CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

19. 09. 2012

1 komentář

Deadline: 30. 11. 2012, aneb Poslední šance získat penzijko postaru

 


 

Také u nás počítáme s tím, že zájem lidí uzavřít připojištění bude vrcholit v listopadu. Předpokládáme, že počet smluv na celém trhu penzijních fondů by za letošek mohl překonat hranici 600 tisíc. Dosavadní čísla tomu napovídají. Nejvíce si dosud smlouvy uzavírali mladí lidé a je to právě kategorie nejmladších klientů, kde zatím zaznamenáváme největší meziroční nárůst.

Čísla mohou být ještě optimističtější. Je třeba využít všech možností, jak oslovit dosud nerozhodnuté. Připojištění „postaru“ má totiž co nabídnout. Důležité je lidem vysvětlit, že uzavřou-li do konce listopadu smlouvu o penzijním připojištění, nic se pro ně v souvislosti s reformou nezmění. Naopak, lze jen získat.

Lidé často nevědí, že objem naspořených prostředků se jim v důsledku transformace nijak nezmění. Nemění se ani nároky na výplatu dávek z jejich smlouvy, což znamená, že zůstane zachován nárok na všechny penze, jednorázové vyrovnání nebo odbytné. Nemění se ani příslušné termíny a samozřejmě zůstává zachován nárok na státní příspěvek i možnost daňového zvýhodnění. Nemění se způsob placení příspěvků klienta i zaměstnavatele. Co je podstatné, zůstává i povinnost nezáporného zhodnocení, což je pro klienta jistota, že minimálně to, co do penzijního připojištění vloží, na konci spoření také získá. 

Ti, kteří si nejsou jisti, zda na penzi spořit postaru nebo raději v novém, by měli vědět, že současné penzijní připojištění znamená možnost volby. Přejít z původního penzijního připojištění do dobrovolného penzijního spoření půjde vždy, opačným směrem už to ale nepůjde. Kdo ví, že si na penzi spořit chce, ale zatím se nemůže rozhodnout jak, měl by do konce listopadu penzijní připojištění určitě mít, dá mu to volnou ruku v dalším rozhodování.

Pro pořádek jen připomeňme, že kdo si penzijní spoření uzavře v roce 2013, nebude mít možnost si po 15 letech vybrat půlku naspořených peněz a nebude mít zaručeno, že roční zhodnocení penzijního připojištění nebude záporné. Důležité také je, že na smlouvách s termínem uzavření po 1. 1. 2013 bude řádný výběr vkladů možný až ve věku odchodu do státního starobního důchodu, tedy třeba až v 70 letech. Na „starých“ smlouvách je přitom věk pro nárok na výběr zafixován na dosažení 60 letech klienta. To jsou docela zásadní rozdíly, nemyslíte?

REKLAMA

Volba, zdá se, je jasná. Na klientech je, jakou verzi zvolí, na finančních poradcích pak to, jak dobře jim poradí.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Sociální pojištění vs. investice na důchod

Povinné důchodové pojištění nebo nepovinné důchodové spoření a investování?

Český důchodový systém staví v současné době na průběžných základech s povinným důchodovým pojištěním. To se odvádí ze zákonem definovaných příjmů, nejčastěji z příjmů ze zaměstnání a z příjmů OSVČ. A zároveň z těchto vybraných plateb financuje stát současné důchody.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

31. 01. 2022

Na konci roku si nezapomeňte zkontrolovat své finanční produkty

Na konci roku si nezapomeňte zkontrolovat své finanční produkty

Rok 2020 se chýlí ke konci. Změnilo se toho hodně, ale jako každý rok by klienti stavebních spořitelen neměli zapomínat na stavební spoření. Stavebko je specifický finanční produkt v tom, že je v podstatě jedno, kdy peníze na účet vložíte, na státní podporu dosáhnete. Na konci roku […]

Text: František Veselý

28. 12. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Petr Šafránek

    20 září, 2012

    Prosím autora o sdělení, jak dospěl k tomuto závěru:
    „Důležité také je, že na smlouvách s termínem uzavření po 1. 1. 2013 bude řádný výběr vkladů možný až ve věku odchodu do státního starobního důchodu, tedy třeba až v 70 letech. Na „starých“ smlouvách je přitom věk pro nárok na výběr zafixován na dosažení 60 letech klienta.“

    V § 20 zákona 427/2011 čtu, že nárok i u nového produktu vznikne v 60ti letech a ve změnovém zákoně jsem žádnou změnu nenanšel. Nespletl si to autor s II. pilířem, tedy důchodovým spořením?

    Odpovědět