CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Monika Lukešová

30. 05. 2013

4 komentáře

Michal Sýkora: Od hokejového zlata ke zlatým slitkům

 


 

Proč jste se rozhodl obchodovat právě se zlatem?

Moje cesta ke zlatu měla vývoj. Prošel jsem sportem, takže jsem poznal spoustu různých investičních nabídek, ale i různých jiných způsobů jak investovat. Věnoval jsem se konzervativním obchodům i těm trochu riskantnějším. Zejména v Americe jsem si prošel všemi možnými investicemi. Na co si vzpomenete, to jsem zkusil. Zažil jsem výborné časy, ale i chvíle, kdy se mi nedařilo. Postupně jsem začal ztenčovat pozice a zjistil jsem, že to pro mě není to pravé. Mezi tím jsem začal pracovat s fyzickým zlatem a přišel jsem na to, že je to pro mě mnohem příjemnější. Rád mám ve svém portfoliu věci, které mohu kontrolovat. Plně kontrolovat to však mohu ve chvíli, kdy s tím obchoduji. Takže teď jsem v podstatě špatný příklad investora, protože mám 95 procent volných peněz ve zlatě. Dá se říct, že nevěřím ničemu papírovému, ve světle nedávných událostí na Kypru dokonce už ani penězům.

Jaký jste tedy investor?

U mě je to složité. Investování se mi momentálně míchá s podnikáním, takže těžko říct. Každý by si měl určit, jaké rozložení portfolia je pro něj správné s ohledem na věk a potřeby, výši volných prostředků a tak dále. Trochu riskovat je zábava, ale raději s menší částkou. Na jednu stranu mluvím o tom, že by portfolio mělo být vyvážené, ale já ho takové naprosto nemám. (smích)

V čem spočívá váš hlavní byznys?

Zjednodušeně řečeno zkupujeme zlato kdekoli, kde na něj dosáhneme a odvážíme ho do rafinérií v západní Evropě. Tam ho buď prodáme, nebo si vezme zpátky polotovary pro zlatníky nebo investiční zlato, které dále prodáváme.

Na jaké investory se zaměřujete?

U zlata se nerozlišuje malý a velký investor. Když chcete koupit zlato, tak je v podstatě jedno, kolik do něj chcete investovat, ale důležité je jak. Koupě zlata vyžaduje více přípravy, než si koupit akcie nějaké velké společnosti. Se zlatem musíte mít určitý záměr. Každý, kdo investuje do fyzického zlata, by měl být informovaný o tom, co dělá. Je to složité, protože se dá najít hodně dezinformací, které se investice do zlata týkají. Myslím zejména některé novináře a analytiky, kteří tyto dezinformace šíří. Otázkou je, zda cíleně nebo z pouhé nevědomosti. Zejména „papíroví“ investoři těmto dezinformacím podléhají a pak způsobují výkyvy v ceně, které nejsou logicky odůvodnitelné.

Tyto výkyvy samozřejmě ovlivňují cenu fyzického kovu, nicméně princip obchodu se zlatem fyzickým a papírovým je naprosto odlišný. Dle mého názoru má největší podíl na výkyvech ceny zlata takto vyvolaná panika a drby. Ale abych se vrátil k otázce, snažíme se stavět produkty pro všechny investory. Tedy od toho, že si chce koupit velký nebo malý slitek, až po spořící produkt, který nabízíme pod názvem MPM Future. Ten je alternativou investorům, kteří mají plán, ale nemusí mít hned k dispozici peníze. Je na investorovi, jak se rozhodne. 

A tyto výkyvy vám přilákají zákazníky, nebo spíš ubírají?

V současné době zájem o papírové zlato klesá a o fyzické zlato stoupá. My jsme zaregistrovali zvýšený zájem o investiční zlato. Zlatu se vyčítalo, že je pro investora nudné, že neexistuje vhodný čas pro nákup, chybí tam ten risk. Investoři chtěli risk, tak ho mají. Pro nás je to príma (smích). Osobně tento pokles velmi vítám a vidím ho jako příležitost k nákupu.

Jaká je průměrná suma, kterou u vás lidé investují?

Rozdíl je, zda od nás nakoupí nebo s námi investuje. Co se týče nákupu, není to o tom kolik, ale jak. V rámci diverzifikace portfolia je dobré investici do zlata ještě více rozložit.  Řekněme, že je rozdíl koupit si kilo zlata nebo deset stogramových slitků. Každému vzhledem k jeho investičním záměrům vyhovuje něco jiného.

Co říkáte na kauzu falešných slitků? Nezměnil se nějak přístup investorů ke zlatu?

Také jsem viděl falešné slitky, ale je jich velice málo. Vyrobit falešný investiční slitek se všemi náležitostmi není vůbec jednoduché. Většina padělaných slitků není prezentována jako investiční zlato, více se mě tedy tato otázka týká v rámci našeho korporátního obchodu. Obchod s investičním zlatem má v zákoně jasně dané parametry, které by měl investor znát. Na druhou stranu máte pravdu, že lidé jsou schopni koupit si cokoli. Teď jdu ze schůzky, kde mi paní vyprávěla, že si koupila investiční bílé zlato. To samozřejmě neexistuje.

V každém případě bych doporučil lidem, kteří si chtějí koupit investiční zlato, aby ho kupovali někde, kde mají jistotu, že se tím daná firma zabývá. Nebál bych se tolik o pravost slitku, ale spíš časové prodlevy. Fixuje se cena, vy zaplatíte a pak vám ho někdo dodá. Prodlevy bych se bál mnohem víc, než, že slitek nebude pravý.

Neplánujete se posunout například od zlata k diamantům?

Do diamantů se pouštět nechci. Diamanty jsou poměrně složitá záležitost, jako investiční nástroj jsou dle mého názoru nevhodné. Další nevýhodou je, že diamantů je na trhu spousta, o jakési exkluzivitě se dá mluvit řekněme od 5 karátů, nebo něčím zvláštní kámen. Těch menších jsou na trhu doslova pytle. Další problém je v porovnání se zlatem třeba likvidita. Je pěkné si koupit nejčistší diamant za dobrou cenu, ale v rámci dobré investice musí být reálná šance ho také dobře prodat. Šperkaři běžně takovéto kameny nepoužívají, když ano, mají svůj zdroj za řekněme 60% ceny. Pochopitelně je diamant také zatížen DPH, tedy svoji investici ještě o dalších cca 20% zdražujete. V rámci dobrého prodeje tedy musíte najít někoho, kdo chce přesně ten Váš diamant. Dezinformace investorů ohledně diamantů je ještě mnohem větší, než je tomu u zlata.

Jakou mají podle vás budoucnost jiné drahé kovy palladium, platina atd.?

Platina je více volatilní, což je z pohledu investora dobře i špatně. Člověk ale musí být zkušený „kovář“, aby poznal, co se s platinou bude dít. Kdy nakoupit, držet, prodávat atd. A zase je proti zlatu mnohem složitější následný prodej. I když, stejně jako zlaté cihly, existují i ty platinové, tak bych se takové investice bál a to i přes to že ke kovům mám relativně blízko.  Platinu bych využil spíše na krátkodobou spekulaci a to nejspíše v „papírové“ formě, nebo když je součástí slitiny se zlatem. Platina je opět zatížena DPH.

A co je těžší, stát se dobrým hokejistou nebo dobrým obchodníkem se zlatem?

Myslím, že to srovnávat moc nejde, ale za obojím je spousta přípravy a spousta práce. Každopádně tohle se nedělá zároveň. Takže co se naučíte v jednom, v mém případě ve sportu, tak můžete použít v podnikání. Je to o té píli a připravenosti. Hokej i obchodování vyžaduje kázeň a práci.

Které zlato je pro vás cennější? To hokejové, nebo slitky v sejfu?

To se nedá srovnat. Upřímně řečeno ke zlatu, které prodávám, už nemám vůbec žádný vztah. To je prostě zboží. Jsou to pro mě takové housky na krámě. Osobně je mi cennější to hokejové, ale toho pravého si vážím. Pro mě je to jedna z mála reálných věcí v tomto světě.

Koukal jste na mistrovství světa v hokeji?

Viděl jsem asi dva zápasy. Za prvé nemám čas a navíc já už tomu dnešnímu hokeji moc nerozumím. Pro mě je to přečtená kniha. Na důležitý zápas se podívám, ale zpravidla je to kvůli tomu, že se sejdou přátelé. Speciálně čas si na to nedělám. Viděl jsem tolik hokejových zápasů, že ještě pořád nemám touhu vidět další. Ani zahrát si nechodím. Od svého posledního odehraného zápasu jsem neměl brusle na nohou. Prostě u mě funguje princip přečtené knihy.

Michal Sýkora (* 5. července 1973 v Pardubicích)

je bývalý hokejový obránce. V české lize hrál za mateřské Pardubice za Spartu než v roce 1991 odešel do NHL. V zámoří pak zůstal celých deset let. Po svém návratu působil další čtyři roky jako hráč domácích Pardubic.

Kromě úspěchů v klubové scéně je Michal Sýkora i dvojnásobným mistrem světa a to z let 1996 a 2001.

Ke zlatu se oklikou vrátil, když v roce 2005 založil společnost MPM Invest, která se zabývá obchodem právě se žlutým kovem.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • zlatokop

    31 května, 2013

    raději snad svitky:
    http://www.kur­zy.cz/komodity/zla­to-graf-vyvoje-ceny/

    Odpovědět

  • Roman Hronza

    31 května, 2013

    Dezinformace investorů ohledně diamantů je ještě mnohem větší, než je tomu u zlata. DĚKUJI ZA UPŘÍMNOST :-)

    Odpovědět

  • Milan

    31 května, 2013

    Vždyť je to s těmi diamanty pravda, pro spoustu lidí to bude nepříjemné procitnutí, až zjistí, že jejich diamant má horko těžko poloviční hodnotu a kupec žádný (a pokud nějaký, tak s pořádnou slevou, tj. pro vlastníka s pořádným prodělkem).

    Odpovědět

  • Luboš

    24 ledna, 2024

    Pokud vím,tak n
    a zlatě se napakoval a loni šel do insolvence, mám u něj 250000.kc a bylo nás víc.

    Odpovědět