CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

29. 04. 2016

4 komentáře

Zrušte daňovou podporu životního pojištění

 


 

Diskuse o regulaci provizí je občas úsměvná. Většinou ale tragikomická. Zejména dohlédne-li člověk na důsledky, kam vše směřuje. Příkladný byl návrh Ladislava Šincla, podle kterého mohla platit pojišťovna provizi ve výši 20 % běžně placeného pojistného rezervotvorných pojistek po celou dobu trvání smlouvy. To v podstatě znamená: Kliente, když tě někdo obere o 20 % z investované částky navíc, je to v pořádku. Vždyť to i stát podporuje daňovými úlevami!

20% provize z běžně placeného pojistného přichází ještě před dalšími náklady investice. V prvé řadě se klient nevyhne žádným nákladům podílových fondů, do kterých investice beztak míří – vstupní poplatek (často maskovaný rozdílem mezi nákupní a odkupní cenou), správcovský poplatek a další náklady podílového fondu shrnuté pod celkovou nákladovostí – TER. Jenže pojišťovny se nespokojí ani s tím a přidávají ještě další poplatky.

Pojišťovny vybírají z celé palety možných poplatků, které mohou klientovi naúčtovat. Např. poplatek za inkaso pojistného (bývá 20 – 30 Kč ze zaslaného pojistného), poplatek za správu pojistky (taktéž v desetikorunách měsíčně), poplatek za správu investice (nad rámec správy na úrovni podílového fondu až 2 % z objemu „spravovaných“ investic; ano, i to si některé pojišťovny účtují), a pokud se klient rozhodne cokoli změnit, nepřekvapí poplatek za změnu parametrů smlouvy.

Debata o poškozování klienta přetáčením smluv se rozhořela v Parlamentu ČR dávno poté, co se v odborných kruzích (včetně České národní banky) již dávno diskutuje o nevhodnosti investičního životního pojištění či jiných rezervotvorných pojistek k ukládání úspor. Finanční poradce, který je eticky na výši, „pojistku na spoření“ svému klientovi nenabídne ani neprodá.

Politici, bohužel jako obvykle, když se debata přesune na regulaci, jsou v pochopení hodně daleko. Jinak by nemohli považovat ani dřívější návrh za dobré řešení. Dle mého názoru, pokud chtějí skutečně vyčistit trh, by měli začít vyčištěním zákonů. Konkrétně v prvé řadě zákonu o dani z příjmů a vyhodit životní pojistky z daňově podporovaných produktů. Tím by jednoznačně podpořili stanovisko České národní banky (ČNB), která svými opatřeními dává najevo, že investice přes životní pojištění nejsou vhodné. Pro nikoho.

REKLAMA

Vysoké náklady u rizikového životního pojištění?

Investiční životní pojistky jsou využívány i ke krytí rizika. Pokud je minimalizovaná investovaná částka, pak v tom není problém a mohou sloužit i lépe než čistě rizikové životní pojištění.[1] Měl by stát regulovat ty? Vždyť lidé také platí více, než by museli! V takovém případě by stát ale musel regulovat i další obchodní marže. Vždyť i jinde lidé platí více, než by museli! A kam cenová regulace vede, jsme zažili v průběhu 40 let budování socialismu na cestě ke světlým zítřkům.

A nebo můžeme ponechat cenotvorbu na tržním mechanismu. U provizí jde o smluvní vztah mezi pojišťovnou a finančně poradenskou společností, které se dokáží dohodnout – a nebo nedohodnout, což už je jen na nich. A klient také může, ale nemusí přistoupit na nabízený obchod, když mu připadá nevýhodný nebo mu nerozumí. Vždyť je to stejný klient, který rozhoduje o bilionech korun ve volbách, proč by neměl být způsobilý rozhodovat o svých penězích?



[1] V poslední době vznikají již i riziková životní pojištění, která nabízejí stejnou flexibilitu jako IŽP. A také srovnatelnou provizi pro finančního zprostředkovatele.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • 2 května, 2016

    „Finanční poradce, který je eticky na výši, „pojistku na spoření“ svému klientovi nenabídne ani neprodá.“

    Radši mu vnutí podílové fondy s poplatkem na 30 let dopředu. Není z toho totiž storno, že. Finanční rádoby poradci vůbec rádi vnucují podílové fondy coby řešení na všechno.

    Odpovědět

  • 2 května, 2016

    Finanční poradce, který je eticky na výši, „pojistku na spoření“ svému klientovi nenabídne ani neprodá…hmmm, tak to je hodně naivní konstatování. Dokud budou vyplácet pojišťovny provize naráz a v tak astronomické výši jako doposud a bude se za ně ručit jen ty směšné dva roky, tak se nic nezmění. Teď už tu máme nový trend, a to přebouchávání investic a OPF novými OPF a fondy, u kterých má poradce opět nové provize, za které pochopitelně neručí 2 roky…

    Odpovědět

  • 2 května, 2016

    „Vždyť je to stejný klient, který rozhoduje o bilionech korun ve volbách, proč by neměl být způsobilý rozhodovat o svých penězích?“

    Klient o ničem nerozhoduje, protože nemá skutečnou příležitost, je příliš hloupý a líný atd. (proto je taky nebezpečné, nechat lidi opravdu rozhodovat).

    Odpovědět

  • 2 května, 2016

    Samozřejmě že se mají zakázat daňové odpočty žp. Hned by zanikla tak 1/5 životek.

    Odpovědět