CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Je důležité vědět, kdy přesně půjdeme do důchodu?

 


 

Úmyslně zvedám tuto provokativní úvahu, protože se mi zdá, že debata kolem věku odchodu do penze zbytečně upozaďuje další, a možná mnohem důležitější témata.

Podle mého názoru není nutné dnešním generacím třicátníků exaktně definovat důchodový věk například na úrovni 65 let. Zvláště pak pokud není vyloučeno, že 10 let před dosažením této mety někdo s „překvapením“ může zjistit, že naděje dožití se mezitím výrazně posunula a slib odchodu do penze v 65 letech je ekonomicky nerealizovatelný.

Co je horší pro lidi? Dát jim slib, který není dostatečně opřen o pravděpodobný vývoj a je to spíš politické přání? Nebo je lepší otevřeně přiznat, že věci mohou být v budoucnu jinak? Osobně se kloním ke druhému přístupu, protože na období 30 nebo na 40 let dopředu nedokážeme říct na rok přesně, kdy bude možné odejít do penze. Tato věková hranice se zkrátka bude nějakým způsobem vyvíjet a my můžeme pouze popsat tento způsob a definovat veličiny, na kterých je tento vývoj závislý.

Spíše než přesné stanovení věku odchodu do důchodu bychom měli řešit celkovou a dlouhodobou udržitelnost penzijního systému a především kvalitu života ve stáří.

Autor je prezident Asociace penzijních společností ČR a generální ředitel a předseda představenstva Penzijní společnosti České pojišťovny.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

důchodový účet v roce 2023

Jak dopadl důchodový účet v roce 2023

Český důchodový systém je financován průběžným způsobem. Tedy stát vybírá během roku sociální (důchodové) pojištění, jako daň z práce. A z této částky by ideálně měl vyplácet povinné důchody. Přičemž platby prochází přes tzv. systém důchodového pojištění. A ten je v posledních letech spíše v mínusu. Jak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Vodník Česílko

    24 října, 2014

    Do důchodu bude z dnešní generace třicátníků moct jít jen ten, kdo bude mít tolik peněz, že už nebude muset pracovat. Takže spořit a investovat, spořit a investovat, spořit a investovat! Ale v žádném případě do ničeho, co nabízí to odporné tlusté prase Bezděk!!! Když vidím ten jeho odporný, tučný, úlisný rypák, je mi jasné, že je to šíbr, který chce pouze oholit stádo hejlů.

    Odpovědět

  • Radek

    24 října, 2014

    Koukám, že vy radši neukazujete ani své jméno, natož rypák. To musí být opravdová tragédie, když se tolik stydíte. Ale nedivím se, plivat takhle po jiných, to bych se taky bál.

    Odpovědět

  • YXZ

    24 října, 2014

    nepotřebuji znát datum odchodu do důchodu, ale potom po mě státe nechtěj solidárně platit něco, co mi dnes oficiálně potvrzuješ, že mi neposkytneš. Nějak tu začínám postrádal stranu dal, od státu mám nastavenou stranu má dáti -ale platím již všude. U lékaře, u zubaře, drahé výkony pojišťovny neplatí, drahé léčby se brání hradit… takže platím, platím, platím víc a víc… pokud mi stát neumí říct co mi za platby dá, tak se mi platit nechtějí…

    Odpovědět

  • Angelus

    25 října, 2014

    mám nápad na nový produkt na trhu:
    Plaťte mi 20 procent z platu a za 45 nebo 46 nebo 47 ….. nebo 60let ….. nebo (to kliente určíme potom) Vám vyplatíme částku ve výši 40% nebo 35% a sakra to smi nechce počítat, uděláme to taky potom jo.

    Pokud tohle někomu připadá v počádku, tak není normální.

    Odpovědět

  • Zdeňka drabkova

    12 září, 2015

    Kdy půjdu do star.důchodu?

    Odpovědět