CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Valášek

25. 02. 2013

23 komentářů

Recenze: Conseq Invest Akciový – dobrá příležitost za dobrou cenu

 


 

Fond Conseq Invest Akciový byl založen v roce 2000 a v současné době je řízen Janem Vedralem, jedním z majitelů společnosti Conseq, hlavním investičním manažerem a předsedou představenstva, dále pak Martinem Pavlíkem. Daňový domicil je v Irsku, předpokládám, že z velké části je důvodem daňová optimalizace. Za jeho konkurenty můžeme považovat KBC Equity Central Europe a Parvest Equity Europe Converging.

Tabulka 1: Základní data podílového fondu Conseq Invest Akciový k 31. 12. 2012

Správce fondu

Conseq Investment Management, a.s.

ISIN

IE0031283306

Typ fondu

Akciový – střední a východní Evropa

Vznik fondu

11. 9. 2000

Velikost

1 288 mil. Kč

Portfolio a strategie fondu

Portfolio regionálně zaměřeného fondu Conseq Invest Akciový je aktuálně koncentrováno do 27 titulů a bezmála z 80 % je soustředěno ve třech zemích Visegrádské čtyřky, tedy Česku, Maďarsku a Polsku. Slovenské akcie zastoupeny nejsou.

Vzhledem k zaměření fondu na více rizikové investice je koncentrovanost portfolia velkou výhodou. Množství titulů již zajišťuje potřebnou diverzifikaci a zároveň zachovává profit z růstových možností, které nejsou ztraceny kvůli velmi malému zastoupení v portfoliu. Na druhou stranu je třeba říci, že koncentrovanost portfolia je způsobena i omezeným výběrem investičních příležitostí v regionu.

Graf 1: Regionální složení portfolia podílového fondu Conseq Invest Akciový

conseq-01-regionalni-slozeni-portfolia

Pro mě osobně je velkým pozitivem aktivní přístup ke správě, který dokazuje i hodnota ukazatele R-squared na úrovni cca 94, oproti konkurenci zdaleka nejaktivnější. Pohybujeme se v rizikovém a rozvojovém regionu, kde určitě nehledáme ani klid, ani stabilitu. Dle mého názoru se jedná o ideální prostředí k aktivní správě. Management fondu se nebojí výrazněji odchýlit od srovnávacích indexů, pokud cítí jednotlivé růstové potenciály. Vzhledem k účasti hlavního manažera na místních trzích již od jejich vzniku předpokládám znalost poměrů a příležitostí.

Ke konci roku 2012 byla oproti benchmarku, který je tvořený z 38 % polským indexem WIG20, z 28 % českým indexem PX, z 28 % maďarským indexem BUX a z 6 % slovinským indexem SBITOP, lehce nadvážena Česká republika. Obchodováno bylo i v Rumunsku a Rakousku, to vše na úkor Polska.

Z hlediska sektorů je velký podíl investic v bankách a farmaceutickém průmyslu, což byly v minulém roce sektory relativně úspěšné.

Graf 2: Sektorové složení portfolia podílového fondu Conseq Invest Akciový

conseq-02-sektorove-slozeni-portfolia

Nezapomínejme ovšem na měnové riziko, fond není měnově zajištěn. Například v roce 2012 korunovému investorovi v tomto fondu jistě udělal velkou radost posilující zlotý i forint, měny, které ještě podpořily výnos. Ovšem karta se může obrátit. Vzhledem k nezajištění měnového rizika se kurzové rozdíly mohou bleskově stát naším nepřítelem.

Co nám říkají kvantitativní ukazatele

Předně nutno říci, že všechny statistické údaje či fundamenty nám ukazují pouze historii. Ukazatele jsou konstruovány z minulých výsledků, čili jejich nejdůležitější informační přínos hledejme v pohledu na práci managementu fondu. V momentě, kdy se změní strategie či investiční manažeři, tyto ukazatele mohou mít prakticky nulový význam. Mějte tudíž na paměti, že fond dělá jeho management, tudíž je potřeba „aktuality“ tohoto typu pozorně sledovat.

Zde uvádím základní statistické údaje analyzovaného fondu. Co pro nás znamenají a jak je interpretovat? Z důvodu možnosti srovnání jsou použity údaje výzkumné agentury Morningstar, čili i odlišné srovnávací indexy. Poměrové ukazatele se tudíž liší od oficiálních factsheetů, které používají výše zmíněný benchmark.

Tabulka 2: Porovnání statistických ukazatelů podílového fondu Conseq Invest Akciový (3 roky)

Volatilita

19,97 %

Sharpe ratio

0,07

Alfa

2,35 %

Beta

0,90

Zdroj: www.morningstar.com

Pro velmi rizikový profil fondu není divu, že se volatilita šplhá k 20 %. Hodnota je o pár desetin procentního bodu nižší, než jakou mají srovnatelní konkurenti. Číslo je na jednu stranu velmi vysoké, nicméně si musíme uvědomit, že se pohybujeme ve velmi dynamickém a stále se rozvíjejícím regionu.

Technický ukazatel beta (ukazatel systematického rizika – citlivost na pohyb benchmarku) s hodnotou 0,9 lze interpretovat tak, že portfolio fondu se chová více méně stejně jako index, přičemž hodnota pod hranici 1 značí menší citlivost a výkyvy než má index. Přímo z beta koeficientu vyplývá alfa na úrovni 2,35%. Dostali jsme kladný nadvýnos, aniž bychom museli podstoupit dodatečné riziko. Kladná alfa je spíše výjimkou, je tudíž otázkou, zda ji fond dlouhodobě udrží.

Poplatková struktura má taktéž svoji rozhodovací váhu. U fondů, které jsou spíše kořením portfolia, ji ovšem nemá cenu stavět na přední místa. Manažerský poplatek je 1,15 % ročně a celkový TER se pohybuje okolo 1,7 %, což není u tohoto druhu fondu vysoké číslo. Je zhruba o 0,2 p.b. nižší, než jaký má konkurence. Není zde ovšem zahrnut výkonový poplatek ze zisku nad výkon benchmarku ve výši 12 %.

Graf 3: Srovnání výkonu podílového fondu Conseq Invest Akciový

conseq-03-srovnani-vykonnosti

Zdroj: Morningstar.com

Ačkoli stále platí základní moudro investičního světa, že historické výkony nejsou zárukou těch budoucích, není od věci sledovat, jak se fondu vedlo v minulosti. Po nastartování trhů v roce 2009 se vyplácí jeho aktivní správa, když téměř konstantě poráží svůj benchmark. Za důležité považuji, že díky managementu fondu se podařilo lépe využít rostoucí vlnu v roce 2009 než u konkurence a více se tak přiblížit předkrizovým hodnotám. Od té doby jsou ovšem výsledky srovnatelné.    

Tabulka 2: Porovnání výkonnosti podílového fondu Conseq Invest Akciový

 

Fond

Kategorie

Jednotlivé roky

2007

4,34 %

14,49 %

2008

–54,93 %

–61,32 %

2009

48.60 %

36,47 %

2010

9,51 %

9,52 %

2011

–25,34 %

–26,53 %

2012

22,41 %

19,84 %

Kumulované výsledky

6 měsíců

9,76 %

10,85 %

1 rok

8,71 %

9,64 %

3 roky (p.a.)

1,25 %

–1,00 %

5 let (p.a.)

–4,61 %

–8,37 %

10 let (p.a.)

6,98 %

7,42 %

Zdroj: Morningstar.com

Celkové hodnocení

Pokud je jednou ze složek vašeho portfolia i oblast akcií ze střední a východní Evropy (CEE), jakože by dle mého názoru vzhledem k naprosto specifickým vlastnostem tohoto regionu být měla, je Conseq Invest Akciový v celku dobrou volbou na její alokační zaplnění. Dostanete do svého portfolia fond se silným výnosovým potenciálem při rozumných nákladech. V poslední době také dosahuje lepších výsledků než konkurenti, to vše s nižší volatilitou. Ovšem vzhledem k jeho vysokému riziku, měnové různorodosti i volatilitě by jeho procentuální váha měla být velmi důrazně konzultována s profilem daného investora. Bude se jednat spíše o doplněk než o základní stavební kámen.

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management.

Loading

Vstoupit do diskuze 23 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • stas

    26 února, 2013

    To je ale strasne masakralni PR ! Vykonnost nic moc, sharpe ratio katastrofa, u slusnych fondu je 0,5 minimum u spickovych i pres 3 a investovat do oblasti s minimalne desetiletou stagnaci bude znamenat jen stagnaci investice, proste nebrat sunt

    Odpovědět

  • ...

    26 února, 2013

    Okej, sem s lepšíma nabídkama, klidne i FT, ale zduvodnit proč a fakt se všema potřebnýma ukazatelema a nějakou rozumnou analýzou, popřípadě konkrétně napsat v čem jsou v článku zavádějící info, jak je to v reálu atd.

    Odpovědět

  • chk

    26 února, 2013

    zkusme si tedy strucne rozebrat 10 nejvetsich pozic portfolia.
    ERSTE, jedina akcie, ktera muze rust, ale pouze pokud se neobjevi dalsi kostlivci. OTP, to je madarska banka blancujici na pokraji krachu. auditorum vstavaji vsechny chlupy na tele a sami neveri vlastnim ocim. MOL to je stejna pisnicka jako u naseho Unipetrolu. na maximech roku 2008 a 2011 ho uvidi mozna moji vnuci. KB to je pouze dividendova stalice, ktera nebude rust, ani kdybychom platili za mesicni vedeni uctu tisicovku. Gedeon Richter farmacka typu zentivy, rozhodne se nejedna o rustovou akcii, ale o jakousi smesici dividendove a modlici se strategie, ktera hleda na trhu generik svoji sanci.Fondul, rumunska neznama pro vetsinu naroda.ve skutecnosti se jedna uzavreny investicni fond, ktery obsahuje penize zabavene rumunskymi komunisty. bohuzel, drtiva vetsina aktiv je v energetice, ktera zaziva dlouhodobou stagnaci. Pegas Nonwovens je vyrobce netkanych textilii, ktery ma jedinou funkci na burze, dodavat 5 % dividendu. i za 100 let bude stat tolik kolik dnes. Krka, opet sazka na farmaceutickou oblast, tentokrat ze slovinska. prestoze se loni farmaciim a biotech firmam darilo, tahle firma nepredvedla nic velkolepeho. VIG, pojistovna, nic proti. PZU, nejvetsi polostatni pojistovna v polsku, rozdeli velkou cast zisku na dividende, nebot nevidi jak jinak muze zist investovat. trh pojistovnictvi neni v dobre kondici.

    a ted mi reknete, proc bych si takovy fond mel kupovat? stredni evropa neni zadne investicni terno. daleko vice bych veril celoevropskemu fon­du.

    Odpovědět

  • stas

    26 února, 2013

    Jak rikam schunt. Kdyz se podiavn na nasi investicni platformu onvista.de tak drtiva vetsina fondu ze 6000 dela podstatne vic nez Conseq

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    26 února, 2013

    Panove „stas“ a „chk“, vy jste asi v zivote neporovnavali fondy a pokud ano, tak bych nechtel byt Vasim klientem.

    Clanek je az na nazev (ktery nevim proc redakce tak sugestivne doplnila heslem „dobra prilezitost za dobrou cenu“) velmi dobrou a objektivni analyzou jednoho vybraneho fondu. V pravidelnych intervalech se zde budete potkavat s analyzami ruznych fondu… nekdy bude hodnoceni priznivejsi, jindy naopak… tentokrat je hodnoceni fondu pomerne dobre, protoze prekonava konkurenci a to dokonce s nizsi volatilitou (to jsou fakta, ktera vypovidaji neco o kvalite/nek­valite, nikoliv Vase subjektivni pocity).

    Rikat, ze nejaky fond je spatny, protoze dovedete najit jiny fond s vyssim vynosem, to neni analyza kvality fondu. Musite porovnavat pouze stejne zamerene fondy.

    Posuzovat kvalitu fondu podle aktualnich nejvetsich pozic v portfoliu je dosti troufale, ale alespon to ma urcity smysl. Nicmene dulezitejsi je, jak portfoliomanazer s temi pozicemi v portfoliu pracuje, jak je meni. Zrovna zminene pozice nebyly v uplynulem roce vubec spatnou volbou (narozdil treba od jinych fondu, ktere sazely na CEZ nebo Telefoniku). Pan „chk“ se domniva, ze akcie v portfoliu fondu uz nemaji rustovy potencial. Ja osobne jsem treba podobneho nazoru. Ale ani jeden z nas dvou nevi, co si mysli portfoliomanazer tohoto fondu. Co kdyz tyto pozice nyni z portfolia jiz odprodava? Bavil jste se s nim o tom?
    … Klicove je, ze management fondu ma pomerne aktivni pristup ke sprave, neboji se delat stock picking a odchylit se od benchmarku a od konkurence… diky tomu se mu take dari dosahovat nadprumernych vysledku. Samozrejme nikde neni psano, ze se mu to bude darit i nadale. Nicmene od autora analyzy si po zasluze ziskal tento fond kladne hodnoceni (akorat opakuji, nazev je upraveny, autor nikde nezminuje, ze je ted dobra prilezitost investovat do tohoto fondu).

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • vasek

    26 února, 2013

    u „stase“ je to pochopitelné. Je příznivcem, ne-li pracovníkem E&S.Jeho příspěvky mají jednoduchý rys stylu pomluvit jakýkoliv fond a jako zářný příklad vzoru posléze vytáhnout něco od FT. A už je úplně jedno, že ten fond jinak zaměřen, jiná měna,…
    Svými příspěvky „obohacuje“ nejednu internetovou diskuzi. Hlavně tam, kde lidé řeší desetitisícové vstupní poplatky u E&S a pak se dozví o možnosti stejné investice např. přes Conseq…

    Odpovědět

  • stas

    26 února, 2013

    vasiku, ty si proste osel. hrajes si na chytreho a skutek utek. vynaset do nebes fond jez pro sveho klienta udela bidnych 6% p.a. to je skutecne velka troufalost, delat tady analyzu je zcela zbytecne, protoze si muzes hrat na velkeho analytika ale klienat stejne uajima „kolik mu to hodi“

    Odpovědět

  • vasek

    27 února, 2013

    milý chlapče.jediný kdo je tady za osla, jsi ty a potažmo klienti, které z nich děláš tím, že jim neříkáš, jak se dívat na investiční nástroje.
    Informovaní investoři totiž nevnímají jen výnos, ale např. i volatilitu portfolia. Pravda, to se prodejci, kteří vytahují pouze výsledky let minulých a dělají chytré, neučí…

    Odpovědět

  • stas

    27 února, 2013

    mile dite, je podivuhodne, ze jsi si zapamatoval jedno cizi slovo!!

    Odpovědět

  • Stas

    26 února, 2013

    Pane Traxele, porovnavat fondy je pro retailoveho investora stejne zbytecne, jeho zajima konecny vysledek a to % z investice. Chlubit se fondem , kterz dela 6% p.a. , a kdybych mel chut najdu radu fondu s podobnym portfoliem, ktere delaji podstatne vice, ale ve sve podstate klienta stejne zajima jaky konecny vysledek mu udela investice, takze o nejake analyzy porovnani stejne zamerenych fondu tady neni prostor a vlastne ani chut delat nekomu napovedu. to ze conseq je jednooky mezi slepy ma byt vyhra? no potes Pan Buh s vasim poradenstvim, stejne analyzy jsou v nejlepsim pripade 50/50. v kazdem pripade je investice do prumyslu vyychodni evropy pomerne velka troufalost, ale najdou se i taci co nechapou souvislosti a slepe veri, ze bude tent region nejaky hospodarsky zazrak. takze si nechte od cesty poznamky o nejakem porovnani a poradenstvi, jeste ze nejsem vas zakaznik, zbylo by me jedno oko pro plac!

    Odpovědět

  • chk

    27 února, 2013

    Portfoliomanazera znam osobne. Stredoevropskym akciim neverim. Conseq se zaměřuje na tento region, takze ma takovy fond. Perspektiva neni dobra, prestoze se fond v ramci benchmarku chova dobre. Lituju ty, kteri do fondu investuji

    Odpovědět

  • Pavel FILIP

    6 března, 2013

    Dovolím si odbočku: Na kapitálovém trhu sice potřebujeme aktivní investory, kteří stanovují rovnovážné ceny, ale PRÁVĚ DÍKY JEJICH PRÁCI se téměř každý investor může vézt zadarmo a indexovat. Děkuji všem aktivním investorům za jejich veřejně prospěšnou práci. :)))

    Odpovědět

  • stas

    26 února, 2013

    Ty si asi nikdy nedelal investicni poradenstvi? Jak muze s rict sem s tim, vzdyt kazdy ma jine cile a moznosti! z nějakých 500 fondovych spolecnosti v Lux je FT jen jedna bezna firma, ktera ma dobre dluhopisove fondy, vetsinou je slusny prumer a zbytek nic moc

    Odpovědět

  • stas

    26 února, 2013

    P.S. pro porovnani, Aberdeen Emergin markets udelal za 5 let 111% , tak snad se to da porovnat s podobnou investici od consequ

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    27 února, 2013

    Jiste a EM sm. cap. jeste vice… ale takhle prave porovnavate jabka s hruskama… skoda dalsich komentaru.

    Odpovědět

  • vasek

    27 února, 2013

    přesně tak. Holt zaslepenost občas nezná mezí…

    Odpovědět

  • vasek

    26 února, 2013

    Pan Jan Traxler má nové krásné stránky http://www.finez.cz, na kterých nabízí služby jako privátní investiční poradenství (nadpis webu!), kdy lidem radí „do čeho a jak investovat“ a nabízí „individuální investiční doporučení“ a nabízí také „aktivní správu FINEZ, která se podobá klasickému asset managementu“.
    To všechno jsou jistě velmi užitečné služby. Problém je v tom, že pan Traxler má dle informací na serveru ČNB pouze licenci investičního zprostředkovatele a to znamená, že výše uvedené služby nesmí v žádném případě nabízet ani poskytovat, neboť k tomu nemá oprávnění. Ať to firma FINEZ bere jako přátelské upozornění, jistě si pan Traxler nepřeje dostat pokutu až 20.000.000,–Kč.

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    27 února, 2013

    Diky za neplacenou reklamu. Mohu Vas ubezpecit, ze CNB byla ve FINEZ na kontrole a neshledala zadne nedostatky. Ale na to byste jiste take prisel, kdybyste alespon znal platnou legislativu.

    Odpovědět

  • vasek

    27 února, 2013

    to byl jiný „vasek“ než já. :-)
    já se o cizí nestarám. bez ohledu na to, že mám papír na investiční poradenství…

    Odpovědět

  • poratce

    28 února, 2013

    AAPL udelal 700% za pet let takze bezte s nejakejma fondama vy vite kam

    Odpovědět

  • kunta

    28 února, 2013

    Co to je AAPL?

    Odpovědět

  • stas

    28 února, 2013

    Apple

    Odpovědět

  • Michal

    28 srpna, 2017

    Tak fajn 🙂 rád bych pravidelně investoval na 20 let svoje peníze ( 3 000 – 5 000 ) měsíčně a podle všeho, co na všech těhlech forech čtu, tak pokud si sám nebudu kupovat, tak vlastně budu rád, když se mi to trochu udrží nad inflací? Což už teda fakt není nic kloudného a bez různých zlodějských poplatků, aby i obyčejný dělník, se mohl mít za těch x let dobře? Chápu, že společnosti taky z něčeho musí žít, chápu vstupní poplatky, ale snad podle zákona co je vydán ČNB si nesmí ukrajovat ze ziskových procent nic ne? Nebo se pletu? Podotýkám, nic o tom nevím a jen uvažuji o tom, co se zbytkovýma penězma dělat. Takže, co radíte jako odborníci? Kam a jak vkládat? Děkuji za odpovědi.

    Odpovědět