CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Radovan Novotný

15. 12. 2015

0 komentářů

Základy investování: Trendy a klouzavé průměry

 


 

Vyplatí se bojovat s trendem?

Investory i spekulanty zajímá důležitá věc – trend, a jeho nástup a konec. V angličtině pro to existuje rýmující se burzovní přísloví „trend is your friend“ – trend je tvůj přítel. „Tradeři“, tedy ti, kteří chtějí na cenových pohybech vydělat, rádi obchodují ve směru (dominantního) trendu. A tak i jedna z opakovaných pouček tvrdí „když budete obchodovat ve směru trendu, zvyšujete pravděpodobnost úspěchu“.

Svézt se s trendem je příjemné, kdo by nechtěl levně koupit a draze prodat. Ještě zbývá doplnit takovou podstatnou drobnost – dokázat trend rozpoznat, včas vstoupit a včas vystoupit. Ale to už je tak trochu více o spekulaci, než o investování!

Obrázek 1: Trh dlouhodobě rostoucí vykazuje býčí trend (býk svými rohy sune ceny nahoru). Opakem je medvědí trh, ceny klesají (medvěd je tlapou sráží dolů).

trend-01

Zdroj: google.cz, výsledek vyhledávání „bull bear market trend“

Proti trendu vystupují tzv. korekce, které se v cenovém grafu projevují jako zuby, schody neboli krátkodobé výkyvy opačným směrem. Pro zvýraznění trendu v grafu se vykreslují trendové čáry. Chce to vzít graf vývoje ceny v čase a vykreslit do ní čáru, která má trend pomoci vyhodnotit – v případě rostoucího trendu se hovoří o linii uptrendu a případě trendu klesajícího je to linie downtrendu. Existují vlastně tři možné směry – nahoru, dolů, nebo do strany.  

Tabulka 1: Různé typy trendu; trend rostoucí, klesající a postranní. Jinými slovy lze říci, že trh roste, klesá anebo jde do strany.

Rostoucí trend („uptrend“)

…růstová fáze trendu

…růstová, býčí (bullish, hausse) fáze

  • Cena vzroste a pak se třeba o něco vrátí i zpět, ale pak znovu roste a vyšplhá o něco více, než v kole předchozím – maxima i minima se postupně zvyšují.
  • Cesta tedy osciluje kolem rostoucí linie a šplhá „po schodech“ vzhůru. Říká se, že býk jde po schodech.
  • Spojnice dvou nebo více kurzových minim pro vykreslení trendové čáry.

Klesající trend („downtrend“)

…klesající fáze trendu

…klesající medvědí (bearish, baisse) fáze

  • Sestupný trend se vyznačuje klesající cenou, krátkodobě se může cena i o něco zvednout, aby se znovu klesla níže.
  • Říká se, že medvěd padá z okna, ceny v „downtrendu“ klesají rychleji, než v „uptrendu“ rostly (býk šel po schodech).
  • Spojnice dvou nebo více kurzových maxim pro vykreslení trendové čáry.

Netrendový trh (pohyb do strany)

…tzv. obchodní pásmo, konsolidace, chop („cena je v chopu“), postranní trend

  • Cena přešlapuje na místě, stádium mezi dvěma významnými trendy (sestupným a vzestupným).
  • Pohyb ceny je neuspořádaný a uzavírá mezi horní hranicí odporu a dolní hranicí podpory (nepřekročí pomyslnou laťku). 
  • Cena se drží ve stejné cenové hladině, za nižší cenu jsou nabídnuté jednotky vykoupeny a za vyšší cenu klesá zájem.

Klouzavé průměry

Říká se, že trend je otcem spekulace, matkou je klouzavý průměr. Klouzavý průměr je vedle trendové čáry základním způsobem, který má pomoci trend identifikovat. Je to indikátor, který pomůže odhalit změnu vývoje cen, protože matematicky dokáže odfiltrovat „krátkodobé“ kolísání kurzu a umožní porovnat kolísání v různých časových rámcích. Dalo by se říci, že zatímco při hledání jehly v kupce sena pomůže magnet, při hledání trendů může být nápomocný klouzavý průměr.

Tím nejjednodušším klouzavým průměrem je průměr jednoduchý (Simple Moving Average, SMA). Kupříkladu 50denní klouzavý průměr kursu se propočítává přičtením hodnoty posledního známého kursu k součtu kursů předcházejících 49 dnů a vydělením 50.

O něco sofistikovanější je exponenciálně vážený klouzavý průměr (Exponential Moving Average, EMA). Vzorec pro jeho výpočet dává největší váhu nejaktuálnějším hodnotám zavíracích cen a nejmenší váhu hodnotám nejstarším.

Vykreslení dvou klouzavých průměrů pro dvě periody pak může pomoci odhalit trend. Například kombinace EMA 20 a EMA 40 (viz Obrázek 2) dokáže trend identifikovat i posoudit. Je-li EMA 20 < EMA 40, naznačuje to, že aktuálnější ceny jsou v průměru nižší, než ty dřívější, a trend ve sledovaném časovém rámci je rostoucí. Naopak bude-li EMA 20 > EMA 40, naznačuje to v zahrnutém časovém rámci trend klesající. Změna trendu nastává v období překřížení obou diskutovaných průměrů.

Obrázek 2: Exponenciální klouzavý průměr s periodou 20 a 40 týdnů na týdenním grafu. Směřuje křivka klouzavého průměru dolů (downtrend), do strany (žádný trend), nebo nahoru (uptrend)? 

trend-02

 Zdroj: Google Finance

Pro úplnost výkladu uveďme, že vývoj cen v týdenním rámci je v grafu reprezentován „svící“. Horní a dolní strana obdélníku svíce zachycuje otevírací a zavírací cenu (záleží na barvě svíce, ta nevybarvená má zavírací cenu na horní straně) a „tykadla“ (tzv. stíny) zachycující, kam až se cena v průběhu obchodování vyšplhala (konec čáry horního tykadla), případně propadla (konec čáry dolního tykadla/stínu).

Co technická analýza odhalí

Z historie vývoje cen lze více či méně úspěšně odhadovat budoucí vývoj. V době internetových on-line aplikací stačí na stránkách, jako je Google Finance, najít prošetřovaný obchodovaný finanční instrument a zadaný klouzavý průměr si nechat přímo vykreslit.

Bez údajů o objemu obchodů by ovšem informace pro technickou analýzu nebyly kompletní. Hráči, kteří prodejem realizují zisky, mohou v určitý okamžik obrátit rostoucí trend v trend klesající. Naopak na konci cenových poklesů dochází k růstu objemů – všichni, kteří se na této úrovni chystali prodat, tak pravděpodobně učinili. A když někteří hráči začali nakupovat, obrátili směr vývoje; vytáhli ceny vzhůru.

A co je z toho důležité z pohledu drobného investora? Trendy tvoří nakupující a prodávající, zajímat by nás měl nejen vývoj kurzu (ceny), ale i objemy obchodů (viz Tabulka 2). Když něco roste v ceně a klesá zájem kupujících, může to naznačovat změnu trendu. Žádný strom neroste do nebes.   

Tabulka 2: Vývoj kurzů společně s informací o zobchodovaných objemech poskytují podklad pro vývoj trhu

Cena instrumentu

Zobchodované objemy

Diagnostika tržní nálady

Klesající

Rostoucí

Převládají medvědi (pokles)

Klesající

Klesající

Převládají býci (růst)

Rostoucí

Rostoucí

Převládají býci (růst)

Rostoucí

Klesající

Převládají medvědi (pokles)

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

technická analýza finančních trhů

Technická analýza finančních trhů: Jak začít

Technická analýza je často využívaným a velmi důležitým nástrojem pro obchodování různými finančními instrumenty, jako jsou cenné papíry, futures kontrakty, opce, měnové páry (FOREX), kryptoměny atd. Jak začít s technickou analýzou?

Text: Vladyslav Kirichenko

04. 10. 2019

Základy investování: Tvůrce trhu, bid, ask a spread

Hloubka trhu se v průběhu obchodní seance mění, ask a bid určuje spread – rozpětí mezi nákupní a prodejní cenou. Tvůrci trhu kotují ceny a tím vytváří trh. Spread, neboli cenové rozpětí, souvisí s likviditou a často také s vysokofrekvenčním obchodováním. O příležitosti k arbitráži nebojují už ani tak mozky investorů či spekulantů, jako souboj algoritmů. Říkáte si, že to o čem zde mluvíme je vás španělskou vesnicí? Pojďme se na to podívat krok po kroku.

Text: Radovan Novotný

08. 08. 2016


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *