CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Daniel Kuchta

04. 06. 2013

3 komentáře

Jaroslav Brzoň: Obchodníci s cennými papíry se nezmění

 


 

Vaše společnost působí na trhu již několik let, ale v poslední době došlo k několika změnám. Původně zahraniční brokery nahradil slovenský apod. Co vedlo k těmto změnám? A jak to ovlivnilo vaše klienty?

Klienti stále obchodují na individuálních účtech zahraničních brokerů, náš slovenský partner pouze klientům zajišťuje správu jejich portfolií na základě námi vytvářeného know-how.

Jste investiční zprostředkovatel, nebo obchodník s cennými papíry? 

Momentálně působíme jako akciová společnost zabývající se analytickou a research činností, zabýváme se modelováním a vyhledáváním investičních strategií a příležitostí.

Před časem měla vaše společnost problémy s ČNB, která vám udělila pokutu, ale vy s jejím názorem nesouhlasíte. V čem se vaše představy a představy ČNB odlišují a jaké je řešení situace? Poškodila vás pokuta výrazně, nebo je to pro vás zanedbatelná suma? 

Neshodli jsme se především v názoru na využívání finančních derivátů v rámci investičního poradenství a také ve zprostředkovávání zahraničních individuálních účtů a zprostředkovávání realizace obchodů. Všechny tyto oblasti jsou dle ČNB nad rámec investičního zprostředkování a poradenství. Náš názor nebyl takto jednoznačný jako stanovisko ČNB, nicméně nezbývalo než se nakonec rozhodnutí ČNB přizpůsobit, i když jsme proti rozhodnutí původně podávali rozklad. I proto právě musela být navázána spolupráce se slovenským obchodníkem s cennými papíry, který tyto sporné oblasti nyní převzal od BBI. Rozhodně nebyla pokuta zanedbatelnou sumou, ale naštěstí nebyla ani likvidační.

REKLAMA

Co si myslíte o pokutách ze strany ČNB, jejich výši a početnosti, resp. jak si myslíte, že u nás funguje regulace na kapitálových trzích?  

Rozhodně musí ČNB výrazněji postihovat stále tak časté nekalé praktiky na českém kapitálovém trhu, potřebuje transparentnější kapitálový trh, vůbec se nedivím nedůvěře investorů. Takže pokuty ze strany ČNB jednoznačně schvaluji a měli by být častější, podstatně přísnější v případech poškozování investorů. Bohužel jsem toho názoru, že se postihují podstatně přísněji legislativní nedostatky než poškozování investorů.

Nedávno objevila společnost KLV Consulting, která chce suplovat ČNB a stíhat obchodníky za nadměrné obchodování. Máte zkušenosti s touto společností? Co si myslíte o její iniciativě, s níž mnozí obchodníci s cennými papíry nesouhlasí

Iniciativa společností jako KLV Consulting je logická. Tradery a brokery, kteří působili ve společnostech jako Capital Partners či jejich zprostředkovatelích moc dobře znají a vědí, jakým způsobem byli klienti poškozováni.  Nyní po ukončení činnosti těchto společností se snaží si postavit byznys na tom, že se budou snažit „pomáhat“ poškozeným investorům dostat se zpět ke svým penězům, ale vidím to spíše jako snahu si přivydělat zase na druhé straně, nemyslím si, že něco investorům skutečně dokáží vymoci. Sám jsem byl za snahou vytvořit na českém trhu neziskovou organizaci Sdružení Obrany Investorů (SOI) o.s., která by bojovala za transparentnost a čistotu českého kapitálového trhu. Ale získat podporu pro takový projekt je v současnosti prakticky nemožné a nechtěli jsme to stavět na tom, že by to muselo být financováno dalšími prostředky poškozených investorů.

Myslíte si, že první „úspěšný“ soudní proces, který považuje KLV za svůj úspěch může mít vliv na činnost OCP u nás? 

REKLAMA

Nemyslím si to, znám fungování českých obchodníků s cennými papíry zevnitř, zase si smluvně vše upraví tak, aby je na totéž příště již nikdo nemohl dostat, a upraví si dle toho procesy fungování. Budou se muset hledat zase nové cesty jak na ně, ale v první řadě by tyto praktiky měla omezovat ČNB, což se bohužel neděje.

Na jaké klienty se zaměřujete – drobné investory, nebo instituce? Jaká je vaše „přidaná hodnota“ pro klienty?

Naše přidaná hodnota spočívá ve vytvoření modelů a vyhledávání investičních příležitostí a strategií, které by měly být co nejméně závislé na vývoji kapitálových trhů s co nejaktraktivnějším riziko-výnosovým profilem a se zaměřením na pravidelnou absolutní výkonnost s co nejnižší volatilitou. Nejde o překonávání nějakého akciového indexu, ale o dosahování konstantního výnosu nezávisle na vývoji trhů. K tomu je využíváno moderních investičních instrumentů. Tyto strategie a příležitosti je vhodné realizovat od zhruba půl milionu korun. Realizovat strategie je možné např. u našeho partnerského slovenského OCP.

Nabízíte investiční strategie a modelová portfolia  – jaké druhy cenných papírů do nich nakupujete? 

Strategie jsou založeny převážně na investičních certifikátech, ETF a opcích, doplňkově jsou využívány i futures. Podklady jsou ze všech tříd aktiv (akcie, dluhopisy, komodity, měny, nemovitosti, úrokové sazby, inflace, alternativy) a konstrukce mohou generovat výnosy nejen na rostoucích, ale i na stagnujících či klesajících trzích.

REKLAMA

Radíte klientům s nákupy a prodejem investičních nástrojů, nebo je necháváte, ať se rozhodují sami? 

My vytváříme strategie a příležitosti, klienti si je mohou realizovat sami, pokud o tyto strategie a příležitosti mají zájem, nebo využít realizace přes našeho slovenského partnera.

Jaká je úspěšnost vašich strategií? Využíváte obchodování na margin?

Úspěšnost si mohou investoři sledovat sami, zveřejňujeme investiční příležitosti, do kterých vstupujeme a upravujeme pravidelně modelová portfolia, které obsahují naše reálné strategie a příležitosti. Za 7 let fungování jsme si prošli jak rostoucími, tak prudce klesajícími, tak i stagnujícími trhy a ve všech tržních fázích se strategie a příležitosti ukázaly jako robustní a primární fokus na řízení rizik se nám v čase jednoznačně vyplácí. Aktuálně jsme ve fázi spíše nedostatku atraktivních příležitostí a nevyužíváme obchodování na marži. Část hotovosti slouží ke krytí některých opčních strategií či futures, ale i tak jsme aktuálně ve fázi, kdy držíme cca 25 % modelových portfolií v hotovosti a čekáme na příležitosti, které přinese tržní korekce a zvýšení volatility na trzích, což je pouze otázka času.

Akciové trhy překonávají svá historická maxima, ale v Japonsku (a také v Evropě) se v posledních dnech akciím nedařilo, přičemž se vyrojily spekulace, že nemusí jít o pouhou korekci, ale začátek dlouhodobého propadu. Může japonský akciový trh stáhnout i ostatní vyspělé trhy? 

Zatím to není příliš silná korekce a v Japonsku je to spíše zdravé zkorigování až nezdravě rychlého růstu. Silnější korekce ještě přijdou, ale v době kvantitativního uvolňování či podpůrných nákupů státních dluhopisů ze strany ECB se stále mohou ještě nějakou chvíli hrnout prostředky na akciové trhy, byť čím více budou trhy pumpovány tímto způsobem, tím bude splasknutí nakonec silnější a na takový scénář je třeba být připraven. Přinese to sebou opět řadu velmi atraktivních příležitostí.

Jak jsou vaše portfolia a strategie ošetřena vůči možným výraznějším propadům na akciových trzích?

Ano, právě díky využívání moderních investičních instrumentů a strategií, které jsou řízeny či sestavovány tak, aby byly co nejvíce nezávislé na vývoji kapitálových trhů.

Děkuji za rozhovor

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • KLV Consulting

    5 června, 2013

    Dobrý den, omluvte moji opožděnou reakci na PR Vaší firmy. To, že zde zakrývate fakta ohledně Vašeho podnikání chápu, přece se nezchodíte sami před sebou. Nicméně si KLV a jeho partneři – advokáti a znalci vyprošují pronášet komentáře typu „snaží si postavit byznys na tom, že se budou snažit „pomáhat“ klientům. KLV má prokazatelné výsledky v pomoci klientům a upozorňování ČNB na jednání obchodníků. Vaše spojení se zahraničním OCP je již používáno vícero obchodníky s cílem nedosažitelnosti pokuty od ČNB pane Brzoň. A rozhodně nám nemůže kázat společnost, kterou ČNB pokutovala viz. Příloha http://www.cnb­.cz/miranda2/ex­port/sites/www­.cnb.cz/cs/doh­led_financni_trh/vy­kon_dohledu/pra­vomocna_rozhod­nuti/prilohy/Sp_2011_1­84_573.pdf Přeji Vám mnoho úspěchů ve Vašem podnikání.

    Odpovědět

  • David Růžička

    6 června, 2013

    …podíval jsem se tedy na to rozhodnutí (i když uvedený odkaz od KLV Consulting mi nefunguje, ale našel jsem si je na stránkách ČNB) a skutečně jde o pokutu. Podle mě nijak významnou, protože nebyla udělena za nějaký churning či podvody. Ale nějak mi uniklo, co jste tímto výkřikem chtěl(i) dokázat? Kde je nějaký argument?

    Odpovědět

  • Kočalka Pavel

    6 června, 2013

    Dobře pane Růžička . Berete závažnost pokuty v její výši nebo míře provinění? Přečtěte si pozorně,co podle ČNB BBI porušila a co jí bylo vytýkáno. Potom si přečtěte prohlášení pane BrzoŇe v tomto článku ohledně fungování a cílů BBI. A jestli máte 5 pohromadě bude Vám jasné jaký byl záměr tohoto PR článku. Můj výkřik byl k usměrnění výroků BBI směrem ke KLV a jeho partnerům, protože od takových subjektů invektivy přijímat nehodláme a budeme se proti nim bránit.
    Krásný den

    Odpovědět