CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Chetan Sehgal

30. 10. 2018

0 komentářů

Ne všechny rozvíjející se trhy jsou na tom stejně

 

Obchodní vyjednávání, obavy spojené s jednotlivými zeměmi a silnější americký dolar – to vše staví rozvíjející se trhy ve třetím čtvrtletí do nelehké pozice. Je ovšem i jiný pohled na věc než negativní titulky, které způsobují spíše humbuk. Co může přinést rostoucí nesoulad mezi negativní náladou investorů, která prostupuje napříč celým trhem, a pozitivními ukazateli tohoto akciového trhu?

Loading



 

Tři věci, nad kterými se aktuálně zamýšlíme

  1. Americká centrální banka (Fed) podle očekávání zvýšila v září svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, což je třetí zvýšení v tomto roce. Všeobecně se očekává, že Fed zvýší sazby ještě v prosinci a v roce 2019 se k tomuto kroku uchýlí třikrát.

Zatímco se někteří investoři obávají, že zvyšující se úrokové sazby by mohly rozvíjejícím se trhům uškodit, my máme jasno v tom, že předchozí cykly utahování sazeb nevedly k žádnému dlouhodobému klesajícímu trendu. Faktem je, že po prvním zvýšení sazeb v prosinci 2015 zažily akcie na rozvíjejících se trzích (EM) dle indexu MSCI Emerging Markets souhrnný nárůst o více než 40 % (v amerických dolarech).

  1. Eskalace obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou vedla v posledních měsících k sérii tarifů uvalených dle zásady „oko za oko“. Americké tarify na čínské zboží přišly v nevhodnou dobu, kdy země ztrácí pověst levné pracovní síly a zároveň se uchyluje ke snižování pákového efektu.

My se ovšem domníváme, že reformy na straně nabídky spolu se snižováním pákového efektu by mohly strukturální rizika zmírnit. Posun směrem k inovacím, technologiím a spotřebě, tedy primárním zdrojům podněcování růstu, zase podporuje udržitelnost zvyšování zisků. Povzbuzující jsou rovněž korporátní výsledky, kdy hodně firem nejenže vykazuje lepší provozní a finanční výkonnost, ale navrhuje také vyplácet vyšší část zisků akcionářům.

  1. Přijetí dvou klíčových zákonů nezbytných k uskutečnění parlamentních voleb v roce 2019 a solidní makroekonomické prostředí učinily z Thajska jeden z nejvýkonnějších rozvíjejících se trhů za celé čtvrtletí. Thajská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí meziročně o 4,6 %, což bylo nad veškerá očekávání. Inflace zůstala navzdory zvýšení cen ropy pod kontrolou a úrokové sazby brzy dosáhnou rekordního minima. Přebytek běžného účtu a rozsáhlé zahraniční rezervy zase podpořily thajský baht.

Zatímco thajský trh je v porovnání s ostatními rozvíjejícími se trhy nadhodnocený, některé akcie stále nabízejí atraktivní ocenění. Domníváme se, že z oživení thajské ekonomiky těží zejména největší tuzemské banky, jejichž ocenění nám připadá také atraktivní. Další oblastí zájmu jsou maloobchodní firmy, které by mohly před blížícími se volbami profitovat ze zvýšené spotřeby.

Výhled

V poslední dekádě Čína překonává Spojené státy v tom smyslu, že se stává daleko důležitějším exportním trhem pro ty největší rozvíjející se ekonomiky, a to zejména díky vzkvétajícímu spotřebnímu trhu. Růst obchodu je proto nyní převážně poháněn poptávkou v rámci rozvíjejících se trhů. Rostoucí protekcionismus na Západě může obrátit ještě více pozornosti k uzavírání regionálních dohod. Čína by totiž obchodní prvenství Spojených států na asijských trzích jistě velmi ráda převzala.

Pokud jde o rozvíjející se trhy obecně, i nadále nám imponují témata jako strukturální růst v technologickém sektoru, rostoucí spotřeba a hospodářské reformy. Díky technologickým pokrokům prochází globální ekonomika reformou. Zatímco dříve byly rozvíjející se trhy kvůli nedostatečné infrastruktuře v nevýhodě, dnes mohou díky digitalizaci a novým technologiím čelit výzvám rozvoje a některé technologické pokroky rovnou přeskočit.

Snažíme se nenechat se strhnout „humbukem“, který způsobují negativní zpravodajské titulky, a raději se u rozvíjejících se trhů zaměřujeme na základní ukazatele třídy aktiv. Všimli jsme si nesouladu mezi negativní náladou investorů, která prostupuje napříč celým trhem, a pozitivními ukazateli tohoto akciového trhu, včetně rostoucích cash flow, zlepšující se disciplíny v oblasti alokace kapitálu, snižování zadluženosti firem, slušných zisků a levnějších ocenění.

Ne všechny rozvíjející se trhy budou zasaženy stejnými faktory, přičemž platí, že výkonnost jednotlivých trhů se značně liší. Jakožto investiční poradci si můžeme vybrat z nejrůznějších příležitostí, které rozvíjející se trhy nabízejí, a vytvořit tak dostatečně diverzifikovaná portfolia, která se budou snažit vyhýbat nadměrnému riziku.

Klíčové trendy a vývojové tendence rozvíjejících se trhů

Na začátku třetího čtvrtletí měly akcie na rozvíjejících se trzích dobře našlápnuto, ale na konci období přišel pokles. Nejrůznější zprávy o obchodních vyjednáváních, obavy spojené s jednotlivými zeměmi a silnější americký dolar dostaly rozvíjející se trhy do nelehké pozice. Akcie na rozvinutých trzích si naopak polepšily. Index MSCI Emerging Markets klesl v průběhu měsíce o 0,9 %, přičemž index světových akcií MSCI World posílil o 5,1 % (obojí v amerických dolarech).

Tabulka 1: Dominance Číny jakožto exportního trhu stále roste

2007 2017
Země Dominantní partner Země Dominantní partner
Brazílie USA Brazílie Čína
Čína USA Čína USA
Indie USA Indie USA
Indonésie Japonsko Indonésie Čína
Korea Čína Korea Čína
Malajsie Singapur Malajsie Čína
Mexiko USA Mexiko USA
Filipíny Čína Filipíny Čína
Rusko Německo Rusko Čína
Jihoafrická republika Spojené království Jihoafrická republika Čína
Turecko Německo Turecko Německo
Maďarsko Německo Maďarsko Německo
Thajsko USA Thajsko Čína
Tchaj-wan Čína Tchaj-wan Čína

Zdroje: IMF, Bloomberg a FactSet k 8. říjnu 2018

Nejdůležitější dění na rozvíjejících se trzích v tomto čtvrtletí

Asijské akciové trhy si pod přílivem ekonomických obav pohoršily, přičemž dolů je táhly především Čína, Pákistán a Indie. Proklamované snížení pákového efektu v Číně a prohlubující se obchodní spory s USA se podepsaly na ekonomickém výhledu země. Pákistán se potýkal s rostoucím deficitem běžného účtu a snižujícími se devizovými rezervami. Indie byla ochromena poklesem rupie, větším deficitem běžného účtu a problémy v sektoru nebankovních úvěrů.

Největší vzestup oproti tomu zažily akcie v Thajsku, na Tchaj-wanu a v Malajsii. Thajská ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí rychleji, než se čekalo, a vojenská vláda podnikla kroky k tomu, aby se v květnu příštího roku uskutečnily parlamentní volby. Tchaj-wan těžil z úspěchu akcií technologických firem, zejména tahouna indexu,společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

Nejlépe si v celém čtvrtletí vedla Latinská Amerika, kterou poháněla výkonnost Brazílie a Mexika. Brazilský trh prosperoval jednak díky volebním průzkumům před říjnovými volbami, které ukázaly rostoucí popularitu tržně orientovaného kandidáta, a dále díky spolehlivým korporátním výnosům, vyšším cenám komodit a odpovídajícím oceněním.

Nálada na mexickém trhu profitovala ze snižování politické nejistoty poté, co byl Andrés Manuel López Obrador zvolen v červencových volbách prezidentem, a také z uzavření nové Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). K uzavření nové podoby dohody mezi Spojenými státy a Mexikem se ke konci čtvrtletí přidala i Kanada. Očekává se, že tato smlouva, nazvaná Dohoda mezi USA, Mexikem a Kanadou (USMCA), bude podepsána v listopadu. Akcie v Kolumbii, Peru a Chile nicméně zaznamenaly pokles.

Rozvíjející se trhy v Evropě si v průběhu čtvrtletí jako celek polepšily, k čemuž přispěl i prudký zářijový nárůst. Polské akcie rostly, a to v souvislosti s očekávaným přeřazením polského akciového trhu v indexu FTSE z rozvíjejícího se trhu na trh rozvinutý, které bylo naplánováno na září. Ceny akcií v Rusku byly poháněny vyššími cenami ropy a atraktivním oceněním.

Turecký trh zakončil toto tříměsíční období dvouciferným poklesem, a to i navzdory zářijovému oživení, po kterém následovalo posílení liry a prudký nárůst úrokových sazeb. Nálada investorů v Jihoafrické republice byla negativně ovlivněna silným dolarem a obavami z navrhované pozemkové reformy. Pozitivní je, že některé kontroverznější požadavky této reformy byly zmírněny v těžebním zákonu země.

Hraniční trhy zažily pokles a za ostatními rozvíjejícími se trhy zaostávaly, částečně také kvůli odlivu kapitálu z třídy aktiv. Za jedny z nejslabších trhů lze označit Libanon, Nigérii a Srí Lanku, které čtvrtletí zakončily dvouciferným poklesem. Nigerijský trh byl oslaben zpomalujícím se hospodářským růstem, vysokou inflací a poklesem přímých zahraničních investic. Vše ještě zhoršila nejistota před parlamentními volbami konanými v únoru příštího roku. Cena akcií na Srí Lance byla ovlivněna devalvací rupie a znepokojením týkajícím se externího financování dluhu.

Bahrajn, Omán a Kuvajt si však vedly lépe a čtvrtletí zakončily v pozitivním pásmu. Pozitivní nálada na kuvajtském trhu byla dále podpořena očekávaným přeřazením země do vyšší kategorie v rámci indexu FTSE, ke kterému by mělo dojít ke konci tohoto roku, a nadějnými vyhlídkami na zahrnutí do indexu MSCI Emerging Markets.

Manraj Sekhon je finanční ředitel divize Franklin Templeton Emerging Markets Equity a Chetan Sehgal je výkonný ředitel a ředitel správy portfolia Franklin Templeton Emerging Markets Equity


Komentáře, názory a analýzy zde prezentované jsou pouze stanoviska autora (autorů), slouží k informačním účelům a neměly by se považovat za individuální investiční poradenství nebo doporučení investovat do jakéhokoliv cenného papíru nebo přijmout jakoukoliv investiční strategii. Vzhledem k tomu, že tržní a ekonomické podmínky podléhají rychlým změnám, vztahuje se platnost komentářů, názorů a analýz ke dni zveřejnění a může se měnit bez předchozího upozornění. Materiál není koncipován jako kompletní analýza každého údaje ohledně jakékoliv země, oblasti, trhu, odvětví, investice nebo strategie.

Důležité právní informace

Všechny investice jsou spojeny s určitými riziky, včetně možnosti ztráty kapitálu. Investice do zahraničních cenných papírů zahrnují konkrétní rizika včetně kolísání měn, ekonomické nestability a politických změn. Investice do rozvíjejících se trhů, jejichž podskupinou jsou hraniční trhy, zahrnují zvýšená rizika v souvislosti se stejnými faktory, včetně dalších faktorů souvisejících s menší velikostí těchto trhů, nižší likviditou a absencí zavedených právních, politických, podnikatelských a sociálních rámců k podpoře trhů cenných papírů. Vzhledem k tomu, že tyto rámce jsou zpravidla na hraničních trzích ještě méně rozvinuté, a vzhledem k různým faktorům, včetně vyšší pravděpodobnosti extrémního cenového kolísání, špatné likvidity, obchodních překážek a kontrol měnových kurzů, jsou na hraničních trzích rizika spojená s rozvíjejícími se trhy ještě větší. Ceny akcií někdy rychle a dramaticky kolísají, a to kvůli faktorům ovlivňujícím jednotlivé společnosti, konkrétní průmyslová odvětví nebo sektory, či obecné tržní podmínky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *