CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Zámečník

14. 10. 2014

3 komentáře

Milan Matějíček: Ostraváci investují do dětí a do bydlení

 


 

Jaká jsou specifika ostravského finančního života?

Ostraváci jsou lidé otevření, přátelští a především se vyznačují svou pracovitostí. Vždy dbali na to, aby vydělali dostatek peněz, které uspořili a následně investovali do dětí a bydlení. Důkazem jsou statistiky, které ukazují, že na Ostravsku se uzavřelo historicky nejvíce smluv stavebního spoření a penzijního připojištění.

Jak nakládají Ostraváci se svými finančními prostředky?

„Sto lidí, sto chutí.“

Bonitní klientela hledá ochranu i zajímavé zhodnocení svých finančních prostředků.

REKLAMA

Střední třída kupuje nemovitosti (rodinné domy, byty), využívá služeb nových bank pro uložení krátkodobých rezerv na spořicích účtech a pravidelně spoří, bez poradce Fincetra ve stavebním spoření, životním pojištění nebo v penzijním připojištění.

Liší se vaše finanční rady pro Ostraváky ve srovnání s jinými oblastmi? Jak?

Neliší.

Jak se Ostraváci stavějí k zadlužování?

REKLAMA

Jsou ochotni se zadlužit při koupi nebo výstavbě RD, koupi bytu nebo při zvelebování vlastních nemovitostí (rekonstrukce).  Rozlišují dobré a špatné dluhy a ty dobré neváhají využít.

Je i skupina lidí, která využívá neúčelové úvěry, kreditní karty a kontokorent ke svým účtům. Dnes již častěji dokáží „číst“ úvěrové podmínky, rozumí RPSN a tak často své závazky konsolidují, aby se zbavili poplatků, několika pojištění nebo velmi vysokých úrokových sazeb.

Jakým způsobem Ostraváci investují?

V oblasti pravidelného investování opatrně a rozvážně, spíše konzervativně; mají zkušenost s prvními vklady do OPF Pioneer, s krátkodobými investicemi před krizí – po krizi. Ale především se zpravidla neorientují v oblasti investic a fondy jim splývají s fondy z období kupónové privatizace.

REKLAMA

Pokud se jim však dostane kvalitního poradenství, a oni pochopí rozdíly, klady a zápory spoření a investování, jsou ochotni investovat i nemalé částky. Vnímají potřebu zabezpečit se nejen na období penze, ale především na předdůchodové období. Většina lidí si dnes uvědomuje, že čím je člověk starší, tím je o něho menší zájem.

Také i na Ostravsku je celá řada klientů, kteří investuji  do nemovitosti, kde vnímají vyšší jistotu udržení hodnoty. Naproti tomu investici do vzácných kovů (zlata, stříbra) a diamantů přijímají s větší opatrností, která v tomto případě je bezesporu na místě.

Je ovšem také velká skupina lidí, která nechává své finanční prostředky jen na běžných účtech. Můžeme to pojmenovat – investice s bezpečnou ztrátou.

Jaká jsou největší finanční rizika v Ostravě? Je to Stodolní?

Stodolni je možná finanční krátkodobé riziko, a to především ihned po výplatě.

Skutečné finanční riziko jak na Ostravsku, tak i jinde v ČR spočívá především v nepoctivých prodejcích různých investičních produktů neznámých a neexistujících společností.

Děkuji za rozhovor.

Rozhovor vyšel v časopise Reportér ve vydání pro společnost Fincentrum.
  

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • OVA

    17 října, 2014

    Nejhorsi jmeno poradcum u nas na Ostravsku delaji frajeri z Ertrag und Sicherheit. Investicim nerozumi, ovsem slibovat umi neuveritelne.

    Odpovědět

  • petr1971

    23 října, 2014

    OVA: nevěřte začátečníkům a držte se ostřílených hráčů. Poradce může dnes dělat kde kdo (vemte si jaké lidi nabírá OVB), točí se to tam jak na běžícím páse.

    Odpovědět

  • petr1971

    23 října, 2014

    Investování v dnešní době už je trochu o něčem jiném. Co se týče nemovitostí, pokud tomu nerozumím, nechám si poradit od renomované společnosti s dlouhodobou tradicí, Remak.cz nebo jiné realitky, já jsem Plzeňák, takže jsem zhruba před 6 lety volil Pubec.cz. Koupě bytu se mi již za pár let vrátí, navíc byt zůstane dětem – v tom vidím hodnotu investování, něco po sobě zanechat. Pokud jde o bezpečnou investici, volíme buď dlouhodobé dluhopisy, pokud chceme méně bezpečné investice (ale výnosnější), berme v potaz akcie energetiky a lekárenství v rozvíjejích se zemích (tak to dělám já a za poslední 3 roky mám zhodnocení cca 12,3 %. Portfolio by se mělo skládat z rozumného mixu. Petr C.

    Odpovědět