CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Redakce

30. 12. 2011

1 komentář

Překvapení na rok 2012 podle Investujeme.cz

 


 

Eurozóna se konečně dočká definitivního řešení krizové situace. Ke dvěma již existujícím záchranným mechanizmům se přidá třetí, který bude mít na starosti záchranu těch dvou předešlých. Přispívat do něj budou všechny evropské země bez rozdílu stejným dílem. Dalším krokem bude znárodnění všech evropských bank, neomezený tisk peněz ze strany ECB a zároveň zmrazení maloobchodních cen a devizových kurzů vůči euru. Evropská vlajka změní barvu na červeno černou, do kruhu hvězd přibude svastika a všechny důležité orgány se přesídlí do Berlína. Evropská unie se přejmenuje na Čtvrtou říši. Všichni lidé se obarví na blond a svoboda bude zaručena nařízením s názvem „Práce osvobozuje“.  

Zlato ztratí hodnotu, nahradí jej umělé zlato z olova. Nový severokorejský „znamenitý vůdce a velký následovník“ se světu prezentuje převratnou novinkou, zlatem vyráběným z olova. Severokorejcům se nějakým záhadným způsobem podaří zdokonalit starou Tausendovu metodu na výrobu zlata z olova a zaplaví svět „novým“ zlatem. Svou hodnotu ztrácí také stříbro, jako vedlejší produkt rozšířené těžby olova. Světové velmoci se dohodnou na obnovení zlatého standardu, jelikož si budou moci vyrobit tolik zlata, kolik budou chtít. S touto myšlenkou přijde Čína, která se jako největší producent olova na světě stává definitivní velmocí číslo jedna. Akumulátory se stávají nedostatkovým zbožím. Heslo „mluviti stříbro, mlčeti zlato“ se mění na „mlčeti olovo, mluviti baterky“.

Ekonomická mapa světa dozná velkých změn. Čína se stane jednotkou, Brazílie předběhne kromě Británie také Francii, Německo a Japonsko a stane se třetí ekonomikou světa. Následovat jí bude Indie a Rusko a BRIC se stane oficiálním nástupcem USA a EU v čele světové ekonomiky. I přes špatné zkušenosti s fungováním EU a EMU se země BRIC rozhodnou zavést společnou měnu (bankovky budou mít na rozdíl od dolaru, který je zelený, cihlovou barvu), která nahradí dolar v pozici světové měny. Naopak, HDP Evropské unie se i přes vyřešení krize propadne až za Japonsko. Namísto „já to říkal“ začnou lidé běžně používat výraz „Klaus to říkal“.

Forexový trh se otřese v základech. To, čeho se mnozí obávali, se stane skutečností. Příchod nové měny zemí BRIC vyvolá na měnových trzích tak velkou turbulenci, že se obchodování na několik týdnů prakticky zastaví. Její sílící postavení, zavedení zlatého standardu navázaného na novou cihloměnu a celkový růst významu komodit v mezinárodním obchodu se projeví na strmě klesajícím objemu na měnovém trhu, až se nakonec s měnami přestane obchodovat úplně. Namísto „kdo druhému jámu kope, sám do ní spadne“, se změní na „kdo druhému měnu vnucuje, cihla na něj spadne“.

A ještě jednou o zlatě, ale o černém. Země bohaté na ropu se dohodnou na zavedení vývozních cel na svou nejdražší surovinu, a když se k nim přidá i po moci prahnoucí Rusko, cena černého zlata (jehož hodnota poprvé v nominálním vyjádření v základní jednotce překoná samotné zlato) se vyšplhá k pěti stům dolarů za barel. Výroba aut na elektřinu se rozběhne na plné obrátky, ale po chvíli bude jasné, že energie na jejich provoz bude nedostatek, alternativní zdroje nestačí. Auta tak budou nejdříve velmi drahá, ale poté, co majitelé zjistí, že jejich provoz je dražší (nedostatek baterek) a méně ekologický, než při ceně benzínu 20 dolarů za galon (resp. 120 korun za litr benzínu u nás), vykašlou se na ně. Automobilky začnou krachovat jedna po druhé jako houby po dešti. Lidé začnou chodit pěšky, nebo na bicyklu, a heslo „sůl nad zlato“ se mění na „ropa nad akumulátor.“

REKLAMA

John Corzine bude zvolen 45. americkým prezidentem. Poté, co se John Corzine, bývalý senátor a také výkonný ředitel zkrachovalé brokerské společnosti MF Global, otřepal z šoku ohledně štvavé kampaně proti jeho osobě ze strany ekonomických médií, začne jeho hvězda strmě stoupat. Díky štědré dotaci od neznámého dárce bude jeho kampaň přímo dokonalá a volby vyhraje jako nezávislý kandidát s obrovským náskokem (mimochodem, více než miliarda ztracená z klientských účtů MF Global se nikdy nenajde). Heslo „kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem“ se změní na „kolik miliard klientům z účtů vybereš, tolikrát můžeš být americkým prezidentem.“

Slovensko se stane mistrem světa v hokeji. Dopad na finanční trhy bude samozřejmě zpočátku nulový, ale Ficova vláda využije dočasnou euforii k tomu, aby mohlo dojít k bezprecedentnímu zvýšení cen ve všech oblastech života. Zmiňovanou euforii ze sportovního úspěchu vystřídá zoufalství z nekontrolované inflace, hněv a nakonec i veřejné vzpoury, které povedou k občanské válce. Ta se nakonec přenese prostřednictvím olympiády do celé Evropy a na konci roku Slovensko vyhlásí válku celému západnímu světu. Na znepřátelené země zaútočí raketami severokorejské výroby (ty ale nebudou létat na západ, ale na východ, což počet nepřátel Slovenska ještě zvýší) a chemickými zbraněmi ze ztracených zásob Muammara Kaddáfího. Heslo „sportem za mír“ definitivně přestane platit.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Rok fondů: hůř už bylo

Lépe sice již bylo také, ale dávno, dávno již tomu – tak někdy před pěti lety. Nenápadná bublinka na trhu nemovitostí, na které půjčily banky v Americe každému nelegálovi, a tento finanční metanol pak namíchaly do jedovatých lahví, spustila lavinu, která odkryla další neduhy světa.

Text: Petr Fejtek

01. 01. 2013


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • andrej

    2 ledna, 2012

    ty musis byt inak deprimovany.a fakt super rady pre ludi,ktory sa vazne zaujimaju o investovanie.vasa redakcia si moze podat ruky s katolickymi novinami.super.len tak dalej…

    Odpovědět