CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Jan Valášek

29. 10. 2013

0 komentářů

Analýza fondu: ČSOB Český Akciový (PX)

 


 

Jste typem investora, který je vázán na rodnou hroudu? Některé investiční teorie říkají, že člověk by měl své prostředky spravovat pouze v prostředí, které velmi dobře zná. Tím pádem se pro spoustu domácích investorů nabízí zaměření na akcie obchodované na BCPP (Burza cenných papírů Praha). I přes zařazení ČR mezi rozvinuté trhy společností STOXX, se ale stále jedná o trh s velmi nízkou likviditou a minimálním objemem obchodů.

Fond ČSOB Český Akciový byl založený v říjnu roku 2010 a v současné době spravuje zhruba 250 mil. Kč. To je na akciový fond, byť takto zaměřený, stále velmi málo. Díky pasivní správě to ovšem není závažný problém.

ČSOB Český Akciový je v tuto chvíli jediný fond pasivně kopírující index pražské burzy PX. Donedávna mu byl „konkurentem“ Volksbank PX-Index-Fonds, který byl ovšem 17. prosince 2012 uzavřen z důvodu nedosažení zákonem požadované hodnoty obejmu spravovaných aktiv. Za další soupeře se svým způsobem dají považovat ještě ING Český akciový fond a KB akciový z dílny Komerční banky. Oba dva jsou ovšem svou správou a strategií odlišné.  

Tabulka 1: Základní data fondu ČSOB Český Akciový (PX)

Základní data (23.10.2013)

Správce fondu

KBC AM

ISIN

BE6224091866

Typ fondu

akcie – Česká republika

Vznik fondu

05. 10. 2011

Velikost

249,5 mil. CZK

Zdroj: ČSOB

Portfolio a strategie fondu

V případě ČSOB Českého Akciového se jedná o pasivně spravovaný indexový fond. Toto označení je uvedeno i ve statutu fondu, a tím pádem je možnost dle zákona o kolektivním investování zastoupení cenného papíru jednoho emitenta až do výše 20 % oproti standartním 5 %. Váha pouze jednoho titulu může být zvýšena až k 35 %, a tak není problémem dosáhnout současného složení indexu PX, který je tvořen hlavně energetickým gigantem ČEZ, finančními společnostmi Komerční banka, Erste Group Bank, Vienna Insurance Group a Telefónicou. Ostatní tituly jsou svou tržní kapitalizací zanedbatelné, a proto pouze 5 titulů tvoří skoro 90 % indexu, potažmo fondu.

Graf 1: Složení indexu PX a přibližně fondu ČSOB Český Akciový (PX)

csob-cesky-akciovy-01

Zdroj: BCPP, data platná k 24. 10. 2013

Ostatní dva fondy jsou již mnohem lépe diverzifikované, což je dáno odlišnými strategiemi. KB akciový spravuje zhruba 45 % svého portfolia v ČR a více se přizpůsobuje indexu PX, přičemž značně podvažuje ČEZ. Oproti tomu ING český akciový fond má dle limitu min. 51 % portfolia v ČR, rozložení oproti indexu PX je ale značně odlišné.

Co nám říká statistika

Díky pasivní správě je nákladovost fondu cca 1,4 % v podobě TER, to je samozřejmě o mnoho nižší číslo než téměř 2,5 % TER zmiňovaných konkurentů. I tak je fond ale velmi drahý např. v porovnání s běžnou nákladovostí ETF fondů nebo přímým nákupem akcií – samozřejmě při vyšším objemu peněžních prostředků.

Všechny tři fondy jsou dle mého názoru velmi předražené a řádově 30× větší fond než oba dva ostatní zmiňované, ING Český akciový, je dokonce nejdražší.

Graf 2: Vývoj investice ve fondu ČSOB Český Akciový (PX) v CZK

csob-cesky-akciovy-02

Zdroj: ČSOB

Každý, kdo alespoň mírně sleduje dění na akciových trzích, jistě zaznamenal mizérii českých akcií. Porovnání výkonnosti s jeho konkurenty zaměřenými na oblast evropských rozvíjejících se trhů lze provést např. prostřednictvím serveru Analizyonline.com, který nedávno rozšířil svou působnost na poskytování zpravodajství i z kapitálového trhu České republiky. Zmíněnou kategorii poráží ČSOB Český Akciový (PX) na horizontu 1 roku o 1 p.b., za třetí čtvrtletí roku 2013 ho hlavně díky růstu finančního sektoru porazil o více než 4 p.b..  

Tabulka 2: Historická výkonnost fondu ČSOB Český Akciový (PX) v CZK

ČSOB Český Akciový (PX)

1 měsíc

4,20%

3 měsíce

9,98%

6 měsíců

5,56%

1 rok p.a.

5,11%

2 roky p.a.

5,08%

od založení p.a.

5,18%

Zdroj: ČSOB, data platná k 23. 10. 2013

Celkové hodnocení

Leták fondu láká investory na nejvyšší dividendový výnos českých akcií v celém středoevropském regionu, a také na potenciál silné provázanosti ČR s německou ekonomikou. Ten tady sice je, ale nejsem přesvědčený, že dominuje právě u zmiňovaných společností. Navíc současná situace na energetickém trhu nenahrává růstu ČEZu, finanční sektor pro mě zůstává otázkou.

Fond je vzhledem k jeho povaze velmi drahý. Dnešní malý exkurz do světa možností správy peněz v českých akciích pro drobné investory tak můžu zakončit jedině výrazným nedoporučením nákupu fondu ČSOB Český Akciový (PX).

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *