CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Majer

24. 01. 2008

0 komentářů

Letní nabídka zajištěných fondů HSBC

 


 

Zajištěné fondy nabízejí participaci na růstu trhu a zároveň garantují návratnost investované částky v případě nepříznivého vývoje trhů.

Japonský růstový fond, Čínský bonusový fond a Asijský fond příležitostí z letní tranše zajištěných fondů HSBC jsou určeny pro investory, kteří mají k dispozici ekvivalent částky 5000 dolarů, euro nebo liber (min. cca 115.000 korun).

KTERÝ ZAJIŠTĚNÝ FOND VYBRAT?
"Každý ze tří nových fondů je určen pro jiného investora," říká Martin Fuchs z HSBC. "Ten, kdo investuje poprvé a rád by vyzkoušel něco skutečně krátkého, bude nejspíš preferovat dvou a půl letý zajištěný Japonský růstový fond," doporučuje.

Klient, kterému nejde ani tak o délku investice, ale spíše o "optimální" výnos, zvolí podle Fuchse nejčastěji zajištěný Asijský fond příležitostí.

"Jedná se o krátkodobou zajištěnou investici do velmi perspektivní oblasti jihovýchodní Asie s možností uzamknout pevný výnos 30 procent," komentuje další možnosti. Předpokládá, že právě Asijský fond příležitostí bude mezi klienty nejžádanější.

Třetí fond může posloužit jako zajímavá alternativa k termínovanému vkladu v cizí měně, radí Martin Fuchs. "Má-li klient k dispozici přímo zahraniční měnu v bance na málo úročeném termínovaném vkladu, pravděpodobně ho zaujme zajištěný Čínský bonusový fond, který zajišťuje nejen investovanou částku, ale i fixní minimální výnos."

REKLAMA

NA CO DÁT POZOR
HSBC přichází tradičně s velmi atraktivními fondy. Jednotlivé trhy, na jejichž výkonnost jsou navázány, mají za sebou výrazný růst v řádu desítek procent ročně.

Nové zajištěné fondy HSBC se budou prodávat dobře – impozantní minulá výkonnost, garance návratnosti vložených peněz a krátké investiční období českého investora spolehlivě osloví.

Měl by však myslet na to, že základní výhoda a nejpádnější argument pro investici do zajištěných fondů – garance návratnosti celé investované částky – je v případě zajištěných fondů HSBC oslabena měnovým rizikem.

Korunové investice jsou totiž převáděny do dolaru, eura nebo britské libry a hodnotu investice na konci investičního období ovlivní aktuální kurz zvolené měny vůči koruně.

Možnost investovat do aktuálně nabízených fondů trvá až do 26. září letošního roku.

REKLAMA

"KRÁTKÉ" JAPONSKO
Nové fondy se zaměřují na asijský kontinent. Podle chování investorů v předešlých tranších se dá očekávat, že největší pozornost upoutá "nejkratší" Japonský růstový fond.

Investice do tohoto fondu je pouze na dva a půl roku. Výnos bude odvozen od vývoje japonského kapitálového trhu měřeného indexem Nikkei 225 Index. V případě nepříznivého vývoje se investorům vrátí původně investovaná částka.

Participace na růstu je 65 procent pro investice v americkém dolaru a 60 procent pro investice v britské libře. Korunový investor si na začátku investice zvolí jednu z těchto dvou měn. Převod českých korun zajistí HSBC.


Investorům bude připsáno zhodnocení mezi výchozí a finální hodnotou indexu. Aby se zabránilo nežádoucímu krátkodobému výkyvu na konci investice, bude finální hodnota určena jako průměr uzavíracích hodnot indexu každého úterý v posledních šesti měsících investičního období.

JAPONSKÝ RŮSTOVÝ FOND
Doba investice: 2 a půl roku
Zajištění: plná návratnost investovaných peněz
Zhodnocení:
65% z růstu japonských akcií (USD)
60% z růstu japonských akcií (GBP)

REKLAMA

SINGAPUR A TCHAJ-WAN S UZAMČENÍM
Investici na tři a půl roku nabízí Asijský fond příležitostí. Zhodnocení se bude odvíjet od vývoje asijského kapitálového trhu měřeného indexey MSCI Singapore Free Index a MSCI Taiwan Index.

Výnos klienta je v tomto případě určován podle poněkud složitějšího klíče. Jestliže koš uvedených indexů vzroste za dva a půl roku od začátku investičního období (tedy k 14. dubnu 2009 alespoň o 15 procent, bude výnos "uzamčen" a klient získá o rok později zhodnocení 30 procent v dolaru a 27 procent, investuje-li v britské libře.

Jestliže indexy vzrostou o méně než 15 procent za dva a půl roku, obdrží klient při splatnosti 100 procent růstu trhu. Finální hodnota trhu se ale počítá jako průměr posledních dvanácti mešíců. V případě záporné výkonnosti je zajištěna plná návratnost investovaných peněz.

ASIJSKÝ FOND PŘÍLEŽITOSTÍ
Doba investice: 3 a půl roku
Zajištění: plná návratnost investovaných peněz
Zhodnocení:
100% z růstu singapurských a tchaj-wanských akcií nebo 30% pevný výnos (USD), 27% pevny výnos (GBP).

DO ČÍNY NA PĚT LET
Čínský bonusový fond zajišťuje návratnost původně investované částky a k tomu minimální výnos 10,25 procent v dolaru, 9,75 procent v libře a 8 procent při investici v euru.

Růst čínského kapitálového trhu je měřen indexem FTSE/Xinhua China 25 Index. Výnos klienta bude tvořen součtem pěti ročních uzamčených výnosů. Ty se například u dolarové investice počítají jednoduchým součtem 10,25 (minimální grarantovaný výnos na pětiletém období) + nejslabší měsíční výkonnost indexu.

V případě, že nejslabší měsíc bude v záporných číslech, odečítá se. Tak se samozřejmě můžeme dostat ke konečnému zápornému číslu – v tom případě se uzamyká nulový výnos.

ČÍNSKÝ BONUSOVÝ FOND
Doba investice: 5 let
Zajištění: plná návratnost investovaných peněz + minimální pevný výnos: 10,25% (USD), 9,75% (GBP), 8%(EUR)
Zhodnocení:
5 uzamčenych ročních výnosů.

Při koupi letních zajištěných fondů neplatí klienti žádné vstupní poplatky. Klienti, kteří si zajištěný fond koupí do 7. srpna 2006, obdrží navíc ke svým penězům bezplatně podílové listy (dle měny fondu): 0,69% pro USD, 0,61% pro GBP a 0,35% pro EUR.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *