CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/$ 23.768 -0,06%

CZK/£ 29.660 +0,03%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

Text: Rostislav Wolný

25. 08. 2017

0 komentářů

Opční Spready: Zajištění portfolia proti propadům

 

Chtěli byste vydělat, i když jde trh proti vám, nebo jistit akciové portfolio proti neočekávaným propadům akciového trhu? V obou případech mohou pomoci opční strategie Spreadu.

Loading



 

Pokud opci vypíšeme, dostaneme za takový výpis opční prémium. Jsme však vystaveni neomezené ztrátě v případě, když cena podkladového aktiva klesne (v případě put opce), nebo naopak vzroste (v případě call opce). Jestliže pak opci nakoupíme, musíme zaplatit cenu za její nákup.

Jak využít tržní výhody inkasovaného opčního prémia, ale zároveň nemít neomezenou maximální ztrátu? Pomoci může Spread. Spread pozice je taková, při níž opci jak nakupujeme, tak vypisujeme (prodáváme), a těžíme z rozdílu mezi zaplaceným (cenou nakupované opce) a inkasovaným opčním prémiem.

Vertikální a horizontální Spready

Vertikální Spready jsou takové, při nichž otevíráme nákup i prodej (vždy call strana nebo put strana) na stejné datum expirace, ale na jinou hodnotu striku podkladového aktiva.

Horizontální Spready (Kalendářní) jsou naopak takové (vždy call strana nebo put strana), při nichž pozici otevíráme na různé datum expirace, ale na stejný strike podkladového aktiva.

REKLAMA

Spekulace na růst, malý pád, nebo stagnaci: Vertikální Bull Put Spread

Ve Vertikálním Bull Put Spread je rozdíl mezi inkasovaným opčním prémiem a zaplacenou cenou za nakoupenou opci kladný. Jedná se proto o Spread Kreditní. Z celé sestavy dostaneme opční prémium. Sestavíme jej z opce bližší strikem k At the Money (aktuální cena podkladu), kterou vypíšeme, a opce se vzdálenějším strikem, kterou nakoupíme.

Obdržíme více opčního prémia, než kolik zaplatíme za jistící, vzdálenější opci. Naše sestava bude celkově Out of Money a náš cíl bude uchránit inkasované opční prémium s tím, že cena podkladu musí růst, stagnovat nebo jemně klesat (až na hranici naší vypsané opce), a to pokud možno až do expirace.

Na rozdíl od držení samotného podkladu ale máme možnost na pozici vydělat, i když půjde trh proti nám – až do výpisu naší bližší opce.

Graf 1: Risk graf sestavy Vertikální Bull Put Spread

REKLAMA

Celou sestavu můžeme samozřejmě i vypsat tak, že budeme otevírat Spread celkově In the Money. V takovém případě dostaneme mnohem více opčního prémia, nicméně podkladové aktivum musí udělat ještě pohyb naším směrem, abychom se dostali do Out of Money a mohli při expiraci inkasovat plný profit.

Spekulace na pokles podkladu: Vertikální Bear Put Spread

U druhého, Debetního Spreadu, nebudeme inkasovat opční prémium, ale naopak za takový Spread zaplatíme – budeme tedy Out of Money s tím, že jelikož jsme sestavu nakoupili, musíme pro zisk expirovat v penězích, tj. In the Money. Cena podkladového aktiva pro dosažení zisku musí tedy ještě klesnout.

Bližší opce k At the Money bude v tomto případě nakupovaná a vzdálenější vypisovaná. Budeme spoléhat na to, že cena podkladového aktiva klesne. Zmíněné samozřejmě platí za předpokladu, že si vybereme stejné striky jako v případě Vertikálního Bull Put Spreadu.

Graf 2: Risk graf sestavy Vertikální Bear Put Spread

REKLAMA

Celou sestavu můžeme samozřejmě i vypsat tak, že budeme otevírat Spread celkově IN THE MONEY, dostaneme mnohem méně opčního prémia, podkladové aktivum tedy NEmusí udělat ještě pohyb naším směrem, vždy záleží na postavení aktuální ceny podkladového aktiva vzhledem ke Spreadu.

Spekulace na růst podkladu: Vertikální Bull Call Spread

V případě Vertikálního Bull Call Spreadu se bude jednat o pozici, u které risk graf bude vypadat naprosto stejně jako v případě typu Bull Put Spreadu. Budeme spoléhat na to, že podkladové aktivum poroste, nicméně s tím rozdílem, že nebudeme inkasovat opční prémium, ale za sestavu zaplatíme a budeme tedy Out of Money. Ale jelikož jsme opci nakoupili, musíme se pro zisk dostat do In the Money stavu. Jedná se tedy o strategii debetní  sestavenou z dvou Call opcí.

Bližší opce k At the Money bude vypisovaná, a vzdálenější nakupovaná.

Graf 3: Risk graf sestavy Vertikální Bull Call Spread

 

Celou sestavu můžeme samozřejmě i vypsat tak, že budeme otevírat Spread celkově In the Money. Dostaneme mnohem méně opčního prémia a podkladové aktivum nemusí udělat ještě pohyb naším směrem. Vždy záleží na postavení aktuální ceny podkladového aktiva vzhledem ke Spreadu.

Spekulace na pád, malý růst, nebo stagnaci: Vertikální Bear Call Spread

Vertikální Bear Call Spread je kreditní varianta Spreadu. Dostaneme opční prémium a celkovou pozici budeme vypisovat. Cílem při výpisu opcí je zůstat Out of Money. Bližší opce At the Moeny bude vypisovaná a vzdálenější nakupovaná.

Graf 4: Risk graf sestavy Vertikální Bear Call Spread

Celou sestavu můžeme vypsat tak, že budeme otevírat Spread celkově In the Money. V takovém případě dostaneme mnohem více opčního prémia, nicméně podkladové aktivum musí udělat ještě pohyb naším směrem, abychom se dostali do Out of Money a mohli při expiraci opce inkasovat plný profit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *