CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2023

0 komentářů

Bitcoin se kvůli nervozitě ze zvyšování sazeb stahuje zpět

 

Bitcoin poněkud ustoupil ze svých osmiměsíčních maxim, když na začátku týdne klesl z hodnoty vyšší než 24 500 USD a nyní se obchoduje kolem 23 200 USD.

Loading



 

Podobně klesající tendenci měl v uplynulém týdnu i ether, který se na začátku pohyboval poblíž 1700 USD, ale nyní se pohybuje okolo 1620 USD.

I když jsou stále výrazně nad svými minimy, vypadá trh s kryptoměnami nejistě tváří v tvář možnosti lepších než očekávaných výsledků inflace a trhu práce v USA a jinde. Tato makrodata jsou klíčová pro úvahy centrálních bank ohledně zvyšování sazeb, přičemž hlavní trhy nyní počítají s tím, že v roce 2023 ke snížení sazeb nedojde.

Ačkoli se nezdá, že by bitcoin a ether byly v plném ohrožení, mezi účastníky trhu, kteří sledují čerstvé aktualizace, zcela jistě existuje prvek nervozity, což se projevuje v pohybu cen v uplynulém týdnu.

Velryby dominují nabídce Etherea

Podle údajů společnosti IntoTheBlock zveřejněných na stránkách Finbold je objem tokenů etheru v držení takzvaných velryb mnohem vyšší než objem bitcoinu. Velryby – výjimečně velcí držitelé kryptoaktiv – podle těchto údajů drží přibližně 39 % nabídky etheru, zatímco u bitcoinu je tento ekvivalent pouhých 11 %.

REKLAMA

Je to důvod k obavám? Je sice pravda, že velké množství etherových tokenů je shromážděno v menším počtu rukou, to však nemusí nutně představovat existenční hrozbu pro síť. Vlastnictví tokenu je stále rozptýlené a decentralizované, ale zkrátka méně než u bitcoinu. Aby bylo možné v síti provést zásadní změny, museli by se tito vlastníci spojit a koordinovaně prosazovat změny – ale ani v takovém případě není 39 % žádnou kontrolní většinou.

Důsledky pro pohyb ceny tokenu může mít i vlastnictví velryb. Velryby, které vrhají na trh velké množství tokenů za účelem prodeje, mohou pohnout cenou. Platí to však i naopak.

I když stojí za to ji sledovat jako metriku, v konečném důsledku je to jen jedna z mnoha, která se promítá do ceny kryptoměny. Investoři jsou oproti jiným druhům tradičních aktiv ve výhodě, protože všechny tyto informace jsou volně dostupné a pozorovatelné v blockchainu.

Google Cloud k validaci služby Tezos

Společnost Google uzavřela dohodu se společností Tezos a stala se validátorem bloků v síti Tezos. Výměnou za to bude Google Cloud prostřednictvím své platformy nabízet validační služby společnosti Tezos.

Tezos je open-source blockchain vytvořený s cílem umožnit peer-to-peer transakce a sloužit jako platforma pro nasazení smart contracts. Je do značné míry zaměřen na infrastrukturní stránku krypto-eko-sféry. Z tohoto pohledu dává smysl, že společnost Google – která je sama klíčovým infrastrukturním pilířem webu 2.0 – chce prozkoumat možnosti, jak se prosadit v oblasti webu 3.0.

REKLAMA

Kryptoměna Tezos (XTZ) je stále hluboko pod svými historickými maximy, která byla stanovena v říjnu 2021. Jeho cena minulý týden při oznámení prudce vzrostla, ale nyní se obchoduje zpět v rámci svého relativního rozpětí. Spolupráce se společností Google pravděpodobně v krátkodobém až střednědobém horizontu nepohne horou z hlediska ocenění, ale z dlouhodobého hlediska naznačuje pozitivní směr vývoje projektu s tak slavnými partnery ve hře.

MMF vyzývá k větší regulaci kryptoměn

Výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgieva uvedla, že MMF dává přednost větší regulaci kryptoměn před zákazem této třídy aktiv.

Je povzbudivé vidět, že tak vlivná organizace vyzývá k uvážlivé reakci regulátorů tohoto sektoru, a nikoli k jeho přímému zákazu. Regulace může hrát klíčovou roli při ochraně investorů a zároveň umožnit, aby se nejlepší inovace v tomto odvětví posunuly kupředu.

Při pohledu na regiony, jako jsou Velká Británie nebo Singapur, je patrný jasný posun tímto směrem, kdy se regulace snaží vytvořit rámec pro fungování odvětví, místo aby činnostem zcela zabránila. Po nestálém roce 2022 pomůže rozumná regulace trhu posunout se na novou půdu a zároveň umožní, aby byli účastníci ochráněni správným způsobem.

Autor: Simon Peters, analytik trhů s kryptoměnami ve společnosti eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *