CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

24. 10. 2013

0 komentářů

Ken Fisher: Ten, co věří v sílu trhů

 


 

Kenneth Lawrence Fisher nemohl mít lepší základ a učitele, než byl jeho vlastní otec, Philip A. Fisher. Ten se stal známým v roce 1958, když vydal svou první a určitě nejznámější knihu „Common Stocks and Uncommon Profits“, která byla první knihou o investování, která se dostala na seznam bestsellerů magazínu New York Times. Jeho kariéra však začala již v roce 1928 a trvala neuvěřitelných 74 let. Byl známý jako investor, který vybíral inovativní společnosti s kvalitním managementem, silným růstovým potenciálem, a které byl schopen držet velmi dlouho (akcie Motorola nakoupil v roce 1955 a držel je až do smrti v roce 2004). Za jeho myšlenky a postoje si ho vážil i Warren Buffett.

Otec jako nejlepší učitel

Ken Fisher byl prakticky jediným žákem svého otce, a co do úspěchu se mu určitě vyrovná jak v investování, tak v psaní. V Kalifornii studoval lesnictví, ale nakonec absolvoval v roce 1972 jako ekonom. Láska k lesům jej ale neopustila a dodnes věnuje velkou část svého času i peněz studiu a ochraně lesů, zejména sekvojí, které mu přirostly k srdci už od dětství. Fascinuje jej ale také historie zpracování dřeva a je považován za jednoho z největších odborníků v této oblasti.

Oblastí, která je jeho živobytím a která jej nejvíce proslavila, je však investování a správa peněz.  Po studiu pracoval pro svého otce a v roce 1979 založil vlastní firmu Fisher Investments, která byla s majetkem pod správou ve výši přes 41 miliard dolarů na více než 38 tisících účtů, v roce 2010 považována za největšího správce majetku v USA. Jeho vlastní majetek je odhadován na 2,3 miliardy dolarů, což sice nestačí ani na první stovku mezi nejbohatšími lidmi na světě, za zmínku ale určitě stojí, že od března 2009 se jeho majetek prakticky zdvojnásobil.

Fisher je ceněn právě za svou dlouhodobou úspěšnost. V roce 2010 magazín Forbes zveřejnil výsledky portfolia, které se řídilo právě Fisherovým výběrem z jeho sloupků. Za čtrnáct let překonal index S&P 500 v jedenácti případech, a samozřejmě překonal index i celkově. Že nic není dokonalé, dokazuje fakt, že v posledních třech letech zůstává za indexem o 6,7 % ročně, což není málo. V roce 2011 byl časopisem Investment Advisor zařazen mezi 25 nejvlivnějších investorů.

Je považován za jednoho z prvních manažerů, kteří pro své klienty nakupovali společnosti považované za tzv. small-cap, a také za prvního investora, který využíval ukazatel price to sales ratio (PSR) pro určování příštího vývoje akcií.

REKLAMA

Věří síle trhu

Fisher se při investování řídí pravidlem, že základními faktory pro určování ceny jsou poptávka a nabídka na trzích a všechny důležité informace jsou započteny v ceně akcií. Pokud se ale investorovi podaří identifikovat informaci, která není známá, případně interpretova známou investici jinak (a lépe), než trh, může dosahovat nadprůměrných výnosů. Při výběru akcií využívá styl top-down, tzn. nejprve vybírá region, pak sektor a pak samotné tituly.

Kromě investování se Fisher hodně věnuje také publikační činnosti. Napsal deset knih, z nichž tři se dostaly do seznamu bestsellerů v magazínu New York Times. Svými články přispívá do mnoha ekonomických magazínů po celém světě a jeho sloupek Portfolio Strategy vychází ve Forbesu každý měsíc již déle než 25 let, čímž se řadí mezi nejdlouhodobější přispěvatele v tomto periodiku.

Věří bankám

V současnosti (resp. na konci třetího čtvrtletí) je ve Fisherově portfoliu 499 akcií v hodnotě 40,6 milionů dolarů. Více než pětinu portfolia tvoří obor financí, a také spotřební zboží. Z dvanácti největších pozic je sedm společností z finančního sektoru, z toho 5 bank (tři akcie jsou novými akvizicemi v posledním čtvrtletí), což ukazuje, že Fisher věří finančnímu sektoru, který považuje za velmi jednoduchý byznys. Zajímavostí je, že více než jedno procento v jeho portfoliu tvoří akcie Berkshire Hathaway.  Více než 17 % v portfoliu tvoří technologický sektor a přes deset procent pak představuje zdravotnictví.

Zdroj titulního obrázku: Forbes

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *