CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Jan Valášek

27. 11. 2014

0 komentářů

Analýza fondu: KBC Equity Fund Buyback America

 


 

Na zpětný odkup akcií se níže podíváme trochu podrobněji, nicméně pro začátek se jedná o situaci, kdy daná společnost nakupuje vlastní akcie, které jsou běžně obchodovatelné na trhu. Tento postup má své klady i zápory. KBC Equity Fund Buyback America ovšem věří, že klady výrazně převažují a zaměřuje se tak z velké části právě na takové akcie. Fond byl založen těsně před „dotcom“ krizí v roce 1998. V ČR tento fond nabízí banka ČSOB, která je dceřinou společností KBC. Je veden pouze v amerických dolarech. 

Tabulka 1: Základní data fondu KBC Equity Fund Buyback America

Základní data (24. 11. 2014)

Správce fondu

KBC AM

ISIN

BE0168099951

Typ fondu

Akciový

Vznik fondu

3. 7. 1998

Velikost

133 mil. USD

Zdroj: ČSOB

Portfolio a strategie fondu

Podle prospektu musí fond nakupovat do portfolia minimálně 75 % takových akcií, které provádí zpětný odkup akcií. K tomu dochází většinou tehdy, kdy má společnost velké zisky a často je nemá kam investovat. Pokud si myslí, že jejich akcie jsou podhodnocené vůči vnitřní hodnotě, investuje do svých akcií. Sníží tak jejich celkový počet na trhu a logicky tím stoupne zisk na jednu akcii. Dobrá zpráva pro akcionáře společnosti. Rovnou se ovšem podívejme na druhou stranu mince, a sice že management se může mýlit v odhadu vnitřní hodnoty a nakupovat tak akcie zbytečně draho a tím snižovat potenciální výnosy. Špatná zpráva pro akcionáře společnosti.

Dalšími pozitivy pak může být i samotný růst ceny akcie – s nižším počtem akcií a stejným počtem zájemců o jejich koupi. Často můžou také firmy vyplácet vyšší dividendy, protože zisk rozdělují opět mezi menší počet akcií. Naopak nevýhodou kromě zmíněného nákupu za zbytečně vysoké ceny mohou být i vlastní zájmy managementu společnosti, kdy po růstu ceny akcie mohou manažeři realizovat své opce na nákup a následně rychlým prodejem pouze realizovat zisk.

Graf 1: Sektorové složení KBC Equity Fund Buyback America

kbc-equity-fund-buyback-america-01

Zdroj: KBC AM, data platná k 31. 10. 2013

Z regionálního hlediska je fond zaměřen čistě na americké akcie. Sektorově pak dominují hlavně finanční služby, zdravotnictví, technologie nebo spotřební zboží. Důvodem je hlavně to, že zpětný odkup často provádí opravdu velké zavedené giganty a ty se vyskytují právě v těchto sektorech, dále bezpochyby také hodnotový styl řízení fondu. Výhodou je pro mě větší koncentrace portfolia, 10 největších pozic tvoří téměř 1/3 fondu. V té můžeme najít například ExxonMobile, IT gigant Oracle, PEPSICO nebo finančního obra JP Morgan.

Co nám říká statistika

V současnosti má KBC Equity fund Buyback America poslední uváděnou nákladovost na úrovni 1,84 % p.a. Podle statistik agentury Morningstar se jedná spíše o lehčí podprůměr v kategorii hodnotových fondů zaměřených na americké akcie velkých firem. Z hlediska ukazatelů je fond poměrně aktivně řízen, poměr rizika a výnosu je na velmi dobré úrovni 2,65 (sharpe ratio). Jedná se ovšem o hodnotu na tříletém horizontu, a údaj tak pro mě ztrácí význam.

Graf 2: Vývoj hodnoty podílového listu KBC Equity Fund Buyback America v CZK

kbc-equity-fund-buyback-america-02

Zdroj: Morningstar.cz

Z hlediska výkonnosti je tam fond velmi dobře. V USD vydělává od založení v průměru 7,54 % p.a. Pozor ovšem na to, že není měnově zajištěn a přepočet do českých korun snižuje průměrný výnos od založení na 4,37 % p.a. Za to může posilující koruna v minulých obdobích, těžko ovšem říci, jak bude tento trend pokračovat. Velký podíl má i „abnormální zisk“ v roce 2013.

Tabulka 2: Historická výkonnost fondu KBC Equity Fund Buyback America v CZK

KBC Equity Fund Buyback America

jednotlivé roky

2007

–12,50%

2008

–31,57%

2009

22,60%

2010

15,53%

2011

4,80%

2012

9,83%

2013

40,85%

2014

22,28%

kumulované výsledky

6 měsíců

19,27%

1 rok

26,10%

3 roky (p.a.)

28,33%

5 let (p.a.)

20,34%

10 let (p.a.)

6,46%

Zdroj: Morningstar.cz, data platná k 24. 11. 2014

Celkové hodnocení

Fond má jasně určenou strategii, koncentrovanější portfolio, přiměřenou nákladovost a poměrně slušnou historii. Na druhou stranu dobrá výkonnost je hodně podpořena silným býčím trhem posledních let a strategie je na můj vkus příliš svazující. Akciová část portfolia by dle mého názoru měla stát na fondu, který investuje do tohoto typu akcií, nicméně nevidím racionální důvod pro takové zaškatulkování. Raději bych zvolil fond, který také vybere podhodnocenou akcii a případně může manažer do svého uvažování zařadit i fakt zpětného odkupu akcií.

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management a manažer projektu Podílové-fondy.com.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocovaly druhý kvartál v řadě

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 14,8 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Je zde znatelný trend zlepšujícího se vývoje investic. Zatímco ve třetím kvartálu roku 2023 vykázaly fondy pokles zhruba o […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *