CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Petr Svoboda

04. 09. 2008

2 komentáře

Gap: Mezera v trhu určená k zisku

 


 

Dnešní díl seriálu o technické analýze jsem pojal netradičním způsobem. Ukážeme si možná pro mnoho začínajících i zkušených obchodníků zajímavý, hrubý náznak obchodní metody, která je založena na vyplňování mezery vzniklé při otevření trhu.

Gap na grafu znamená, že svíce „odskočí“ od předchozí. Než si ukážeme a stanovíme „holé“ základy obchodního systému, řekneme si něco o různých typech mezer (gapů). Rozeznáváme čtyři druhy mezer:

  • běžná mezera – mají vysokou míru pravděpodobnosti ke svému uzavření,
  • odtržená mezera – vyznačuje se odskočením z poměrně husté oblasti, nevyznačují se vysokou pravděpodobností uzavření, velmi často se jedná o nastolení nového trendu,
  • pokračující mezera – ve své podstatě navazuje na odtrženou mezeru, pokud dojde k odskočení v aktuálně probíhajícím trendu, je považována za další hybný element a pokračování v nastoleném trendu,
  • vyčerpaná mezera – „příbuzensky“ má nejblíže k pokračující mezeře, ale se zásadním rozdílem, že trh již nepokračuje ve svém rostoucím nebo klesajícím trendu. Trh se zastaví a začne vytvářet hladiny podpory nebo odporu.

Mezery, respektive jejich vyplnění, se obchoduje proti těmto mezerám. Z definice mezer je nejlepší obchodování poslední (vyčerpané mezery) a to z důvodu, že jednak trh se zastavil (support, resistanc). Očekáváme zpětné vyplnění mezery, pokud dojde k proražení supportu nebo resistance, je možné tento jev brát jako filtr obchodu.

Ukážeme si na příkladech vyplňování mezer vzniklých při otevření trhu. Jako trh jsem vybral akciový index DAX 30 obchodovaný na německé burze. Do trhu vstoupíme při otvírací ceně. Pokud bude otvírací cena nižší než uzavírací předešlého dne, půjdeme long (spekulace na růst), v opačném případě short (spekulace na pokles).

Jedná se pouze o ilustrativní metodu, která může ukázat možný směr tradingu pro obchodníky, kteří nemají příliš mnoho času na své obchodování. Nejedná se zdaleka o kompletní metodu obchodování, proto nejsou vysvětlen money management, atd.

REKLAMA

26.8.2008

Žluté šipky ukazují rozdíl mezi zavírací a otvírací cenou. Rozdíl mezi nimi je uváděný gap při otevření. Budeme vstupovat směrem long (červená vodorovná linie) při otevření a svůj výstup z trhu si naplánujeme na úroveň znázorněnou žlutou vodorovnou linií. Jak vidíme na grafu, k vyplnění mezery došlo ještě ten den (znázorněno žlutou elipsou). Rozdíl mezi žlutou a červenou linií je oblast našeho profitu.

27.8.2008

Další obchodní den trh opět vytvořil při svém otvírání gap, situace shodná s předchozím obchodním dnem. Tentokrát výstup byl realizován o den později, znázorněno žlutou elipsou. Oblast mezi žlutou a červenou linií je opět hodnota našeho profitu.

REKLAMA

28.8.2008

Tento den jsem měli uzavíraní hned dvou našich vstupů. Jeden byl z předchozího dne, viz. obrázek ze dne 27.8.2008. Situace opět dopadla pozitivně v náš prospěch (žlutá elipsa)

29.8.2008

Tento den nám obchodní plán nenabídl žádný vstup. Nedošlo k rozdílu cen při otevření trhu (žlutá elipsa, není gap).

REKLAMA

1.9.2008

Trh opět nabídl šanci k možnému profitu, který mohl být realizován při vyplnění gapu.

Samozřejmě se jedná o hypotetické výsledky, ale na rozdíl od různých obchodních přístupů, kdy vidíte v grafu na levé straně vždy přesně vstupy a výstupy, ale v reálném obchodování tolik jasné nejsou, se jedná o metodu, která je snadněji aplikovatelná v praxi. Systém ale neuvádí hodnoty zastavení ztrát, řízení pozic, atd.

Autor je analytikem X-Trade Brokers.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • neverici

    5 září, 2008

    Je opravdu mile,ze autor je analytikem XTB, ale zkuste si u nich v nedeli vecer kdyz trhy gapem otevrou zadat prikaz, bud u toho usnete ptz koukate hodinu na please wait a pak vyskoci „nova cena“ a prikaz nabiha znovu, tkz bych se radsi tim moc nehonosil a zkusil to u poradneho brokera, kde to fungovat mozna bude…

    Odpovědět

  • habakuk

    5 září, 2008

    když to tak dobře funguje? Zejména na minulých datech.

    Odpovědět