CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Zbyněk Drobiš

02. 07. 2014

0 komentářů

Depozitní povinnost a nouzový stav v devizovém hospodářství. Co znamenají a kdy se jich obávat?

 


 

Nadměrný příliv kapitálu

Následkem přetrvávajícího nadměrného přílivu kapitálu, kdy hrozí prohloubení celkové nerovnováhy platební bilance, které může vést k vážným hospodářským a finančním poruchám, včetně ohrožení stability měny lze uložit depozitní povinnost, není-li možné odvrátit složitou hospodářskou situaci jinými nástroji měnové politiky.

Česká národní banka a Ministerstvo financí ČR stanoví vyhláškou rozsah a dobu trvání depozitní povinnosti, osoby, které jsou z depozitní povinnosti vyňaty, a banku, u které je veden zvláštní účet.

Rozsah povinností při depozitní povinnosti

Depozitní povinnost stanoví povinnost osob držet po určitou dobu na zvláštním účtu u banky v tuzemsku stanovené procento objemu peněžních prostředků:

  • a) z mezibankovních depozit zahraničních bank u bank v tuzemsku;
  • b) z depozit cizozemců, kteří nejsou bankou, u bank v tuzemsku;
  • c) z finančních úvěrů přijatých tuzemcem od cizozemce;
  • d) získaných z vydání tuzemských dluhopisů a ostatních tuzemských cenných papírů vydaných v zahraničí, se kterými je spojeno právo na peněžní plnění.

Během trvání depozitní povinnosti nemohou osoby, na které se vztahuje depozitní povinnost, volně nakládat s peněžními prostředky uloženými na zvláštním účtu, ani nemohou převést své právo na jejich výplatu na jinou osobu.

Nouzový stav v devizovém hospodářství

Nouzový stav v devizovém hospodářství může vyhlásit vláda při nepříznivém vývoji platební bilance, který bezprostředně a vážně ohrožuje platební schopnost vůči zahraničí nebo vnitřní měnovou rovnováhu České republiky. Nouzový stav v devizovém hospodářství nastává dnem, v němž jej vláda vyhlásí oznámením v hromadných sdělovacích prostředcích, a končí dnem stanoveným vládou při jeho vyhlášení, nejdéle však uplynutím tří měsíců ode dne jeho oznámení.

REKLAMA

Je-li ohrožena bezprostředně a vážně ohrožena platební schopnost vůči zahraničí, bude zakázáno:

  • a) nabývat devizové hodnoty za českou měnu;
  • b) provádět veškeré úhrady z tuzemska do zahraničí, včetně převodů peněžních prostředků mezi bankami a jejich pobočkami;
  • c) ukládat peněžní prostředky na účtech v zahraničí, není-li vydáno devizovým orgánem zvláštní povolení.

Při bezprostředním a vážném ohrožení vnitřní měnové rovnováhy bude zakázáno:

  • a) prodávat tuzemské cenné papíry cizozemcům,
  • b) přijímat finanční úvěry od cizozemců,
  • c) zřizovat v tuzemsku účty cizozemcům a ukládat peněžní prostředky na účty cizozemců,
  • d) převádět peněžní prostředky ze zahraničí do tuzemska mezi bankami a jejich pobočkami, není-li vydáno devizovým orgánem zvláštní povolení.

Ustanovení o depozitní povinnosti a nouzovém stavu v devizovém hospodářství nalezneme v devizovém zákoně jakožto opatření při vážných hospodářských a finančních poruchách. Jen pouhá představa, že by stát realizoval dané opatření, může vyvolat značné emoce, avšak je dobré vědět, že tyto finanční nástroje existují pro ochranu platební bilance a mohou být poměrně rychle aplikovány.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *