CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Jan Valášek

11. 11. 2013

0 komentářů

Analýza fondu: Franklin Global Convertible Securities Fund

 


 

Franklin Global Convertible Securities Fund je podílovým fondem z dílny společnosti Franklin Templeton, který se zaměřuje převážně na konvertibilní dluhopisy soukromých společností působících v ekonomicky vyspělých zemích. Jedná se o korporátní dluhopis se zabudovanou opcí na konverzi do akcií dané společnosti v době splatnosti dluhopisu.

Např. si můžete koupit dluhopis společnosti XY za tržní cenu, ze kterého vám standardně plynou kuponové platby (pokud se jedná o kuponový dluhopis) a zároveň v něm máte zabudovanou opci na nákup akcií dané společnosti v době splatnosti dluhopisu za cenu 1000 Kč. Pokud bude v době splatnosti tržní kurz akcie 1500 Kč, investor opci využije a dluhopis konvertuje, pokud bude kurz akcie 500 Kč, investor si nechá vyplatit nominál a opci nevyužije.

Fond byl založen 24. února 2012, historie je velmi krátká. Řídí ho 3 portfolio manažeři – Allan Muschott, Matt Quinlan a Blair Schmicker. Toto trio se při srovnání podle serveru citywireglobal.com řadí svou k výkoností k průměru mezi fondy zaměřené na globální konvertibilní dluhopisy.

Fond je veden v amerických dolarech, v eurech s možností i bez možnosti zajištění a má také variantu zajištěnou do švýcarského franku. Jeho hlavními konkurenty jsou na českém fondovém trhu hlavně KBC Bond Convertibles € a Parvest Convertible Bond World (EUR a CZK) od společnosti BNP Paribas.

Tabulka 1: Základní data fondu Franklin Global Convertible Securities

Základní data (30. 10. 2013)

Správce fondu

Franklin Templeton

ISIN (USD)

ISIN €

ISIN (EUR H)

ISIN (CHF H)

LU0727122425

LU0727122854

LU0727123316

LU0727123407

Typ fondu

Konvertibilní dluhopisy

Vznik fondu

24. 2. 2012

Velikost

cca 37 mil. USD

Zdroj: Franklin Templeton

Portfolio a strategie fondu

Franklin Global Convertible Securities momentálně velmi důvěřuje USA. Zde má v tuto chvíli zainvestováno přes polovinu celkových spravovaných prostředků, zbytek rozděluje po celém světě. Konkurence od BNP Paribas diverzifikuje mnohem více i do západní Evropy, přičemž poměrově rozděluje mezi tyto oblasti zhruba 1/3 portfolia do každého regionu.

V sektorové skladbě již tak velké rozdíly nejsou, dominuje spotřební zboží a informační technologie. Franklin Global Convertible Securities pak mírně podvažuje finanční sektor. Společnost KBC je na informace ve factsheetu skoupá, tudíž porovnávat zde je obtížné.  

Graf 1: Regionální složení fondu Franklin Global Convertible Securities

franklin-global-convertible-securities-01

Zdroj: Franklin Templeton, data platná k 30. 09. 2013

Franklin Global Convertible Securities má koncentrovanější portfolio než konkurence od BNP, v tuto chvíli je to okolo 60 titulů oproti téměř 130 u Parvest Convertible Bond World. Mezi největší pozice patří např. dluhopis společnosti Adidas splatný v roce 2019 či dluhopisy společností Volkswagen, Siemens atd.

Graf 2: Sektorové složení fondu Franklin Global Convertible Securities

franklin-global-convertible-securities-02

Zdroj: Franklin Templeton, data platná k 30. 9. 2013

Co nám říká statistika

Všechny tři zmiňované fondy sledují jeden z nejznámějších indexů zaměřeného na konvertibilní dluhopisy – UBS Global Focus Convertible Index. Celková nákladovost Franklin Global Convertible Securities i Parvest Convertible Bond World je velmi podobná, pohybuje se okolo 1,61 % ročně. KBC Bond Convertibles je pak téměř o 0,3 procentního bodu levnější. Volatilita fondu se pohybuje mezi 6,5 až 7 %, díky krátké historii fondu je číslo ale těžko interpretovatelné. Nicméně při zhruba stejné volatilitě jako jeho konkurenti dosahuje vyšších výnosů.

Graf 3: Vývoj investice ve fondu Franklin Global Convertible Securities Fund

franklin-global-convertible-securities-03

Zdroj: Franklin Templeton

Na své zatím krátké historii poráží oba konkurenty. Náskok získal hlavně na začátku tohoto roku, Parvest Convertible Bond World mu ovšem šlape na paty. Tyto rozdíly si vysvětluji hlavně dobou, ve které fondy vznikaly. BNP i Franklin Templeton založili své svěřence v časech před hlavním boomem dluhopisových výnosů a své portfolio si tak mohli adekvátně přizpůsobit. V nejbližší době ovšem těžko očekávat výnos dosahující podobných hodnot.

Tabulka 2: Historická výkonnost fondu Franklin Global Convertible Securities v CZK

 

Franklin Global Convertible Securities (USD)

KBC Bond Convertibles €

Parvest Convertible Bond World (H CZK)

jednotlivé roky

2008

–16,26%

2009

11,22%

2010

4,70%

2011

–3,73%

–6,86%

2012

4,56%

8,96%

2013

14,23%

9,90%

12,29%

kumulované výsledky

6 měsíců

8,88%

5,94%

3,98%

1 rok

17,72%

12,29%

14,47%

3 roky (p.a.)

7,59%

4,55%

5 let (p.a.)

7,12%

10 let (p.a.)

1,24%

Zdroj: Morningstar.com, data platná k 7. 11. 2013

Celkové hodnocení

Do ceny konvertibilního dluhopisu se promítá i aktuální vývoj akcie dané společnosti, požadovaný výnos do splatnosti hraje také velmi důležitou roli. Cena dluhopisu ovšem díky nominálu nemůže klesat tak jako cena běžné akcie. To je důvod k podobnému chování jako silně necyklické akcie. V dobách růstu budou za akciemi zaostávat, v dobách poklesu budou ztráty tlumit. Tím pádem se tyto druhy fondů hodí hlavně do vyváženého portfolia. Díky zabudované opci mají tyto dluhopisy zpravidla nižší kupóny (jsou úročeny nižší úrokovou sazbou).

V souvislosti s aktuální situací na trhu, kdy budoucí růst je velmi spekulativní otázkou, nevidím potenciál kapitálového výnosu při splatnostech konvertibilních dluhopisů. Nižší úročení a potenciál růstu úrokových sazeb by je tak mohly zpomalovat. Na druhou stranu je spousta dluhopisů v portfoliu splatná až za několik let, a tady už si vývoj netroufám odhadovat.

Každopádně ve vyváženém portfoliu a u dluhopisové investice preferuji měnové zajištění, tudíž bych si vybral Parvest Convertible Bond World H CZK. To je pro mě důležitější než o trochu lepší poměr výkonu a rizika, který může měnový pohyb rychle srazit dolů (pokud se tedy nestanou intervence ČNB běžnou záležitostí).

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *