CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

15. 04. 2008

0 komentářů

Postaví se dolar na nohy?

 


 

Jedním z nejpřekvapivějších údajů bylo číslo vyjadřující růst cen ve výrobním sektoru, který vzrostl dvojnásobně oproti očekáváním. Za normálních okolností by tato zpráva mohla být silným nákupním faktorem. V dnešní době, kdy americká centrální banka více hledí na stabilizaci finančního sektoru a ani vyšší inflace (jádrová se navíc shoduje s očekáváními) ji nepřinutí polevit ve snižování úrokových sazeb, však tato zpráva nemusí mít až tak silný vliv na americkou měnu, jak se očekává.

Zajímavé čísla nabídl také New Yorský Empire State Index, který měří výrobní aktivitu v okolí státu New York. Ten navzdory očekávanému poklesu (v březnu až na hodnotu -22) dokázal mírně vzrůst což by mohlo také znamenat vlnu optimismu. New York ale nejsou celé USA.

Posledním údajem dnes reportovaným je TIC Net Long-Term Transactions, který měří tok zahraničních investicí do amerických cenných papírů (akcie, dluhopisy se splatností delší než rok apod.). Ten rovněž překvapivě rostl (72 miliard USD oproti očekávaným 58 miliardám USD), což znamená, že nákupy zahraničních investorů překročily nákupy amerických investorů o 72 miliard dolarů, což by mělo zvýšit poptávku po americké měně.

U páru GBP/USD dnes navíc byly reportovány výsledky z Velké Británie, které byly naopak pod očekáváním. Nicméně zde je patrné, že pokles libry trvá už od včerejšího odpoledne, kdy přišly vcelku pozitivní data z USA, a večer byly zveřejněny údaje o prodeji domů v Británii, což jen dopomohlo k dalšímu poklesu.


hodinový graf GBP/USD dnes v 17:00


Zdroj:
X-Trader

Techničtí obchodníci se zatím mohou spolehnout na spodní hranici trojúhelníkové formace, od níž se cena prozatím odrazila, a pokud nebude dopad informací z USA tak velký (doufám), obrátí se pohyb opět ve prospěch britské měny. Pokud ne, může se klidně stát, že libra v extrémním případě zamíří až k ceně 1,9350 (samozřejmě ne hned dnes či zítra, ale v průběhu pár dní se to klidně může stát).

REKLAMA


hodinový graf EUR/USD dnes v 17:00


Zdroj:
X-Trader

U páru EUR/USD byl dnes kromě již zmiňovaných údajů v hledáčku investorů také index ZEW, měřící sentiment mezi investory, který rovněž dopadl pod očekáváními. Euro tak od rána, stejně jako libra, oslabuje. V posledních hodinách jakoby ale dolaru docházel dech a ke slovu se opět dostávali spekulanti, kteří stále dolaru nevěří.

4hodinový graf ropa dnes v 17:00

Zdroj:
X-Trader

Spekulanti rovněž vládnou trhu s ropou, která hravě překonává další rekordy a ne a ne se ve svém posilování zastavit. Nezastavil jí ani dnes sílící dolar. Odborníci argumentující fundamenty sice stále věří v obrat, zejména v delším horizontu, ale vypadá to tak, že cena černého zlata dnes zná pouze jeden směr. Krátkodobě bych se ale přikláněl ke korekci. Takovýto růst přeci jen není úplně normální a určitý pokles je určitě na pořadu dne.

REKLAMA

4hodinový graf stříbro dnes v 17:00


Zdroj:
X-Trader

Trochu hůř jsou na tom oproti ropě drahé kovy, které přeci jen na posilování dolaru zareagovaly mírným poklesem, zatím to ale není nic vážného.

Investujeme.cz je mediálním partnerem soutěže.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *