CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

28. 10. 2012

0 komentářů

Černé pondělky stále straší investory

 


 

Dva příklady z historie americké akciové burzy  se liší v mnoha ohledech, ale mají společný den, kdy se rekordní propady udály – pondělí. V roce 1929 šlo o proces, který odstartoval již v předešlém týdnu, kdy akciové trhy obrovskými objemy zobchodovaných akcií a výraznými propady reagovaly na nafouklou bublinu na akciovém trhu. V pondělí 28.10.1929 se propadl index DJIA o rekordních 12,82 % a v úterý 29.10.1929 pak o dalších 11,73 %. Do té doby šlo o největší procentuální propady indexu v historii, které překonal až další pondělní propad o téměř šedesát let později.

Druhý extrém v roce 1987 byl poněkud jiný, protože nebyl následován hlubokou ekonomickou krizí, jeho počátek nebyl v USA, ale v Hong Kongu a příčinu tohoto propadu se prakticky dodnes nepodařilo vysvětlit. Podle některých šlo o důsledek nafouknuté bubliny na akciových trzích, další teorií je pak ekonomické zpomalení v USA. Velmi často se za příčinu považuje rozšíření elektronického obchodování a využívání nových pokynů, které měly původně zabránit investorům ve výrazných propadech. Dostavil se však dominový efekt, jehož výsledkem bylo velké množství prodejních pokynů, čemuž prý dopomohl také nedostatek likvidity na komoditních burzách.

Teorii o vlivu elektronického obchodování v USA ale vyvrací zmiňovaný fakt, že propady nezačaly v USA, ale v Asii a šířily se velkou rychlostí po celém světě. Prakticky všechny akciové indexy po celém světě zaznamenaly ztráty v desítkách procent. Tuto krizi se, na rozdíl od dneška podařilo vcelku úspěšně a poměrně rychle vyřešit intervencí centrálních bank.

Zatím posledním pondělním propadem na akciových trzích, který je někdy označován jako „černé pondělí“, byl propad 8. srpna 2011, který následoval po snížení ratingu USA od ratingové agentury S&P. Ztráty však nedosahovaly dvouciferných hodnot a trhy se se zprávou nakonec vyrovnaly.

Poslední případ však ukazuje, v čem tkví „nebezpečí“ prvního dne v týdnu pro investory. Pondělí je všeobecně považován za jeden z nejméně výnosných dnů na finančních trzích, a ať už jde o psychologický moment, nebo je to dáno fundamenty, jedním z důvodů, proč tomu tak je, že k vyhlašování důležitých zpráva dochází často na konci týdne. Prý je to kvůli tomu, že firmy se tímto krokem snaží o to, aby jejich špatné výsledky přes víkend „zapadly prachem“, ale efekt to má evidentně opačný.

REKLAMA

Dalším vysvětlením, proč v pondělí dochází častěji ke ztrátám, resp. výnosy jsou tento den nižší, než v jiné dni, je špatná nálada lidí na začátku pracovního týdne. V pondělí bývá na trzích pravidelně nejvyšší volatilita a u indexů S&P 500 i DJIA je pondělí z dlouhodobého hlediska jediným dnem, kdy jsou výnosy záporné, v ostatních dnech jsou indexy dlouhodobě v plusu. Odpůrci této teorie mohou namítat, že průměrnému výnosu v dlouhém horizontu pondělí škodí právě zmiňované černé pondělky, kterých se na trzích objevilo v historii několik. Otázkou ale pak je, proč k těmto propadům dochází právě v pondělí, a ne ve středu, nebo v pátek, tedy ve dnech, které jsou podle několika výzkumů této oblasti (nejčastěji citovaná je „Day of the Week Effects and Asset Returns“ od M.R. Gibbonse a P. Hesse) nejziskovějšími dny.

Také na forexovém trhu se podle některých obchodníků nedoporučuje obchodovat v pondělí, důvod je ale spíš opačný, než je tomu na akciových trzích – volatilita je podprůměrná, což může znamenat pro obchodníky nižší výnosy v jednotlivých obchodech.

Podobnost čistě náhodná?

Černým pondělkem 1987 jsme začali, a propadem v roce 1987 také skončíme. Na webu bespokeinvest.com se nedávno objevil zajímavý článek o podobném vývoji akciového indexu S&P 500 v roce 1987 a 2012. Na první pohled je patný stejný vrchol na jaře i letní rally, stejně jako dvojitý vrchol před nejhorším dnem v historii americké akciové burzy.

 bespoke-s-p-1987-2012

REKLAMA

Zdroj: Bespokeinvest.com

Na druhou stranu samotný autor článku uznává několik rozdílů, a to jak v procentuálním vyjádření ročního zisku, tak i v ohodnocení akcií na základě ukazatele P/E, který byl v roce 1987 vyšší, než je tomu dnes, i po strmém propadu na konci října. V prospěch porovnání zase hraje fakt, že letošní výsledky firem nejsou nic moc a na sílu QE 3 se investoři spoléhat moc nemohou a také je zde oproti roku 1987 strašák ve formě rychlého obchodování (HFT), které podle kritiků může v budoucnu způsobit na trzích pořádnou paseku a již před dvěma lety způsobily největší historický propad indexu DJIA v jednom dnu. Všechna podobná porovnání je sice potřeba brát s rezervou, ale nikomu neublíží, pokud bude na podobnou situace dopředu připraven.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *