CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Martin Kujal: Investování by mělo člověka bavit

 

Martin Kujal zahořel pro investiční management již v době studií, své zapálení nyní realizuje jako portfolio manažer J&T Banky. Řídí mimo jiné fond J&T Bond, který se stal Fincentrum & Forbes Investicí roku 2017. Jaký je investor a jak vybírá investice?

Loading



 

Jaký jste investor? Podle čeho vybíráte investice, do kterých sám investujete?

Řečeno hokejovou terminologií rád vycházím ze zajištěné obrany. Nekupuji aktiva jen proto, že jejich cena roste, bez toho, aby mě samotnému ten růst dával smysl. Proto mě nijak neláká třeba nyní populární bitcoin. Stejně tak asi ze mě nebude nikdy investor do moderních technologií a firem, které se jimi zabývají.

Netvrdím, že nemohou být úspěšné. Nemám k nim ale extra kladný citový vztah a rád případné zisky přenechám jiným. Raději se soustředím na to, čemu rozumím nebo si aspoň myslím, že rozumím :-). Investování by taky mělo člověka bavit. Aspoň trochu. Žijeme jen jednou, a pokud by vám mělo brát klidný spánek, přenechte starosti raději jiným.

Liší se tento přístup při výběru investic do fondu?

Vlastně ani ne. Je to otázka úhlu pohledu, ale vlastně se docela vyhýbám příliš sofistikovaným metodám, které se snaží přechytračit ostatní. Říká se tomu finanční inženýrství a nezřídka to končí velkým průšvihem. Snažím se co nejvíc používat selský rozum. Investování do dluhopisů je trochu jiné než u akcií. Tam hledáte budoucí vítěze. Firmy, které vydělají nejvíc a budou lídry trhu.

REKLAMA

Stát se jedničkou ovšem nezřídka vyžaduje podstupovat velká rizika. U podnikových dluhopisů se snažíte především vyhýbat se poraženým. Když najdete sice průměrnou firmu, která trhu nutně nedominuje, ale vyhýbá se nadměrnému riskování a je schopna pravidelně splácet své závazky, tak děláte jako investor dobrou práci.

Jak máte rozložené portfolio u svých osobních investic?

Z volných prostředků nejprve oddělím rezervu ve výši 6-12 běžných měsíčních výdajů rodiny pro případ neočekávaných událostí a umístím ji na spořicí účet. Dále doporučuji spořit odděleně na předem známé události. Může tím být plánovaný nákup auta za 2 roky, nový dětský pokoj pro potomka, který půjde do školy nebo třeba možnost splatit předčasně hypotéku.

Na zbylé prostředky pohlížím jako na dlouhodobé úspory. Zařadil bych mezi ně např. i nemovitosti, které nevyužíváme k bydlení vlastní rodiny. Na dlouhodobé úspory se pak podívám jako na celek a dbám na to, aby nebyly vychýleny jednostranně do jednoho typu aktiva (třeba příliš mnoho v nemovitostech) nebo jednostranně vůči jednomu typu rizika (např. všechny úspory u jedné banky). Samotné rozložení prostředků mezi akcie, nemovitosti, dluhopisy a hotovost je záležitostí několika faktorů (osobní tolerance k riziku, věk, sklon ke změnám/radost ze stability, nechám si poradit/chci rozhodovat sám).

Rozložení našich dlouhodobých úspor je nyní cca 30 % nemovitosti, 30 % podnikové dluhopisy, 15 % akcie, 5 % zlato, 20 % hotovost). Součástí je i pravidelné spoření do fondu životního cyklu. Rodinné úspory máme nyní nastaveny celkově opatrně, protože jsme ve fázi ekonomického optimismu, kdy jsou aktiva drahá. Rád si s navýšením akcií počkám na dobu, kdy bude většina ostatních prodávat.

REKLAMA

Na čem je fond J&T Bond postaven a v čem vy osobně spatřujete jeho výhody?

J&T Bond se zaměřuje primárně na podnikové dluhopisy. Silnou stránkou fondu jsou dluhopisy firem, které detailně známe. Často jde o projekty z Česka a Slovenska, na nichž se nějakým způsobem podílí finanční skupina J&T. Tato část tvoří nyní 35 až 40 % portfolia a jednotlivé projekty mají ve fondu váhu maximálně kolem 5 %. Regionálně však nejsme limitováni a většinu fondu dnes tvoří investiční příležitosti z blízké i vzdálené ciziny. Máme tak firmy z Evropy, USA, Latinské Ameriky nebo i Ruska a Kazachstánu.

Většinu měnového rizika zajišťujeme, ale pracujeme s cizími měnami s cílem dosáhnout dodatečný výnos. Nyní je to třeba ruský rubl nebo polský zlotý. Držíme i konvertibilní dluhopisy, které v sobě mají část akciového rizika. Statut fondu umožňuje, abychom se v případě nepříznivého prostředí mohli přesunout více do státních dluhopisů nebo hotovosti. Nově také aktivně pracujeme se zajišťováním úrokového rizika. Věříme, že tato strategie přinese investorům přidanou hodnotu. Když to shrnu, silnými stránkami jsou investiční zkušenosti skupiny J&T a zároveň velká flexibilita v řízení fondu.

Pro koho jsou investice do fondu určeny? Jak s nimi začít?

Do fondu, vzhledem k jeho nastavení, může vložit část prostředků i poměrně konzervativní investor. Samozřejmě by tam neměl dát většinu svého jmění a pamatovat na rozkládání rizik a dostatečnou bezpečnostní rezervu. Vstoupit do fondu pak lze přes finančního poradce, bankéře nebo on-line.

REKLAMA

Podle čeho se na trhu orientovat – tedy jak vybrat ten správný fond?

Není to skutečně jednoduché, a to ani pro investory, kteří se výběrem zabývají intenzivně. Počet fondů registrovaných k nabídce v ČR se určitě bude blížit tisícovce. Doporučuji vybírat mezi správci majetku, kterým věříte, a mají něco za sebou. Mezi jejich fondy pak aktiva, která odpovídají vašemu naturelu.

Stejně jako u přímých investic i zde platí, že by investor měl rozumět, do čeho fond investuje a strategie fondu by mu měla dávat smysl. Preferoval bych také investice v české koruně, pokud zde plánujete jednou výnosy z investic utrácet. Ptejte se, jak manažer fondu pracuje s měnovým rizikem. A v neposlední řadě se zajímejte o poplatky vnitřní i ty navenek viditelné.

Od jaké částky má smysl začít investovat?

I když vám zbývá třeba jen tisícikoruna měsíčně, tak má smysl začít si pravidelně spořit. Někdo zařadil složené úrokování mezi divy světa. Už druhý rok se vám úročí/zhodnocuje nejen to, co jste vložili v prvním roce, ale také již dosažený výnos. S narůstajícím časem tohle vskutku umí pravé divy, ale je třeba začít včas.

Udělejme si jednoduché cvičení. Když vám je 45 let, tak vám do důchodu zbývá 20 let. Z vašich úspor si plánujete dalších 20 let přilepšovat k důchodu. Zjednodušeně pak tisícovka odložená dnes znamená tisícovku měsíčně navíc v důchodu. To nás asi nevytrhne. Pokud tedy začneme včas, nemusíme odkládat tolik. Když začneme seriózně spořit až v padesáti, musíme přidat tak, aby to dávalo nějaký smysl.

Na co by měl každý investor myslet, než se rozhodne do něčeho investovat?

Na něco hezkého 🙂

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • otporník

    14 března, 2018

    to bude švanda až číňani nebudou platit úvěr 🙂

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    15 března, 2018

    Poslední odpověď byla fakt dokonalá. 🙂

    Odpovědět