Neděle 11. dubna. Svátek má Izabela.

Komodity: Globální ceny potravin zůstanou v letošním roce vysoké, FAO

07.06.2011 | 16:10 0 Komentářů

Vysoké a volatilní ceny zemědělských komodit budou pravděpodobně přetrvávat po zbytek roku i v roce 2012, vzhledem k výraznému snížení celosvětových zásob a pokračujícímu nárůstu poptávky, uvedla květnová analýza Organizace OSN pro zemědělství a výživu (FAO).

Růst světových cen potravin v květnu zmírnil, odrážel pokles globálních cen obilovin a zejména cen cukru. Index cen potravin FAO, jenž sleduje každý měsíc změny mezinárodních cen zemědělských komodit, klesl o 3 body na 232 bodů. Byl ale stále o 52 bodů (37%) vyšší, než ve stejném období loňského roku. V únoru vyskočil na nejvyšší úroveň v historii 238 bodů.

Příštích několik měsíců bude mít zásadní dopad na velikost letošní sklizně a globální zásobu. Přestože jsou vyhlídky v některých zemích například v Rusku a na Ukrajině povzbudivé, výkyvy počasí by mohly ohrozit výnosy kukuřice a pšenice v Evropě a Severní Americe.

FAO předpokládá v roce 2011 rekordní globální výstup obilovin ve výši 2,315 miliard tun, což je meziroční nárůst o 3,5%. Produkce pšenice by po loňském snížení mohla vzrůst o 3,2% na pozadí vyšších výnosů Ruské federace, produkce neloupané rýže o 2,0% na rekordních 463,2 milionů tun. Současně se velmi rychle zvyšuje globální poptávka po obilovinách a stimuluje růst cen. Odstranění zákazu vývozu obilí ze strany Ruské federace by mohlo tlak na ceny poněkud zmírnit.

Situace na trhu olejnin nebude v roce 2011/12 dostatečná k uspokojení rostoucí poptávky a dojde k dalšímu snížení globálních zásob. Naopak globální rovnováha nabídky a poptávky s cukrem poukazuje na určité zlepšení v produkci v roce 2010/11.

Globální produkce masa se letos pravděpodobně zvýší jen o 1% a bude odrážet vysoké ceny krmiv, snižování stavu a onemocnění zvířat. Index cen masa v květnu zdolal nejvyšší úroveň v historii 183 bodů. Pokračující robustní poptávka a omezení vývozu signalizuje další nárůst cen v následujících měsících.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.