CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

11. 09. 2013

4 komentáře

Světový policajt si válku ujít nenechá. Nebo ano?

 


 

Amerika chce svou další válku za každou cenu. Alespoň tak to vypadalo ještě na počátku tohoto týdne, a to ještě i v době, kdy Rusko chytilo USA v jejich vlastní pasti. S vědomím, že vojenský konflikt je prakticky jasná věc, se ministr zahraničních věcí John Kerry nechal slyšet, že Sýrie může vojenskému zásahu předejít pouze tehdy, když odevzdá své chemické zbraně mezinárodnímu společenství. Marně se pak snažil všechny přesvědčovat, že šlo pouze o řečnickou poznámku, problém pro militantní Američany byl na světě.

Poznámku totiž využila ruská strana, která se v konfliktu angažuje jako silný spojenec Sýrie a přišla s mírovým řešením, které nikdo nečekal a nikdo mu nedával šanci na úspěch. Přemluvíme Sýrii, aby odevzdala zbraně a vy na ni nezaútočíte, vzkázala ústy svého ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Později se k tomuto kroku pozitivně vyjádřila i samotná Sýrie, která dokonce souhlasí se zničením svých chemických zbraní a přistoupení ke smlouvě o zákazu chemických zbraní. A když souhlas s tímto řešením vyjádřila i Velká Británie, a další země, ocitly se USA v nezáviděníhodné situaci. Pokračovat ve válečném tažení a dokázat všem, že to s tresty pro používání chemických zbraní (je otázkou, kdo za jejich používání v minulosti potrestá je) myslí vážně, nebo udělat z Rusů skvělé taktiky, kteří se chopili své šance a udělali si z USA srandu?

Důkazy není třeba

Již v minulosti jsme viděli, že USA nepotřebují k vedení války žádný důkaz, ani pořádně pádný důvod. Když se rozhodnou vyprázdnit sklady plné supermoderních zbraní, udělají tak za každou cenu. Zbrojařská lobby funguje velmi dobře. I dnes to vypadá tak, že situace se sice na první pohled uklidňuje, Sýrie spolupracuje (i zde je nutné počítat s tím, že může jít o zastírací manévr, což je samozřejmě jeden z argumentů zastánců války), ale že by byla invaze, resp. ozbrojený útok úplně zažehnán, to se říci nedá. Již po prvních informacích o možné spolupráci Sýrie s mezinárodním společenstvím se objevil názor, že útok je potřeba ještě uspěchat a i samotný prezident Obama se vyjádřil v tom smyslu, že je v zájmu bezpečnosti USA, aby reagovaly na chemické útoky v Sýrii.

Trochu nepříjemným překvapením je pak očividná, i když trochu nenápadná iniciativa médií, když CNN odvysílala „drastické záběry “ z postižené oblasti a ukázky lidí postižených chemickým útokem. Je to zjevná manipulace s názorem veřejnosti, která je již na jedné straně znechucena stálými válkami vedenými proti nepřátelům, o nichž většina lidí nemá ponětí, kde jsou, nebo kdo jsou. Těla zmítající se v křečích ale jsou schopny vyvolat kromě znechucení a lítosti také nepřátelství vůči těm „nepřátelům, kteří se neštítí ničeho“. A když se jim řekne, kdo to udělal (i když nejsou jasné důkazy, kdo to udělal, nebo jestli jde skutečně o záběry ze Sýrie), je manipulace téměř dokonalá. I přes tuto zbytečnou snahu je mínění lidí jednoznačně na straně těch, kteří s útokem nesouhlasí. Možná ani ne tak kvůli tomu, že jsou přesvědčeni o Assádově nevině, ale možná ze strachu před další eskalací nenávisti proti Američanům ve světě.

Odložené hlasování v Kongresu je tedy nadějí na možné mírové vyřešení konfliktu, ale střízlivě uvažující člověk tomu stále nemůže stoprocentně věřit. Názory obyčejných lidí jsou proti finančnímu prospěchu vyvolených příliš slabým argumentem k tomu, aby se USA konfliktu jen tak jednoduše vzdaly (ve volbách se stále najde téma, které je nakonec přesvědčí) a udržení si pozice světového policajta je rovněž důležitější, než životy „nějakých teroristů v Sýrii“.

REKLAMA

Že by šlo o spolupráci USA a Ruska?

Pak je zde ale ještě jeden názor, trochu konspirační a poněkud lepší jak pro Obamu, tak pro USA a Sýrii. Ono je to vlastně celkem dobrá dohoda Ruska a USA, která vypadá docela logicky a je v zájmu všech stran. Nepřímo tento názor potvrdil samotný Lavrov, který se zmínil, že iniciativa o odevzdání chemických zbraní není pouze Ruskou iniciativou, ale společnou myšlenkou prezidentů Obamu a Putina.  Vychází z toho, že Obama vlastně válku nechce, čemuž by se věřit dalo. Důvodů je několik. On sám dobře ví, že konflikt by mohl trvat déle, než by bylo vhodné (zkušenosti z této oblasti mluví za vše), zamítavý postoj veřejnosti v USA mu nehraje do karet a spojenců je rovněž málo (Francie?), takže by do toho šly USA prakticky osamocené. Výmluva na to, že to tak chce celý západní svět, dnes není na pořadu dne a USA by tak byly za agresory (ne že by dnes nebyly, ale vždy měli alespoň určitou podporu okolního světa).

I ekonomické důvody pro „dobytí“ Sýrie nejsou pro USA tak silné. Zkušenosti z Iráku ukazují, že náklady mohou být mnohem vyšší, než konečný benefit a nakonec i Rusko má se Sýrií podle všeho mnohem silnější vztah, než s Irákem a nevzdalo by se jej jen tak. A pokud půjdeme úplně do extrémů, samotní Američané by byli těmi, kdo vlastně pomáhá Al Kájdě, která je považována za hlavního Assádova nepřítele. Tak trochu dilema…

Tento předpoklad ale stojí na tom, že pro Obamu je veřejné mínění doma mnohem důležitější, než ve světě, protože venku bude za toho nerozhodného neschopu, kdo se nechal nachytat Rusy. I u kongresmanů by musel zájem o své voliče důležitější, než kontakty a budoucí podpora například ze strany zbrojařské lobby. Oba tyto předpoklady stojí trochu na hliněných nohách, ale pokud válka nebude, alespoň Obamovi to nakonec může pomoci v tom, že nebude považován za prezidenta, který za každou cenu musí používat sílu, aby dosáhl svého. A celou operaci může hodit ruskou stranu, zejména v případě, že by došlo k nějakým komplikacím a případnému jinému vyhrocení konfliktu.

Zůstává tak otázka, kdo nakonec v tomto konfliktu nervů vyhraje: zbrojařská lobby, nebo zbytky zdravého rozumu (pokud jim nějaký zůstal) amerických politických špiček. A investoři tak mohou být stále v nejistotě, jestli kupovat ropu, zlato, nebo akcie zbrojařských společností, nebo se tvářit, že se nic neděje.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Úrokové sazby zůstávají na vyšších číslech. Znamená to příležitost zisku na dluhopisech?

Fed se na konci ledna k úrokovým sazbám vyjádřil více než jasně. Oznámil, že již skončil s navyšováním sazeb, avšak není připraven na postupné snižování. Očekává se tak, že úrokové sazby zůstanou ještě nějakou dobu na vyšších číslech. Je toto příležitost pro investování do státních dluhopisů?

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024

Cena bitcoinu je dnes v korunách nejvyšší v dějinách, činí více než 1,5 milionu korun

Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, dnes dopoledne středoevropského času dosáhla historicky nejvyšší korunové ceny, kolem 1 520 000 korun. Překonala tak dosavadní rekord z listopadu 2021 (viz graf analytické platformy CoinGecko níže). V dolarech dnes bitcoin překonal rovněž psychologickou úroveň, 65 000 dolarů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • pucák

    12 září, 2013

    Mne ten článok, ani nie tak obsahom, ale skôr formou a štylistikou pripomína socialistickú žurnalistiku z čias najhlbšieho socializmu, keď bolo treba niečo „západné“ kritizovať a nikto to nechcel napísať, lebo aj „socializmus“ mal maslo na hlave, tak sa to vždy robilo tak, že niekto z redakcie to napísal za dobrú (mimoriadnu) odmenu ale len s tým, že jeho meno nebude uverejnené a článok bude anonymný… Tak je aj v prípade tohto článku. Autor nie je uvedený. Hanbí sa za svoje názory? Skrýva sa? Bojí sa triedneho nepriateľa? Presne ako za starých čias… Alebo už v Česku opäť raz končí sloboda tlače a vyjadrovania?

    Odpovědět

  • abc

    12 září, 2013

    Skutečným cílem není Sýrie, ale Irán a potom Rusko, je zapotřebí se na věci dívat komplexně a s jistým nadhledem…

    http://www.czechfre­epress.cz/bliz­ky-vychod/skutecny-cil-uderu-na-syrii-rusko.html

    Odpovědět

  • zamecnik

    12 září, 2013

    Autor nebyl uveden technickou chybou, nikoli záměrem. Již ho tam máte ;-).

    Odpovědět

  • Jiří

    12 září, 2013

    Je zajímavé, že všechno už bylo předem předurčeno a psalo se o tom už před mnoha lety. Nejsem konspirační blázen, ale jak je možné, že se teorie opravdu naplňují? Nikdy mě to moc nezajímalo, ale jak jsem začal studovat konspirační teorie, uvědomil jsem si, že je v tom kus pravdy. Začínám věřit tomu, že jsme všichni součásti velkého plánu.

    Odpovědět