Neděle 26. března. Svátek má Emanuel.

Novela zákona o veřejných zakázkách přispěla k propadu HDP o 41 miliard Kč a ke snížení zaměstnanosti o téměř 20 tisíc míst

Makro 19.02.2013 | 09:59 0 Komentářů

311 miliard Kč je předpokládaná hodnota vypsaných veřejných zakázek v roce 2012. Při meziročním srovnání období od dubna 2012, kdy začal platit nový zákon o veřejných zakázkách, do prosince 2012 to znamená pokles o 47,4 %, meziroční srovnání celých let 2011 a 2012 ukazuje pokles o 9,2 %. Ukázala to studie, kterou společnosti Grant Thornton a CEEC Research připravily pro Fórum veřejné zakázky kvalitně, Komoru administrátorů veřejných zakázek a Ministerstvo průmyslu a obchodu. (Tisková zpráva Grant Thornton)

V porovnání s předchozím rokem je patrný také významný meziroční pokles počtu veřejných zakázek v období dubna až prosince 2012 –  v porovnání se stejným obdobím předchozího roku se počet veřejných zakázek snížil téměř o třetinu (27,8 %).

„Ve studii ukazujeme přímý dopad novely zákona, která měla původně přispět k transparentnosti zadávání veřejných zakázek, na HDP České republiky,“ uvedl Jan Kincl, partner společnosti Grant Thornton Advisory. „Vlivem snížení objemu zadaných zakázek ve třech zkoumaných odvětvích (stavebnictví, projekční činnost, ICT) v roce 2012 o 20 miliard  Kč došlo dle modelu intup-output analýzy v krátkodobém horizontu ke snížení HDP o 41 miliard Kč a k poklesu zaměstnanosti o téměř 20 tisíc pracovních míst.“

Novela zákona o veřejných zakázkách tak podle závěrů studie přinesla zatím více negativních, než pozitivních momentů. Kromě dopadu na HDP a zaměstnanost přináší také vyšší administrativní zátěž a vyšší náklady na přípravu výběrových řízení.

1 total views, 1 zobrazení dnes