CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

14. 10. 2021

0 komentářů

Kryptoměnový seriál, díl 10. – Proč vzniká takové množství kryptoměn? Nestačil by jen Bitcoin?

 

Foto: Shutterstock

V současném přehypovaném světě kryptoměn existuje více než 20.000 různých kryptoměn, obecně označovaných jako „altcoiny“ (alternativní coiny vůči BTC). Na otázky z nadpisu existuje řada odpovědí.

Loading



 

První jednoduchou odpovědí na otázku (Proč vzniká takové množství kryptoměn?) je: „Protože může.“ Vznik nových krypotoměn zatím nedokáže nikdo nijak omezit. Mezi miliardami lidí na celém světě existuje množství takových, kteří si z různých důvodů vytvoří svou vlastní kryptoměnu.

V prvopočátcích (dávnověku) kryptohistorie obvykle nové kryptoměny vznikaly z nezištných a, nazvěme to, „vědeckých“ důvodů. Po vzniku Bitcoinu mnozí jeho uživatelé požadovali další nebo jiné funkce kryptoměn, které BTC sám o sobě neplnil – větší anonymitu (např. Bytecoin, Monera), smartkontrakty (ETH), větší propustnost sítě (LTC), menší volatilitu (stablecoiny) apod. Protože technický základ byl daný formou BTC, bylo podstatně jednodušší původní protokol modifikovat a vytvořit vlastní kryptoměnu s vlastními pravidly.

Později, v souvislosti se zvyšující se cenou BTC a růstem odvětví, samozřejmě vzniklo množství kryptoměn, které sloužily pouze jako scam a past na důvěřivé a neznalé, snažící se vydělat na kryptohype. Takové kryptoměny obvykle nazýváme scamcoins. Příkladem jsou např. Pincoin, iFan (způsobená škoda 660 milionů dolarů), Bitconnect apod. Někdy se setkáte i s pojmem „shitcoins“. Obvykle se tímto výrazem označují ještě fungující kryptoměny s malou hodnotou / přínosem. Mnoho z nich „umře“, ačkoliv většina není pokusem o podvod.

Další skupinou vznikajících kryptoměn jsou tzv. „jokecoins“ nebo srandacoiny. Jedná se vlastně o zábavu. Programátor vytvoří kryptoměnu například proto, že se nudí a nemá co dělat. Přesto to někdy může dopadnout neuvěřitelně, zejména když se celá sranda zvrtne a do srandacoinu začnou investovat ve velkém lidé a korporace. Nejznámějším případem je DOGE, který vznikl jako klon Litecoinu a (jak říkají jeho zakladatelé) nejdelší procedurou na jeho vytvoření byl vyběr loga. Po několika tweetech Elona Muska DOGE nabral neuvěřitelnou hodnotu a v současnosti je 10. nejhodnotnější kryptoměnou s tržní kapitalizací 32 miliard dolarů! Přesto neprobíhá žádný další vývoj a budoucnost DOGE nevidím růžově.

REKLAMA

Další skupinou kryptoměn, které vznikají nově, jsou kryptoměny, se kterými jejich tvůrci „experimentují“. Tedy zkoumají nové vlastnosti a postupy, které připadně v budoucnu integrují do jiných projektů. Tyto „experimentcoiny“ jsou mnohokrát neveřejné a nikde nepropagované. Typickým příkladem je můj vlastni coin DeFi, kde experimentuji s budoucím vývojem v oblasti privacy a decentralized finance. Pokud byste někdo chtěl zdarma pár (milionů) DeFi, klidně vám je pošlu (walletka je zkompilovaná zatím jen pro Linux, ale možná mě přesvědčíte i na Wokno, pokud bude čas).

Napište nám v komentářích, jaká je vaše představa ideální kryptoměny?

Autor: Igor Pauer, CEO EDF Technology, redakčně upraveno

 

REKLAMA

Přečtete si další díly našeho kryptoměnového seriálu:

Díl 1. – Proč vznikl blockchain a co tím tvůrci sledovali?

Díl 2. – Historicky exkurz

Díl 3. – Je blockchain hrozbou pro současný systém – vlády, banky apod.?

REKLAMA

Díl 4. – Snaží se systém blockchain zlikvidovat / hlídat? A může se mu to vůbec podařit?

Díl 5. – Proč banky odmítají kryptoměny?

Díl 6. – Proč je při těžbě BTC potřeba tolik energie?

Díl 7. – Jaká jsou bezpečnostní rizika kryptoaktiv?

Díl 8. – Bitcoin je hlavní měnou zločinců! Nebo ne?

Díl 9. – Samoregulace a regulace u kryptoaktiv

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *