CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Fejtek

30. 09. 2012

0 komentářů

Zářijový kotrmelec fondů

 


 

Po srpnových týdnech uklidnění, kdy naše fondy sice ukázaly jakýs takýs náznak lepších časů, když – byť pouhými 300 miliony – zaznamenaly nejlepší měsíc za celé dva roky, září spustilo bandurskou, možná spíš Danteho notu pekelnou: „zanech všech nadějí, kdokoli vcházíš“.

Aby odešla během jediného týdne víc než miliarda a půl, to jsme naposled zažili v dobách krvavého podzimu 2008. Na druhou stranu ale opět hrají hlavní roli (podobně jako tu pozitivní před cca dvěma roky) zajištěné fondy. Ty tentokrát děsivou sumou 1657 milionů korun zcela deformovaly statistiku. Všechny ostatní fondy proti tomu hrají doslova jen desetníkového betla.

Přelévání miliard

Opět vyvstává – a ještě naléhavěji – záhada: kam ty miliardy míří? Něco málo vidíme v následujících týdnech v přílivu do fondů peněžního trhu i dluhopisových, ale té obří sumy se zdaleka nedopočítáme. Ano, v současnosti mají žně bankovní spořicí účty (od začátku roku už do nich přišlo 40,5 miliardy), avšak že by zajištěné fondy prodělávaly takou torturu neobliby? Vždyť jen od začátku letošního roku z nich uprchlo přes 7 miliard… Přitom právě ten s 1,2 miliardou korun  začátkem září předčasně ukončovaný Optimum Fund ČSOB Exclusive Buffer Jumper 1 vyplatil klientům za jediný rok 10% zhodnocení i přesto, že index Eurostoxx 50, na který byl výnos navázán, přinesl za stejné období zhodnocení pouze 6,15 %.

Spořicí diktát

Možná poučný je pohled na bankovní statistiku: celkový nárůst vkladů za letošních osm měsíců jen o fous přesáhl 40 miliard korun. Přitom na samotné spořicí účty přišlo zmíněných 40,5 miliardy. Jak je to možné? Velké pohyby vidíme totiž v „ostatních“ typech účtů: i když i na běžných přibylo 25 miliard, o ještě víc zhubly termínované vklady (–12,5 mld) a vklady ve stavebním spoření (–12 mld. Kč).

A pro ilustaci ještě meziroční porovnání –  za dvě třetiny roku lidé na bankovní vklady celkem přinesli jen o 2 miliardy víc, ale spořicí účty si připsaly o 14,5 miliardy víc než za loňských osm měsíců.

REKLAMA

Není pochyb o tom, že sentiment klientů donutil banky k tomuto zoufalému boji o podíl na trhu, přestože se jim (finančně) nevyplácí. K nováčkům se přidala dokonce i UCB a ty velké zkoušejí alespoň ústupové boje (půl na půl fondy a vklad, zvýhodnění úroků Modré pyramidy). Trend však zatím nejen pokračuje, ale sílí. A aby klientovi banka přispěla 3000 korun, když k ní přijde konsolidovat, to je také pěkný symptom.
graf-fondy

Dluhopisové dilema

O jistých rizicích v budoucnosti dluhopisových fondů se hovoří již dva roky, nyní však jsou již doslova na spadnutí. Takže jejich kvetoucí pšenka se může poměrně rychle změnit v obtížné a nepříliš hodnotné bejlí.

Dluhopisové fondy si jen od začátku roku si připsaly přes 2 miliardy korun. To je ostatně tak trochu předzvěst nějaké té menší abnormality, zejména při pohledu na jejich „minulé“ výnosy. Navíc asi žádný Spořínek nerozumí tomu, že ty řecké se na sekundárním trhu prodávají s víc než 1000% výnosem (jejich cena je tedy jen zlomeček nominále) a naopak německé bundy se zas občas prodají se záporným výnosem, tedy jakoby museli investoři ještě připlácet, aby si vůbec takové papíry mohli koupit. Je to také absurdné, vysvětlil by majoru Terazkymu vojín Kefalín.

Nu zkrátka nízké úrokové sazby tlačí dolů i výnosy dluhopisů, což vytlačuje jejich ceny do nevídaných výší. Například i náš český se splatností 2020 a ročním kuponem 4,7 % se prodává za 120 % své jmenovité hodnoty. Anualizovaný výnos do splatnosti tohoto dluhopisu je tak pouhých 2,4 % p.a., což je méně než nabízí některé spořicí účty.

REKLAMA

Jakmile tato zoufalá poptávka po bezpečných přístavech ochladne, ceny dluhopisů půjdou dolů a výnosy dluhopisových fondů také. Kdy to bude? Ví asi jen čert, jenže kde se ho zeptat? V každém případě se nenechte oslnit současnými až příliš pěknými výnosy dluhopisových fondů. Blížíme se vrcholu kopce a jak se to z něj pak rozjede, víme až moc dobře. Nic neroste do nebe, takže diverzifikace zůstává základní strategickou obranou. A v dluhopisech lepší perspektivu nabízejí zejména ty korporátní, případně rozvíjejících se trhů.

Dividendové akcie už dnes chválí skoro každý, že by v nich ale viděli naši Spořínci nějakou šanci, zatím nic nenaznačuje.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *