CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Fejtek

31. 10. 2011

0 komentářů

Do fondů jdou odvážnější

 


 

 

Za povšimnutí také stojí, že přes prudké změny nálad na trzích dopadl říjen velmi podobně jako září, jen s trochu odlišnými čísly. Nejvíc je to znát na fondech peněžního trhu, které tentokrát opustilo mnohem víc, přes 1,3 miliardy korun. A nezbývá než opakovat, že se není čemu divit i že bude ještě hůř. Výnos v desetinách procenta nemůže zkrátka nadchnout ani ty nejskromnější a v krátkém výhledu to lepší ani být nemůže. To ukazuje třeba říjnová aukce našich ročních pokladničních poukázek s výnosem 1,09 %, tedy opět „levněji“ než před měsícem (tehdy s 1,17 %), navíc při téměř dvojnásobné poptávce.

Jak se ukazuje, i roční státní spořicí dluhopisy s výnosem 2 % byly výhodným nákupem. Také je téměř všichni, kdo si je objednali, i zaplatili – a za 9,5 miliard korun jich bylo právě těch ročních.

Z určitého nadhledu je celý fondbyznys proti 20 miliardám do státních spořicích dluhopisů doslova „chudým příbuzným“.

S tím asi souvisí i nezájem o dluhopisové fondy, kde za poslední půlrok sice svítí černá nula, ale jen díky říjnovému dopingu přes 130 milionů korun do ISČS High Yield, což jistě nenasypali retailoví klienti, ale risknul si nějaký institucionál.

REKLAMA

Situace na českých fix income zkrátka není pro investory nijak lákavá. Ani nemusí sledovat ekonomické zpravodajství a tedy vědět, že právě v říjnu náš stát prodal v aukci podobně výhodně – tedy pro investory nevýhodně – i delší dluhopisy, např. státní desetileté s průměrným výnosem 3,166 % (v minulé aukci 3,84 %). Takže ani standardní dluhopisové fondy nemohou doufat v nějaké vysoké zhodnocení.

To se částečně týká i smíšených fondů, kam sice také občas nějaký ten milionek připluje, ale mezi ně jistě nepatří 300milionový nákup ISČS – Smíšeného fondu, tedy zas evidentně dílo některého institucionála. Bez něj jsou tak i mixy dost pod hladinou odkupů. Nyní si po krátkém oddechnutí akciových trhů snad připíší pár procent výnosu alespoň ty dynamičtější. Vidíme tedy, že jasným vítězem jsou akciové fondy, kde se činí zejména ISČS Sporotrend, ale své trošky do mlýna nosí i „levný“ indexový (s 1% management fee) ČSOB Český akciový (PX). Tak či onak: do akciových fondů od půli srpna přišla už téměř miliarda korun.

Akciové trhy navíc přidaly od minulého čtvrtku v návalu euforie přes 5 %, takže můžeme doufat, že se také konečně začnou víc zajímat o fundament a výsledky, než o pohádky na téma evropského bludného kořene dluhů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *