CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Zámečník

04. 03. 2014

0 komentářů

Raiffeisen vzdává boj o penze. Klienty prodává České pojišťovně

 


 

Raiffeisen se do poskytování státem podporovaných penzijních produktů pustila až od 1. 1. 2013 s velkou penzijní reformou spolu se společností Conseq. Na rozdíl od ní se ale vrhla nejen do nově nastaveného třetího pilíře – doplňkového penzijního spoření, ale zahájila činnost i v novém druhém pilíři – důchodovém spoření. A zatímco Conseq si klientský kmen přikoupil, Raiffeisen svůj po roce prodává.

„V loňském roce jsme prokázali, že dokážeme klienty zaujmout a umíme jim efektivně zhodnotit jejich úspory. Jako nováček na trhu bez historie i klientského kmene ale nemáme v současné politické situaci možnost naší investici dále rozvíjet, proto budeme dále spolupracovat se zavedenou a silnou penzijní společností,“ uvedl k důvodům prodeje Josef Beneš, generální ředitel Raiffeisen penzijní společnosti.

V průběhu jednoho roku činnosti se Raiffeisen penzijní společnosti podařilo získat 12 163 účastníků druhého pilíře, což není špatný výsledek s ohledem na propagaci, kterou mu poskytla loňská opoziční a letošní vládní Sociální demokracie. Získala dokonce více účastníků než Allianz penzijní společnost, která si na pomoc přizvala celou poradenskou síť společnosti Partners a mnohem více než ČSOB penzijní společnosti s širší pobočkovou sítí.

„V loňském roce se nám podařilo zhodnotit vklady klientů v dynamickém fondu nejvíce z celého trhu o 8 %, a máme tak klientům co nabídnout. Protože ale současná vláda potvrdila zrušení druhého pilíře a převedení prostředků do třetího pilíře, kde jako nováček nemáme dostatečnou klientskou základnu, rozhodli jsme se pro ukončení činnosti,“ komentoval krok společnosti Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank.

Tabulka 1: Počty účastníků 2. pilíře

Penzijní společnost

Počet účastníků

Allianz PS

9 894

ČS PS

13 818

ČSOB PS

3 035

KB PS

13 832

PS ČP

23 552

Raiffeisen PS

12 163

Celkem

81 962

Zdroj: APF ČR k 31. 12. 2013

V prodeji doplňkového penzijního spoření ovšem mezi úspěšné nepatří. Méně klientů se podařilo získat pouze druhému z nováčků na penzijním poli – společnosti Conseq. Společnost AEGON PS nepospíchala se zakládáním účastnických fondů a raději se prodala, proto je počet účastníků minimální. Mnohem více jí zůstalo v transformovaném fondu.

Tabulka 1: Počty účastníků účastnických fondů 3. pilíře

Penzijní společnost

Počet účastníků

AEGON PS

21

Allianz PS

4 205

AXA PS

4 481

Conseq PS

507

ČS PS

23 918

ČSOB PS

9 988

KB PS

19 890

PS ČP

23 552

Raiffeisen PS

1 037

Celkem

91 027

Zdroj: APF ČR k 31. 12. 2013

Převzetím klientského kmene získá Penzijní společnost České pojišťovny přes 12 tisíc účastníků druhého pilíře a přes 1 tisíc účastníků třetího pilíře a s nimi 49 mil. Kč do správy ve druhém a 10 mil. Kč do správy ve třetím pilíři. Spolu s převzetím klientského kmene Raiffeisen penzijní společnosti souvisí i významné rozšíření distribuční kapacity PSČP prostřednictvím pobočkové sítě Raiffeisenbank,” doplňuje Vladimír Bezděk, generální ředitel PSČP.

Penzijní společnost České pojišťovny se stane největším provozovatelem druhého pilíře, kterému dosud o několik stovek klientů dominoval ČS Penzijní fond. Ovšem ani spojenými silami s celkovým počtem 35 715 účastníků nesplní limit 50 tisíc klientů, který zákon o důchodovém spoření požaduje naplnit do dvou let od zahájení činnosti.

Současná vláda chce druhý pilíř zrušit. Může to ale udělat elegantně a umýt si ruce po Pilátově způsobu. Pokud penzijní společnost do dvou let od zahájení činnosti nezíská alespoň 50 tisíc účastníků, může jí Česká národní banka odejmout licenci.

Uzavření 2. pilíře pro osoby starší 35 let a vytrvalá rétorika současné vlády v čele se Sociální demokracií pravděpodobně zabrání významnějšímu zvýšení počtu účastníků. Jak se ke slůvku „může“ uvedeného v zákoně ČNB nakonec postaví, je otázkou. Pokud ale nedojde k dalšímu slučování, není velká šance, že by alespoň jedna penzijní společnost limit splnila.

Klienti: O nás bez nás?

Klienti Raiffeisen penzijní společnosti budou převedeni do srovnatelných fondů Penzijní společnosti České pojišťovny. Proti tomuto kroku nemohou nic udělat, aniž by nemuseli platit poplatek za „předčasný odchod“ z původního fondu. Nicméně jakmile dojde k převodu kmene, budou se moci rozhodnout, zda u PF ČP chtějí zůstat, nebo budou hledat štěstí jinde.

K převodu kmene dojde po ukončení veškerých administrativních a regulatorních kroků. Veškeré podmínky by měly být splněny a převod by měl být uskutečněn začátkem druhého pololetí letošního roku.

Conseq a AEGON

Na podzim loňského roku finanční skupina Conseq koupila AEGON PS. Její klienti dosud zůstávají v původní společnosti a připravuje se její sloučení s Conseq PS. Prvním krokem ke sloučení bylo přejmenování AEGON Penzijní společnosti na Conseq důchodová penzijní společnost, k čemuž došlo k 3. lednu 2014.

Obě společnosti by měly působit souběžně přibližně půl roku, následně bude Conseq důchodová penzijní společnost sloučena s Conseq penzijní společností.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

důchodové spoření 2024

Jak se mění státní podpora důchodového spoření v roce 2024?

Český důchodový systém se dočkal částečné reformy. Od letošního roku se zvýšili například důchodové příspěvky OSVČ, snižuje se výpočet valorizace, více se krátí předčasný důchod a snižuje se maximální doba pobírání předčasného důchodu. Jednou z větších změn jsou také změny v podpoře soukromého spoření na důchod.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

09. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *