CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Daniel Kuchta

12. 01. 2010

0 komentářů

Zopakuje Wien svůj úspěch v předpovědích z minulého roku i letos?

 


 

Byron Wien, senior poradce ve společnosti Byron Blackstone Group (kde nastoupil v roce 2009 po krachu fondu Peguot Capital) se ve svých předpovědích věnuje nejen ekonomice, a finančním trhům, ale neopomene ani politické otázky. On sám očekává úspěšnost kolem 60 %, ale v minulém roce byla jeho úspěšnost téměř stoprocentní. Právě určitá kontroverznost a zároveň poměrně vysoká úspěšnost jsou důvodem stálého zájmu ze strany investorů i odborníků.

Wien před rokem spoléhal na úspěšnost stimulačních balíčků Obamoy administrativy, z čehož plynuly jeho optimistické předpovědi. Wien tak úspěšně předpověděl růst ceny zlata (dosažení hranice 1 200 dolarů za unci), ropy (cena kolem 80 dolarů za barel), výnosů desetiletých amerických státních dluhopisů (4 %), Čínské ekonomiky i akcií, amerického DPH, trhu bydlení i spotřeby.

Wien rovněž správně předpokládal, že nový americký prezident nesplní slib o výrazném omezení vojenské síly na blízkém východě a očekával také hrozící bankrot u některých amerických států (i když zde byl jeho „favoritem“ spíše New York a ne Kalifornie). Nesprávný byl akorát jeho předpoklad o výrazném propadu dolaru oproti japonskému jenu a euru. Americký akciový trh měřen výkonností indexu S&P 500 sice rostl poměrně výrazně, což by se dalo hodnotit jako úspěšná předpověď, ale do hranice 1 200 bodů předpověděné Wienem měl přeci jen poněkud daleko.

A jaká jsou tedy překvapení Byrona Wiena na rok 2010?

1. Míra růstu hospodářství USA v průběhu roku bude rychlejší, než je očekávaných 5 % a míra nezaměstnanosti klesne pod 9 %. Hlavními tahouny budou vývoz, růst zásob a výdaje na technologie. Provozní zisk společností v indexu S&P 500 poroste nad 80 %.

Velmi optimistická předpověď, ale když to Byronu Wienovi vyšlo minulý rok, nemusí mu to vyjít letos.  

2. Šéfové FEDu usoudí, že ekonomika USA je dostatečně silná, což bude znamenat odklon od politiky nulových sazeb. Po několika postupných nárůstech se koncem roku dostanou úrokové sazby až ke dvěma procentům.

REKLAMA

je to rozumné a očekávané řešení, nulové sazby pravděpodobně nepomohou nikomu. A všichni víme, jak to dopadlo, když je FED naposledy držel nízko příliš dlouho.

3. Masivní půjčky ze strany americké vlády a neochota některých zahraničních centrálních bank nakupovat US státní dluhopisy povedou k tomu, že úroky 10-letých státních dluhopisů porostou na 5,5 %. Banky se budou více věnovat poskytování úvěrů podnikům i jednotlivcům, což bude znamenat odklon od carry-trade, což také povede ke snížení zájmu o státní dluhopisy. Obama říká: „Bílé límečky konečně poslouchají“.

Bylo by dobré, kdyby si už v tomto roce vláda USA uvědomila, že donekonečna jí všichni půjčovat nebudou a že Čína všechny státní dluhopisy nevykoupí. Možná jí to konečně přinutí ukončit rozhazovačnou politiku a soustředit se na delší budoucnost než je jedno volební období.

4. V roce, který se bude podobat horské dráze, se index S&P 500 dostane v první polovině na 1 300 bodů, pak ale ztratí páru, klesne k tisícovce a skončí tam, kde začal, tedy na 1 115 dolarech. I přes sílu ekonomiky a zisky překonávající očekávání, jsou rostoucí úrokové sazby a vysoké ohodnocení problémem. Důraz na dlouhodobější růst a závazek omezit spekulace (pákové obchody) jak na soukromé, tak na veřejné úrovni, budou zneklidňovat investory.

Vzhledem k různorodosti předpovědí se dá horská dráha na akciových trzích očekávat, takže tato předpověď až tak překvapivá není.

REKLAMA

5. Vzhledem k výraznému podhodnocení dolaru z hlediska parity kupní síly zahájí americká měna nájezd na euro a jen. Po ukončení dlouhého propadu dolaru překoná měnový pár dolar/jen hranici 100 a euro klesne až ke hranici 1,30. Dlouhodobější vyhlídky zůstávají nejisté.

V minulé předpovědi byl právě dolar jednou z těch, které panu Wienovi nevyšly a z toho by se měl poučit, když chce být opět tak úspěšný, jako minulý rok (možná proto ta poslední věta). Zkrátka předpovědět vývoj na měnovém trhu na několik měsíců, nebo rok a více dopředu je skutečně pouhá loterie.

6. Japonsko se stane nejvýkonnějším rozvinutým trhem na světě, když jeho měna oslabuje a vývoz se zlepšuje. Investoři se zaměří na atraktivní ohodnocení množství středně velkých společností na trhu, který se obchoduje na čtvrtině svého vrcholu z roku 1989. Index Nikkei 225 se dostane nad úroveň 12 000 bodů.

To, že se akcie obchodují na čtvrtině svého maxima je hezké (a akcie mohou být skutečně levné), ale dokdy bude nesmyslná hodnota spřed dvaceti let určující pro ocenění akcií?

7. V domnění, že musí plnit úlohu světového lídra v oblasti klimatických změn, prezident Obama bude podporovat předpisy příznivé pro rozvoj jaderné energie. Kongres, argumentujíce, že jaderná energie je vstřícná k životnímu prostředí a že bude podporovat vznik nových pracovních míst a snížení nákladů, přijme nové zákony umožňující poskytování úvěrů a dotací pro nové jaderné elektrárny, první od roku 1979. Na uhlí připadá přibližně 50 % výroby energie a Obama chce do roku snížit tento podíl na 25 % v roce 2020.

REKLAMA

Jádro je mnoha odborníky považováno za jeden z nejčistších zdrojů energie (problémy s bezpečností a uskladněním odpadu jsou však pro mnohé stále příliš výrazné). To, že na to Amerika přichází až teď je docela sranda. Jen by mě zajímalo, který rakouský politik bude platit letenky brigádníkům – protestantům (ale ano, je pravda, že Amerika je hodně daleko, takže jsme z obliga).

8. Zlepšování kondice americké ekonomiky posiluje Obamovu administrativu. Bílý dům projde několika reorganizacemi a získá určitou dynamiku. V listopadových volbách do Kongresu pak ztratí demokraté pouze 20 křesel, což bude mnohem méně, než se očekává.

Tento scénář není žádnou novinkou, celý úspěch Obamy stál a padal na „úspěchu“ stimulačních balíčků. Lidé jsou stejně krátkozrací jako sliby politiků.

9. Když bude konečně schválena, bude legislativa regulující finanční služby, podobně jako návrh zákona o zdravotní péči mnohem „měkčí“ než byly původní obavy. Dočkáme se větší ochrany spotřebitele, transparentnosti, přísnějšího omezení pákových obchodů a zvýšení dohledu u derivátů, ale regulatorní změny týkající se investičních bankéřů a hedge fondů nebudou až tak tíživé. Akcie společností v segmentu financí zaznamenají zvýšení objemů i aktivitu v oblasti fůzí a jejich výkonnost bude nadprůměrná.

Pokud se toto splní, bude to důkazem jak nulové hodnoty některých předvolebních slibů, tak stále silné finanční lobby v kongresu. Vyberte si.

10. Občanské nepokoje v Íránu dosáhnou vrcholu. Ajatolláh Chameneí bude vytvářet tlak na Mahmúda Ahmadínežáda ve prospěch adepta, který je více přístupnější veřejnosti. Klíčovou otázkou se stane ekonomický růst a protiizraelská rétorika se dostane do úzadí. Írán sice začne rozhovory s USA a EU, ale stále zůstane jadernou hrozbou. Centrem zájmu v oblasti se stane Pákistán, a to kvůli slabé vládě, neutichajícím antiamerickým náladám, stále aktivnějším a silnějším teroristickým skupinám a obavám z bezpečnosti jaderného arzenálu v zemi.

V tomto případě se dá pouze konstatovat, že přání je otcem myšlenky a pan Wien je buď naivní optimista, nebo chce pouze překvapovat. Alespoň co se týče Íránu a jeho postoje k západnímu světu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *