CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Václav Kodým

22. 06. 2016

4 komentáře

Češi objevují aktivní správu majetku podle vzoru anglických šlechticů

 


 

Zhruba dva roky existuje i u nás možnost správy skrz tzv. svěřenské fondy, jejichž vznik umožnil až nový občanský zákoník platící od 1. ledna 2014.

Zejména v anglosaských zemích je možnost správy majetku prostřednictvím svěřenských fondů velmi rozšířená. Nabízí relativně hodně zajímavé benefity pro menší zájemce o efektivní správu peněz. „Při výběru profesionálního správce fondu, který umí peníze aktivně spravovat, je možné dosáhnout na velmi zajímavé roční benefity. Ty můžou být obmyšlenému, tedy příjemci benefitu, vypláceny dle dohody, například i měsíčně,“ upozornila Irena Purschová z portálu Investujichytre.cz, který se zabývá profesionální správou svěřenských fondů.

Peníze po vystudování nebo uzavření manželství

Svěřenské fondy jsou obdobou nadace. Umožňují lidem na generace dopředu spravovat dědictví, ať osobní či firemní. Je to specifický způsob správy majetku, při kterém zakladatel fondu vyčlení svůj majetek do správy fondu a de facto přestává být jeho majitelem. Podle pravidel stanovených ve statutu fondu a podle ustanovení příslušné smlouvy pak svěřenský správce tento majetek opatruje a rozmnožuje.

Třetí stranou smluvního vztahu jsou obmyšlené osoby, tzv. beneficienti, kterým z fondu díky aktivní činnosti správce plynou benefity, případně jim může majetek fondu za předem určených podmínek připadnout. A to je právě specifikem těchto fondů. „Je možné nastavit, kdy, kdo a za jakých podmínek peníze z fondu dostane. Často se tak využívá například podmínka dosažení určitého věku beneficienta, dosažení určitého stupně vzdělání, uzavření manželství a podobně,“ vysvětluje Irena Purschová.

Bez nebezpečí exekuce a s nízkým vstupním kapitálem  

„Správce svěřenského fondu nese plnou právní i trestní odpovědnost za svěřené peníze,“ říká Purschová. Fond vzniká notářským zápisem a sepsáním statutu fondu. A protože se jedná o vyčlenění majetku, nevztahuje se na svěřenský fond exekuce ani například dědické řízení. Tím jsou prostředky chráněny v případě nenadálých těžkostí zakladatele, tedy klienta.

REKLAMA

Ke správě majetku prostřednictvím svěřenského fondu navíc není potřeba závratných částek. „K založení fondu je potřeba částka sto tisíc korun. A již u této částky je možné dosáhnout velmi atraktivního měsíčního, či ročního benefitu. Přesná výše se samozřejmě odvíjí od domluvené délky trvání fondu,“ dodává Irena Purschová.

Podle informací Asociace na podporu a rozvoj svěřenských fondů (APRSF) jich dnes v České republice existuje něco kolem tří stovek. V případě svěřenských fondů je nutné pečlivě vybírat jeho správce, protože ten se bude o naše vložené prostředky starat. Správce s vloženými prostředky nakládá, a ze zisku vyplácí zakladateli příslušný benefit. Ten může být splatný měsíčně nebo ročně.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Struktura a vedeni IPC INV 750x480

IPC – profesionální služby pro správu majetku

Historicky běžně využívaným nástrojem pro správu majetku jsou v anglosaském světě Trust Funds. Od roku 2014 je zná i český právní řád pod názvem svěřenské fondy, a tak jejich výhod mohou využívat i tuzemští jednotlivci a korporace.

Text: PR článek

10. 09. 2019

Tunel z peněz - peníze - USD

IPC: Dokonalá investice, nebo podvod?

„Dejte nám alespoň 500 000 Kč, my pro vás vytvoříme svěřenský fond, prostředky za vás investujeme a každý rok je tak zhodnotíme o 9,2 %.“ Zní to jako lákavá nabídka. Pokud se ale na společnost a její fungování podíváte blíže, vaše přesvědčení o dokonalé investici se může rychle […]

Text: Martin Dočekal

01. 07. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Karásek

    7 července, 2016

    Pochybuju, že těch 300 českých svěřenských fondů nese svým 400 klientům výnos každý měsíc a každý rok. Spíš některý rok hodnota kapitálu několik procent stoupne díky akciím a jiný rok vůbec nestoupne. A aktivní správa fondu nese podle statistiky nižší výnos než držení akcií několik let.

    Odpovědět

  • Jiráček M.

    7 července, 2016

    Investovat do akcií znamená velké riziko, zvlášť když je člověk laik. Nejen, že cena akcie může mírně klesnout, ona se může doslova propadnout. Je dobré si opravdu promyslet, zda chceme takové riziko nést. Na rozdíl od fondů, kde aktivní správu majetku za vás vykonává expert. A tím je riziko podstatně nižší. A možnost výnosů obdobná, ne-li zajímavější.

    Odpovědět

  • PS

    7 července, 2016

    No, problem mimo jine je, a autor to jiste dobre vi, ze sverenske fondy ceka v nejblizsi dobe vyrazna novelizace, ktera drtivou vetsinu vyhod znici. Takze doporucuji vyckat, az se tato kapitola ustali a pak to teprv zahrnovat do sveho byznusu.

    Odpovědět

  • Vladimír Kos

    19 října, 2017

    Ta otázka pod článkem je nesmyslná a i článek sám v mnoha bodech zavádějící. Svěřenský fond není žádná alternativa ke kolektivnímu investování. Není to investiční nástroj, nýbrž velmi variabilní právní konstrukt, který může (a nemusí) obsahovat nejrůznější majetková aktiva (vč. např. podílových fondů). Vše se definuje ve statutu a zakládajících smlouvách. Je to nadstavba nad investičními nástroji (aktivy), a to hmotnými (reálnými) i finančními. Primárně řeší nakládání s majetkem, jeho ochranu a uchování, čerpání majetku ve prospěch beneficienta. To může být vázáno na různé podmínky a být nejen pravidelné, ale i jednorázové atd.. Způsobů uspořádání je mnoho, mohou být velmi odlišné a čistě závisí na vůli a cílech zakladatele.

    Odpovědět