CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Valášek

31. 03. 2014

0 komentářů

Analýza fondu: Raiffeisen Global Mix

 


 

Často se říká, že investování není zdaleka tak složité, jak je prezentováno. Benjamin Graham ve svém Inteligentním investorovi rozvádí polemiku nad optimálním rozložením portfolia mezi akciovou a dluhopisovou část. Řeší tento problém i balancovaný fond Raiffeisen Global Mix?

Balancovaný neboli smíšený fond investuje jak do dluhopisů, tak do akcií. Za cíl si klade nabídnout investorů bezpečí dluhopisů, zároveň je tady i pro ty, kteří se chtějí podílet na výnosech akciového trhu. Fond byl založen již v roce 1986.

Výčet konkurence by byl velice dlouhý. Dnes již prakticky každá společnost nabízí svým investorům řešení v podobě smíšených fondů s velmi širokým spektrem strategií. Ať už se podíváme na aktivně řízené fondy společnosti C-QUADRAT s jejich systémem vyvinutým společností ARTS nebo na fondy, které drží stálý poměr mezi těmito dvěma složkami.

Tabulka 1: Základní data fondu Raiffeisen Global Mix

Základní data (28. 02. 2014)

Správce fondu

Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft

ISIN

AT0000785381

Typ fondu

Smíšený

Vznik fondu

25. 08. 1986

Velikost

144 mil. EUR

Zdroj: Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft

Portfolio a strategie fondu

Podle investičních zásad fondu by mělo minimálně 51 % majetku směřovat do akcií. Tady je dle mého názoru kámen úrazu. Jak mám pak zajistit optimální poměr ve struktuře svého majetku, když jsem už na začátku investičního procesu tímto způsobem ovlivněn? V současnosti je poměr akcií a dluhopisů zhruba 50:50.

Z regionálního hlediska logicky dominují s téměř 50 % Spojené státy americké, a to jak v dluhopisové, tak i v akciové složce. Zbytek portfolia je pak po troškách rozdělen mezi Japonsko a státy západní Evropy (hlavně Spojené království, Itálie, Německo a Francie).

Graf 1: Regionální složení fondu Raiffeisen Global Mix

raiffeisen-global-mix-01

Zdroj: Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft, data platná k 28. 02. 2014

Aktuální výnos do splatnosti dluhopisů je okolo 2,7 % p.a., to pro investora znamená, že pokud odečte náklad fondu, tak polovina portfolia je odsouzena k budoucí výkonnosti mezi jedním a dvěma procenty. Pozitivem je alespoň to, že se management fondu snaží vybírat dluhopisy s kratší splatností, a tím pádem ne tolik citlivé na růst úrokových sazeb. S trochou nadsázky je ovšem možnost polemizovat, jestli v nejbližších letech vůbec budou úrokové sazby růst.

Graf 2: Strukturální složení fondu Raiffeisen Global Mix

raiffeisen-global-mix-02

Zdroj: Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft, data platná k 28. 02. 2014

Co nám říká statistika

Svoji výkonnost se snaží fond Raiffeisen Global Mix srovnávat s benchmarkem složeným z 50 % globálního akciového indexu MSCI World a ze 40 % globálním dluhopisovým indexem JP Morgan, který vylučuje Japonsko (zbylých 10 % není určeno).

Nákladovostí, která se drží pod 1,5 %, se fond řadí do průměru ve své kategorii. Aktivně řízené fondy budou mít vyšší náklady na realokaci velké části portfolia, to ovšem není případ tohoto fondu.

Graf 3: Vývoj hodnoty podílového listu fondu Raiffeisen Global Mix (v CZK)

raiffeisen-global-mix-03

Zdroj: Morningstar.cz

Fond na 10leté periodě vydělal lehce pod 4 % p.a., což není špatné a víceméně splňuje jeho cíl. Po přepočtení do české koruny je výsledek již hodně pod 2 % p.a. a plně se tak projeví denominace v EUR. S volatilitou pohybující se okolo 6 % rozhodně nepatří mezi nějaké rizikové hráče. Nicméně pořád je nutno mít na paměti, že například v panickém roce ztratil skoro 20 %, a je potřeba počítat s tím, že je zde pořád polovina rizikové složky. 

Tabulka 2: Historická výkonnost fondu Raiffeisen Global Mix v CZK

Raifeisen Global Mix

jednotlivé roky

2007

–7,44%

2008

–16,43%

2009

15,03%

2010

9,70%

2011

–1,37%

2012

5,80%

2013

16,57%

2014

1,14%

kumulované výsledky

6 měsíců

9,71%

1 rok

8,73%

3 roky (p.a.)

9,40%

5 let (p.a.)

8,84%

10 let (p.a.)

1,58%

Zdroj: Morningstar.cz, data platná k 28. 03. 2014

Celkové hodnocení

Fond Raiffeisen Global Mix se snaží zaujmout investory, kteří nechtějí tolik riskovat, ale zároveň nechtějí být ochuzeni o výnosy akciového trhu. Z mého pohledu by byla ovšem investice do tohoto fondu chybou a to z toho důvodu, že dluhopisová část portfolia je v této chvíli zainvestována v aktivech s velmi nízkým potenciálem. Rovněž flexibilita, kterou bych si u takto zaměřeného fondu představoval, mi zde chybí. Z hlediska minulosti je tak poměr riziko / výkon v pořádku, do budoucích podmínek to ovšem dle mého názoru není vhodný adept.

Na trhu je spousta akciovýchdluhopisových fondů, do kterých je možno investovat už v řádu stokorun a přitom stále na jedné smlouvě. Nevidím tak problém vybrat si jeden správný dluhopisový fond, u kterého podstoupíme lehce vyšší riziko, ale poneseme si s sebou alespoň nějakou možnost výnosu, a jeden globální akciový fond. V současnosti mě tak Raiffeisen Global Mix neoslovil a investovat do něj nedoporučuji.

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management a manažer projektu Podílové-fondy.com.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *