CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

14. 03. 2008

5 komentářů

Sal. Oppenheim: Krize na finančních trzích zdaleka není u konce

 


 

Odborníci ze Sal. Oppenheim tvrdí, že USA již v recesi je a neočekávají výrazné zlepšení situace do konce prvního pololetí 2008, především kvůli nepříznivým ukazatelům, které ukazují stále zhoršující se situaci v ekonomice. Zejména dva z nich, Index nákupních manažerů a Leading indicator OECD. První z nich v únoru klesl mnohem více, než se původně očekávalo (nejnižší hodnoty od roku 2001), což značí znepokojení v podnikatelském sektoru a je známkou probíhající recese.

Indikátory nelžou

Ještě větší vypovídající hodnotu má Leading indicator OECD (ekonomický růst), který dokáže predikovat vývoj ekonomiky o několik měsíců dopředu a spolehlivě ukazuje změnu v ekonomických cyklech. Podle Grafu 1 je jeho pokles z konce roku velmi jasný.



Graf 1:
Leading Indicator

Ani ostatní ukazatele navíc nenaznačují, že by se situace měla v nejbližší době změnit. Velkým problémem je prudce klesající zaměstnanost, která v únoru klesla nejvíce od roku 2002. Dalším velkým problémem jsou ceny energií, které jsou tlačeny extrémně posilující cenou ropy a vytvářejí nepříjemné inflační tlaky. Tu navíc centrální banka odmítá řešit (zvedání úrokových sazeb dnes určitě není na pořadu dne) kvůli v minulosti nezodpovědným bankám. Ohrožena je pak také spotřeba domácností, která je hodně vázána na cenu energií a je jedním z hlavních motorů amerického HDP.

Recese je podle Sal. Oppenheim patrná i v nemovitostním sektoru, kde poptávka po nemovitostech i nová výstavba prudce klesají, stejně jako ceny domů. Růst přebytku domů ale vykazuje klesající tendenci, což může znamenat záblesk naděje.

REKLAMA

Graf 2: Trh s byty

Banky kvůli nedostatku likvidity začínají být nedůvěřivé a kvůli velkému riziku nesplácení zpřísňují úvěrové standardy. (za pravdu jim včera dal i americký ministr financí, který doporučil bankám zpřísnit pravidla pro poskytování hypoték, na druhé straně ale vyzval banky, aby poskytování úvěrů nepozastavily úplně a potřebnou likviditu získaly omezením dividend).

Graf 3: Hypotéky

Zotavení v druhé půli roku

V každém případě však odborníci ze Sal. Oppenheim vidí šance na zotavení již ve druhé polovině roku. „V USA očekáváme recesi v první polovině roku 2008, především z důvodu zhoršující se situace na trhu práce a slabého indexu nákupních manažerů pro trh služeb. Díky citlivé fiskální a monetární politice však předpokládáme návrat k mírnému hospodářskému růstu ve výši cca 2 % v druhé polovině roku,říká k situaci v USA Norbert Braems, jednatel a ekonomický ředitel Oppenheim Research GmbH.

REKLAMA

Rovněž euforie v eurozóně je dávno pryč, což je patrné, podobně jako v USA, z pesimizmu nákupních manažerů a privátní spotřeby. Na rozdíl od USA však nejsou propady tak výrazné a prakticky nepřekračují očekávané hodnoty. Z hlediska makroekonomických ukazatelů je růst eurozóny stále pod potenciálem. Na druhé straně míra využití výrobních kapacit a investice do strojů a vybavení, společně s klesající nezaměstnaností (která je nejnižší za posledních 15 let) indikují možnost zvyšování domácí spotřeby.

Graf 4: Výroba a služby

Rizika vidí lidé ze Sal. Oppenheim zejména ve finančním sektoru, který se nevyhnul krizi, silnému euru a vysokých cenách ropy. Vysoké ceny energií a potravin se pak mohou projevit na cenách spotřebního zboží. Vysoká inflace pak limituje prostor pro snižování úrokových měr (ECB zastává poněkud jinou politiku jako FED, navíc situace na bankovním trhu není až tak špatná).

V každém případě je podle Norberta Braemse ze strany ECB nejlepším krokem to, že prakticky nedělá nic (úrokové sazby zůstávají nezměněny). Americká centrální banka naopak podle nich určitě sníží základní úroky minimálně o 50 bodů.

Největší perspektivu mají země střední a východní Evropy, jejichž makroekonomické ukazatele ukazují na pokračování v pozitivním trendu. Ekonomiky jsou zdravé (pokud se mluví o zemích Vysegrádské čtyřky) a splňování pro vstup do EMU se jim s výjimkou Maďarska (schodek rozpočtu) daří. Jednou z komplikací pro tato země může být zhoršení v oblasti řízení inflace a měnové politiky. Probíhající konvergence sice tlačí na snižování úrokových sazeb, přesto se však očekává posilování měn, zejména kvůli propočtu jejich podhodnocení. V každém případě jsou ale vyhlídky pozitivní.

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Adam

    14 března, 2008

    Když mi někdo řekne: „Když chci na akciích vydělat, tak musí druhý na akciích prodělat.“ Funguje to tak? Nebo jakým způsobem by jste vy, jako poradci argumentovali, kdyby vám tohle nějaký klient řekl?

    Odpovědět

  • Jaromír Adámek

    15 března, 2008

    Např. při rostoucím trhu můžou vydělávat po sobě všichni a naopak. Není to tak jednoduché.
    Spíše bych mu řekl, že 90 procent spekulantů prodělává, a že když se ptá podobně, je vidět že akciím detailně nerozumí, a ať to raději nechá někomu jinému (fondu, brokerovi), případně ať se na podobné věci vykašle, nebo ať se neptá a zamyslí se nad tím sám, či ať to odloží do doby, než bude akciím rozumět vůbec a odpověď na dané otázky bude vědět. Na jednoduchou otázku neexistuje vždy stejně jednoduchá odpověď.
    Je třeba být tvrdý, každý broker se vás taky ptá na vaše zkušenosti, stejně jak se investiční poradci ptají klientů na jejich únosnou míru rizika, či jak velké kolísání portfólia ještě snesou.
    Jinak ono vůbec nezáleží na tom, jak si stojí finančně vaši konkurenti (myslím, že odpověď na to by vydala spíše na diplomovou práci, než na jednoduchou odpověď na jednu větu), důležité je jen, jak si na tom stojíte vy.

    Odpovědět

  • Honzajs

    14 března, 2008

    Akciový trh není hra s nulovým součtem, kdy by zisky jednoho byly kompenzovány ztrátami jiného.
    To co píšete, platí spíše pro derivátové obchody

    Odpovědět

  • Honzajs

    14 března, 2008

    To měla být reakce na Adama.

    Odpovědět

  • Anonym

    15 března, 2008

    Na http://sweb.cz/Miroslav.Pitak/statistika.htm jsem doplnil odkaz na statistiku k 13.3.2008
    Dále jsem doplnil odkazy na html verzi aktuální statistiky pro Top 20 / Flop 20, region USA, region Evropa a komodity.
    Pouze poslední statistika bude vždy zpracována i v html verzi !!!

    Odpovědět