CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Šimon Finemon

10. 09. 2013

2 komentáře

Zlato: Nakupovat draze, prodávat levně

 


 

V první polovině roku ztratil žlutý kov více než čtvrtinu své hodnoty. Proti zásadám správného investování Češi nakupují, když je cena na vrcholu a prodávají, když klesá. Zatímco institucionální investoři se ve velkém měřítku zlata zbavují a tímto způsobem tlačí cenu dolů, soukromí investoři zájem o zlato neztrácejí. A to platí nejen pro zlaté pruty nebo mince, u kterých dokonce došlo i k výpadku dodávek, ale rovněž pro tzv. „zlaté“ cenné papíry. Roli přitom nehraje jen jejich snadná obchodovatelnost na burzách, ale na významu také nabývají konkrétní vlastnosti jednotlivých produktů.

Ještě existuje jeden rozdíl oproti zahraničí. Zatímco v zahraničí jsou populární cenné papíry navázané na zlato, v tuzemsku spíše vítězí zlato ve své fyzické podobě. Češi drží podle odhadů okolo deseti tun investičního zlata, což v přepočtu na koruny vychází kolem deseti miliard.

Co stojí za sešupem?

Hlavní příčinou posledního oslabení zlatého kovu byl především strach investorů z toho, že by se americká centrální banka mohla přiklonit k více restriktivní politice. To pak následně zmírnilo obavy z rostoucí inflace a zlato, jako „klasická protiinflační měna“, se díky těmto opatřením dostala pod výrazný prodejní tlak.

Zlato prodávali především institucionální investoři, kteří drželi cenné papíry navázané na zlato. Prodané cenné papíry navázané na zlato by při přepočtu činily 500 tun zlata, což je více než čtvrtina roční celosvětové těžby. Není možné se divit, že cena zlata klesla. Na počátku roku v tuzemsku stoupal především zájem začínajících investorů, kteří nakupovali na základě rostoucích cen, nyní zase přicházejí spíše zkušení investoři, kteří nakupují, když cena poklesla.

Cena zlata se propadla až k hodnotě 1200 USD za unci, následně pak poskočila na 1300 USD za unci, přičemž zhruba na této úrovni se drží doposud. Toto poskočení má za následek vyjádření guvernéra Fedu Bena Bernanke, který připustil možné pokračování politiky levných peněz. To vyvolalo určité obavy a znamenalo opětovný příklon ke zlatu.

REKLAMA

Prodejci mají žně

I když v současnosti cena zlata poklesla, trh s investičním zlatem se v ČR za poslední dva roky nebývale rozšířil. Ještě před několika lety bylo prodejců zlata v ČR jen pár. Nyní jde o desítky firem. Přesný počet není takřka možné zjistit. Neexistuje žádná povinnost registrace a z obchodního rejstříku není možné vyčíst, zda firma prodává zlato či nikoli.

Bezpochyby však byznys se zlatem zajímá stále více firem, z nichž se rekrutují úspěšní prodejci. Mnoho doposud neznámých firem vsadilo na zlato a ukázalo se, že jde pro ně o zlatý důl. Boom zažívají jak poradenské společnosti prodávající zlato, tak internetoví obchodníci se zlatem. Ruce si mnou kromě majitelů malých společností prodávajících zlato i banky, které naskočily do kolotoče zlaté horečky s určitým zpožděním. Konkrétní čísla prodeje zlata však banky nezveřejňují.

Vliv na konečnou cenu zlata mají i prodejci. K ceně zlata si připočítávají marži a prémii (poplatek za zpracování). To samozřejmě není nic zvláštního. Jen obtížně by dělal tento (či jiný) byznys někdo úplně zdarma.

Jak dále?

Výhled do budoucnosti je jako věštba. Samozřejmě prodejci zlata budou tvrdit, že pokles je již u konce a existuje tak potenciál pro růst a výdělek. Je to legitimní jednání. Doporučení, zda koupit, či nekoupit, ovlivňuje skutečnost, kdo za příslušnou prognózou stojí. Třeba Goldman Sachs predikuje, že zlato zakončí letošní rok cenou okolo 1050 USD, Société Generale předpovídá 1150 USD a agentura Bloomberg 1300 USD. Každopádně neznámých existuje hodně.

REKLAMA

S velkou pravděpodobností však cena zlata alespoň krátkodobě nezaznamená žádné další výrazné propady, neboť náhlá změna politiky americké centrální banky se nečeká.  Analytici pro vývoj ceny zlata předpovídají spíše stagnaci nebo v nejlepším případě mírné oživení. Bereme-li v úvahu další faktory ovlivňující cenu zlata, jako je například pokračování eurokrize nebo nadcházející úpravy úrokových sazeb ze strany centrálních bank, je přeci jen jedno jisté: Na trhu se zlatem bude další vývoj velmi zajímavý.

V každém případě Čechy postihla zlatá horečka, a to i přesto, že kromě pohybu ceny zlata musí zohledňovat i pohyb amerického dolaru vůči české koruně. Jednoduše se může stát, že sice cena zlata vyjádřená v dolarech bude růst, ale díky opačnému vývoji měnových kurzů investor prodělá. Samozřejmě může tomu být i naopak.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • gekemembe

    17 září, 2013

    No nakupovat levně se má po propadu. A propad tu je. Podobné skvělé komentáře jsem četl v roce 2009,kdy všichni prorokovali další pokles akcií. Kdo se nechal takovými komentátory zblbnout dnes lituje. Kupujte když je cena dole a komentátoři píšou o propadu ceny. a přemejšlejte vlastní hlavou.

    Odpovědět

  • xmart

    25 září, 2013

    To že cena drahých kovů, propadla je zajímavá informace, důležitější je však zjistit, co za tím stojí a zda-li se dá na tom vydělat.
    Více např. http://skutec­nosti.cz/poptav­ka-po-zlate-je-robustni-cekejme-otres-ve-spolecnosti/

    Odpovědět