CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

26. 01. 2009

2 komentáře

Nosorožci útočí!

 


 

Proč být medvědem, nebo býkem, když se můžeme jednoduše přidat k nosorožcům. Podle autorů newsletteru od společnosti Growfolio publishing, který každý měsíc vybírá „nosorožčí akcie“ jenž mohou být pro investory zajímavé, jsou tyto tituly stejné, jako zvíře, podle nějž jsou pojmenovány. Jsou dostatečné silné, aby se nezalekli nehostinných podmínek, kterým musí v nehostinné investiční džungli čelit, a vydobyli si cestu k úspěchu.

Jde o středně velké, nebo velké společnosti s dvouciferným růstovým potenciálem, který by měli dosahovat i v dnešní nepříliš optimistické době. Tyto tituly zkrátka podle autora „nehledí na to, jak se daří indexu S&P, nebo o kolik bodů FED sníží úrokové sazby. Stále se tlačí nahoru, ať se děje co se děje.

A které že akcie jsou ty, které nikdo neporazí? První akcií v portfoliu byla akcie společnosti Iconix Brand Group (ICON), která vlastní několik známých a hodnotných maloobchodních značek. Společnost se nejdříve orientovala na oděvní společnosti, dnes se orientuje na širší záběr obchodních značek, kterým dokáže zajistit odbyt, ale které zároveň dokáže v případě, že je o ně zájem, výhodně zpeněžit.

Čísla společnosti nevypadají špatně. Negativem může být poměrně velká zadluženost, na druhé straně společnost disponuje dostatečným množstvím hotovosti. Růst příjmů za poslední roky je zajímavý. Ocenění akcie kolem 9 dolarů je zajímavé, před rokem byla cena akcie více než 18 dolarů.

Silnou stránkou společnosti je spolupráce s velkými řetězci, jako je Val Mart a plány na rozšíření působnosti mimo USA, přílišná závislost na velkých řetězcích ale může být také nevýhodou, stejně jako velmi konkurenční prostředí. Je nutno poznamenat, že předpovědi u tohoto titulu zatím nevycházejí, z dlouhodobého hlediska ale společnost potenciál určitě má.

REKLAMA

Další společností v portfoliu nosorožčích akciích je pivovar Molson Coors Brewing (TAP), která patří mezi tři největší výrobce piva v USA. Pivovarnický průmysl patří mezi defenzivní tituly a mělo by se mu dařit i v obdobích krize. Akcie společnosti si za poslední půlrok připsaly ztráty (-24,22 %), ty ale nebyly tak výrazné, jako tomu bylo u zbytku trhu.

Strategické partnerství s dalšími velkými pivovary, které přinesou úspory a zvýšení marží, dobré ocenění akcií (cena akcie je 42,7 dolarů), nízké zadlužení a dostatek hotovosti, to mohou být atributy, které zaujmou investory. Problémem může být, podobně, jako je tomu u předešlé společnosti, velká konkurence ze strany ostatních velkých společností.

Trochu překvapením je v portfoliu společnost z dnes velmi neoblíbeného oboru stavebnictví, Emcor Group (EME). Její doménou jsou elektroinstalace, osvětlení, protipožární systémy, silniční osvětlení apod. Při pohledu na čísla společnosti se ani není při výběru co divit. Nízké zadlužení, velké množství hotovosti, poměrové ukazatele jsou na velmi dobrých úrovních a stále rostoucí příjmy jsou příslibem do budoucna i v dnešních špatných časech.    

Poněkud nevýhodou může být skutečnost, že cena akcie od doporučení Growfolio vystoupala o bezmála 30 % na úrovně kolem 21,5 dolarů za akcii, přičemž doporučená cena na vstup byla do 17,5 dolarů.

REKLAMA

Další společností v portfoliu je výrobce pevných disků, Seagate Technology (STX). Základem tvrzení, že společnost má před sebou růžovou budoucnost, je neustálá potřeba zvětšování diskového prostoru v našich počítačích. Je úplně jedno, jestli k němu přistupujeme často, nebo ne, jednou za čas je potřeba nový hard disk koupit. Trh s úložným prostorem jako celek by měl v příštích letech růst a vyhlídky pro lídra na trhu (35 % trhu) jsou tedy dobré.

Ani tato logická úvaha společně s vedoucím postavením v sektoru ale neodvrátila pokles příjmů společnosti za poslední čtvrtletí o desítky procent (i když za posledních několik let zaznamenávali zajímavý růst). Velká konkurence a zejména změna v preferencích klientů (stále větší obliba a kapacita malých přenosných flash disků), nespokojenost zákazníků s kvalitou výrobků (velká kazovost), odchod dvou top manažerů a výrazné snížení dividendy, to všechno společnosti nenahrává a v tomto směru asi s pány z Growfolio nebudu. Nízké hodnoty P/B nemusí znamenat pouze dobré ocenění, ale také nedůvěru investorů a nízká cena akcie neznamená, že nemůže klesnout ještě víc.

Poslední akcií v portfoliu je společnost SPX Corporation (SPW). Společnost má poměrně široký záběr činnosti od výroby filtračních systémů přes vývoj diagnostických nástrojů až po subdodavatelskou činnost v automobilovém průmyslu (která ale dnes není dominantní).

Společnost se prezentuje poměrně agresivní akviziční činností, která zatím byla velmi efektivní. Ocenění akcií je velmi dobré a velká diverzifikace činností je také pozitivem, naopak určitá závislost na automobilovém sektoru trochu nahání strach. Akcie za půl roku ztratila více než 60 %, poslední čtvrtrok je ale na vzestupu a podle společnosti Growfolio je dobrá cena akcie maximálně 47 dolarů (dnes stojí bezmála 45,5 %).

Zní to jednoduše, tak proč ne. I na tom nejvíce medvědím trhu se vždy najdou akcie, které mohou svým investorům vydělat a jdou proti proudu. Zejména pokud jde o dlouhodobý investiční horizont, na nějž se autor tohoto malého rozrůstajícího se portfolia odvolává. Portfolio akcií zatím zajíamvě vydělává a jedinou výrazněji ztrátovou akcií je společnost Iconix.

Na druhou stranu jsou takové nabídky vhodné spíše pro ty investory, kteří nejsou schopni nebo ochotni si najít vlastní tituly a vytvořit si investiční portfolio, které bude vyhovovat jejich potřebám. Ostatní si možná najdou čas a dají si tu práci s vyhledáním svého portfolia neohrožených vítězů porážejících všechny ostatní. A v případě neúspěchu se nebudou muset stěžovat na to, že jim někdo špatně poradil.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Lynch

    27 ledna, 2009

    Starí moudrí investori se vyhýbali menovému riziku. Cestí a slovenstí amatéri, jestli nemají samé ceské akcie, pak mají samé americké akcie. To je chyba. Vzdyt máme v EU plno dobrých rostoucích podniku a brzy rostoucích akcií, ze americké a ceské akcie ani nepotrebujeme. Hlavne Slováci by meli kupovat jen akcie ze západní EU, tam nemaji zádné menové riziko, kdyz maji na Slovensku euro. Prohlédnout si v tabulce magazínu Focus Money ocekávaný rust zisku 2009, P/S, P/E atd. u akcií z indexu Eurostoxx50 a DAX, MDAX a najdeme perly lepsí nez v Americe. Jako asi Südzucker a Vossloh a jiné dobré akcie z Nemecka, ale i ze Spanelska.

    Odpovědět

  • Anonym

    27 ledna, 2009

    Měnové riziko je rozhodně třeba brát v úvahu, o tom není pochyb. Na druhé straně stojí proti jednoznačnému preferování investic v jedné měně stojí pojem diverzifikace a to nejen co do možných aktiv, ale také geografická a měnová. Proti měnovému propadu se dnes můžete celkem v pohodě zajistit například pomocí opcí. Všeobecný předpoklad propadu dolaru je celkem známý, jenom mně není příliš jasné oproti jaké měně by měl USD propadnout? Euro? Libra? Anglie a Evropská Unie budou muset do budoucna snižovat sazby a zalévat svoje ekonomiky stejně jako tomu bude v US. A myslím že ani v Asii nebudou vlády Japonska a Číny stát o vlastní posilující měnu, která by jim v těžkých dobách snížila pro ně veledůležité levné vývozy. Ohledně výběru akcií podle poměrových ukazatelů není námitek, ale i tam je třeba být obezřetný. Trhy jsou stále poměrně drahé a obsahují vysoký stupeň rizika. Na vstup do velkých akciových pozic je podle mého skromného názoru ještě dost času.

    Odpovědět