CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

01. 01. 2014

0 komentářů

Máme leden, budeme nakupovat akcie

 


 

Nejznámějšími indikátory, které na první pohled nemají žádný souvis s akciovými trhy, jsou sezónní indikátory. Některé mají i poměrně logické odůvodnění, jiné se nedají brát velmi vážně.

Hned na začátku roku se někteří investoři těší na lednový efekt, díky němuž akciové trhy na začátku roku rostou více než obvykle. Důvodem mohou být opětovné nákupy investorů, kteří se z různých důvodů rozhodli na konci roku svých akcií zbavit (windows dressing u fondů, daně apod.). Ti, kteří na tento růst akcií v lednu sázejí, mohou na konci ledna přistoupit k prodeji, což může vést k únorovému poklesu, je ale pravdou, že v roce 2013 v lednu akcie rostly.

V květnu pak někteří investoři raději přistupují k prodejům na základě rčení „sell in may and go away“, protože v létě očekávají na trzích korekci. Je pravdou, že toto pravidlo má něco do sebe a i v minulém roce jsme byli od poloviny května do července svědky menší korekce.

Dalším měsícem, který je pro investory varováním díky své špatné historické výkonnosti, je září. Přesné důvody nejsou známé, můžeme si vybrat od prodejů akcií ze strany fondů na konci finančního roku, přes očekávání horších výsledků společností po létě až po horší náladu investorů kvůli zkracujícím se dnům. Historicky je září skutečně nejhorším měsícem v roce, ale v roce 2013 to velmi nevyšlo, protože na většině trhů zaznamenaly akcie nárůst.

Na konci října přichází pro investory optimističtější období. Halloween indicator totiž znamená začátek růstového trendu, jehož logické odůvodnění se hledá poměrně těžko, ale trhy v období od května do října skutečně zaznamenávají horší výsledky, než od listopadu do dubna.

REKLAMA

Vánoce pak znamenají nejenom dárky pro děti, ale růst akcií pro investory. Alespoň podle Santa Claus rally, kdy v období mezi Vánocemi a koncem roku dochází k růstu akciových trhů. Letos jsme na konci roku byli svědky zajímavé rally. Důvodem ale byla spíše euforie na trzích, než investice u fondů, které nakupují právě tituly, kterým se v průběhu roku dařilo, nebo nákupy v očekávání lednového efektu.

S Vánocemi souvisí také „Boston snow indicator“, podle něhož by měly akciové trhy v příštím roce růst v případě, že v Bostonu budou bílé Vánoce. Je to jeden z indikátorů, které se samotnými trhy nemají moc společného a i jejich úspěšnost není nijak valná.

Podobných „prognostických nástrojů“ mají investoři k dispozici ještě dost. Ve většině případů mají s akciovými trhy ještě méně společného, než ty, které jsme zmínili v dnešním článku, a u nichž se alespoň dá říct, že kdyby se těmito pravidly a „indikátory“ řídil dostatečný počet investorů, mají potenciál se pravidelně naplňovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *