace “online investorů” masivně investovat do akcií.

REKLAMA

Demokratizace investování a mobilní aplikace jako Robinhood nebo Revolut pomohly obrovskému přílivu nových peněz do vedoucích technologických firem světa, které navíc díky svému core byznys v cloudu, e-commerce, home economy a on-line reklamě z pandemie masivně těžily. Díky tomuto koktejlu tak letos hlavní burzovní indexy neustále překonávaly svá dosavadní historická maxima.

Zaseklý Suez i útok na Kapitol mohly ohrozit trhy

Rok 2021 přitom přinesl hned několik událostí, které by za normálních okolností měly potenciál způsobit výprodeje na trzích. Lednový útok Trumpových voličů na Kapitol, výše zmíněnými příčinami akcelerovaná kauza GameStop, rostoucí výnosy amerických státních dluhopisů, krach gigantického family office Archegos Capital nebo zaseklá kontejnerová loď Ever Given v Suezském průplavu.

K tomu připočtěme celosvětový agresivní návrat inflace, problémy na čínském akciovém a realitním trhu, rozhozené dodavatelsko-odběratelské řetězce (čipy) a na konci roku, kromě nové varianty koronaviru Omicron a celoplanetární energetické krize, také geopolitické napětí přicházející z Ruska.

REKLAMA

Přesto všechno přinesly americké akcie investorům zisky přes 20 %, nemovitosti pokračovaly ve své krasojízdě poháněné levným financováním minulých let, díky post-pandemickému oživení výrazně rostly i ceny průmyslových komodit a kovů. Naopak ve výrazně inflačním prostředí se navzdory učebnicím příliš nedařilo zlatu. Z podobných důvodů adorovaný trh kryptoměn zažil cenovou horskou dráhu a jen potvrdil svou dosavadní investiční nedospělost s „náladovým” chováním teenagera.

Centrální banky začaly se zvyšováním úrokových sazeb

Rok 2022 přinese finančním trhům výzvy především v podobě vysoké inflace a s tím spojený možný scénář tzv. stagflace (ekonomická stagnace plus vysoká inflace), kterou už centrální banky (včetně České národní banky) začínají krotit prudkým zvyšováním úrokových sazeb.

To má způsobit ochlazení ekonomiky pro domácnosti i firemní sektor díky zdražení úvěrování, přičemž právě extrémně levné cizí zdroje byly jedním z hlavních tahounů úspěšné minulé dekády, včetně výnosů na akciových trzích pro koncového investora. Nový rok tak opět přinese řadu výzev i příležitostí. Jako vždy je tak potřeba být připravený na různé scénáře vývoje a držet se své předem naplánované investiční strategie.

Marek Odehnal, investiční stratég a majitel investičně-poradenské firmy ODEHNAL & PARTNEŘI

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *