CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

26. 02. 2018

INVESTICE JSOU UŽ VYŠŠÍ NEŽ VÝDAJE STÁTNÍHO ROZPOČTU

Celkový objem investic v ČR už bezpečně překonává výdaje českého státního rozpočtu. Na konci roku 2017 dosáhl více než 1,38 bilionu korun.

Jedná se o peníze, které lidé či instituce svěřili správcům aktiv v České republice nebo jejich prostřednictvím správcům aktiv v zahraničí.

Pro srovnání – výdaje státního rozpočtu na rok 2017 byly stanovené na 1,3 bilionu korun. Příjmy pak ještě níže, a sice na 1,25 bilionu korun.

„Nejde o nic výjimečného. Ve vyspělých státech dokonce úspory překonávají i hrubý domácí produkt. Ten je v Česku zhruba na 3,6 násobku rozpočtových výdajů, takže máme co dohánět,“ prohlásil předseda AKAT Jan D. Kabelka. „I tak ale růst aktiv, které nám lidé ale i právnické osoby svěřují, ukazuje, jak zdejší společnost bohatne. A také, že lidé se stále více učí o své peníze starat. Jde to pomalu, ale změna je viditelná,“ dodal Martin Řezáč, místopředseda AKAT.

Loni narostl objem aktiv ve fondech již na 483,5 miliard korun

V loňském roce do fondů přibylo 53,38 miliard korun. Což představuje meziroční nárůst celkových objemů peněz ve správě o 12,41 procenta. „Nejvíce nových investic plyne jednoznačně do fondů smíšených, ale také v menší míře do fondů akciových a nemovitostních. Naopak, v poklesu pokračují fondy zaměřené na peněžní trh a dluhopisy.“ upřesňuje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT.

„Odpovídá to vývoji na trzích. Výnosy z nejbezpečnějších dluhopisů a peněžního trhu jsou dlouhodobě nízké. Dluhopisy navíc ještě loni oslabil očekávaný růst úrokových sazeb jak v USA, tak v Evropě. Naopak akcie výrazně a vytrvale rostly. Podobné trendy s určitými korekcemi lze zřejmě očekávat i letos, byť v každém regionu bude vývoj odlišný,“    uzavřel Jan D. Kabelka.