CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Fejtek

24. 01. 2008

8 komentářů

Že by v Česku vznikal Medvědí výběh?

 


 

Týden opět bez překvapení: do fondů přišlo sice přes půl miliardy, ale vše do zajištěných a peněžního trhu. Z akciových fondů pokračuje odliv – akciové trhy přitom hýří optimismem a rekordy. Ale náš bobřík odvahy před medvědem zalezl. Že bychom byli národem kontrariánů? Anebo spíš nevěřících Tomášů?

Fondy peněžního trhu jedou ve svých zaběhnutých kolejích bez zbytečných zastávek a bez překvapení. Tentokrát ujely přes 120 milionů tažené zejména 80 miliony KBC Multi Cash ČSOB CZK a 50 miliony ISČS Sporoinvest.

Dluhopisové fondy naopak ztrácejí příznivce podobně trvale, jen poněkud pomalejším tempem. Tentokrát přišly o 60 milionů korun a potěšení svým věrným mohou poskytovat je ty konvergenční s ročními 5 až 6 %.

Smíšené fondy u nás nemají snadný život, takže 100 milionů není špatný výsledek. Jakoby bez chuti a příliš rizikové, na druhou stranu jejich dluhopisové složce zatím nelze ani věřit. Přesto se na výsluní vrací IKS Balancovaný, a to hned se 60 miliony korun. Může se také chlubit pěkným životopisem: za posledních 12 měsíců přes 12 % a za "horizontální polohu" tři roky po 20 %. Také přišla bezmála 50milionová posila z realitní sekce, o což se postaral hlavně zánovní KB realitních společností.

Odvahy spíš ubývá
Bez nemovitostních by bylo ještě smutněji i mezi akciovými fondy. ISČS Sporotrend totiž opustilo dalších 120 milionů korun a ING Český akciový téměř 50 milionů. Takže když celkový výsledek akciových fondů skončil odkupem necelých 50 milionů – skončil vlastně úspěchem. Nemovitostní přilákaly 40 milionů a dalšími skoro 40 miliony korun značně pomohl ISČS Top Stock, což naznačuje určitý odsun z našeho regionu do světového rozměru. Nakolik je to rozumné, ať posoudí každý sám. Jak diverzifikovat, budeme se učit ještě dlouho. Ale nakolik globálně, to již dnes můžeme zvažovat ze zcela jiných strategických východisek, než ještě nedávno.

REKLAMA

Navíc to měnové riziko – kdo nevěří (koruně), ať tam běží. Ale kdo naopak, stále vidí lokální potenciál. Nu a občas lze zaslechnout i názor profesionálů, například Bear Stearns zvyšuje doporučení pro ČR na "market weight", podle analytiků Merrill Lynch je zase ČEZ jednou ze čtyř nejperspektivnějších energetických firem v Evropě a očekávají výrazný růst kurzu akcií už v následujících měsících (až na 1200 Kč).

Zajištěné Čechám vládnou
460 milionů – to je úroda! Na rozdíl od troškaření v jiných segmentech fondbyznysu jede ten zajištěný jak na magnetickém polštáři. Napadá mě slavná věta Bolka Polívky v závěru neméně slavného filmu: "a teď si vás koupím všechny…"

Podobně to již vypadá v naší medvědí farmě delší dobu – akciím sice nikdo moc nevěří, ale když je to "zajištěné", tak si na ně vsadí! A protože banky mají již docela dobrý zvuk, skoro 120 milionů vsadili na ČSOB Bankovního růstu 1.

140 milionů korun, tedy ještě víc inkasoval zánovní ČSOB Chráněný/Jištěného růstu. O tom jsme hovořili nedávno, že nejde o klasickou konstrukci zajištěného fondu, ale o zajišťovanou 90% úroveň nejvyšší dosažené ceny ke konci minulých měsíců. Udávaných 140 milionů navíc bylo také nasbíráno za několik týdnů. Průměrně vychází kolem 30 milionů týdně, ale protože jde o fond zejména určený pro pravidelné investování, jde o velmi slušnou úroveň.

REKLAMA

Ostatní klasické zajištěné fondy se seřadily svorně kolem kóty 40 milionů, ale protože jich je pět, daly dohromady pěkných 200 milionů korun.

Rekordy spíš straší
Místo, aby se vyhřívali v záři reflektorů, naši investoři vyděšeně koukají, kde nechal tesař zajištěnou díru. Faktem je, že růst trhů je v poslední době tu tam (každou chvíli) přerušen citelným zhoupnutím.

To skutečně není pro slabé nátury, navíc našinec vždy očekává nějaký podraz, když cokoli vypadá příliš optimisticky. Kus rebelantství není od věci, ale že by se u nás objevilo tolik kontrariánů, tedy těch, kdo investují "proti proudu"? Alespoň já vidím spíše nedůvěru: Nu a hned v úterý po Velikonocích si PX vyzkoušel až 1768 bodů – co když zůstala všechna vajíčka v jednou košíku?

Pak index MSCI všech zemí vzrostl na rekordní maximum – no jo, to táhne nějaká Čína. V USA začala výsledková sezóna a zisky společností v indexu S&P 500 rostly podle odhadu analytiků za čtvrtletí jen o 3,3%, když na začátku kvartálu očekávali nárůst 7%.

REKLAMA

Ve středu PX zaťukal na 1795 bodů, středoevropský region roste již šestým dnem v řadě a na nová historická maxima vystoupal i polský index WIG 20. Našinec ale tuší adekvátní korekci v příštích dnech… A taky jo: americké futures ukazovaly vzhůru, ale krátce po otevření trhy rychle obrátily, když se ze zázemí Fedu ozvaly varovné hlasy, že zpomalování americké ekonomiky nesníží riziko inflačních tlaků, což na trhu vzbudilo obavy, že snižování úrokových sazeb se opět odkládá. Někteří se dokonce obávají zvýšení úrokových sazeb. Ihned se zchladila i naše horečka (o 10 bodů níže oproti svému odpolednímu historickému maximu) a také evropské trhy v závěru seance ztrácely společně s negativním vývojem na americké Wall Street, kde hlavní benchmarky v průměru klesly o 0,75 %.

Fed jakoby vypustil medvědy z klece a dolů táhly nejen finančními tituly, ale pokles o 2 % zaznamenaly akcie stavebních firem, když se investoři nadále obávají, že "debakl" na hypotečním trhu ztíží přístup k hypotékám a tím k případnému obratu na realitním trhu.

Kurzy budou buď klesat, anebo růst
Očekávaná čtvrteční korekce v Praze zesilovala jen postupně a explodovala až když se americké trhy naznačily pokračující oslabování. Na vybírání zisků se tak vrhli i býci.

Ale tržby amerických maloobchodních prodejců v březnu překonaly očekávání. Wall-Mart Stores Inc. (největší maloobchodní prodejce na světě) ohlásil 4% růst, zatímco původně očekával zvýšení tržeb jen o 1 až 2 %. Amerika tedy vylétla nahoru.

V pátek sice asijské tituly oslabovaly druhý den v řadě, ale Evropa se vyhřívala na sluníčku. U nás jen ČEZ i PM váhaly, protože se již obchodovaly bez nároku na dividendu. ČEZ rostl i bez očekávaných 20 Kč na akcii, Philip Morris ale naopak o výši očekávané čisté dividendy (510 Kč) poklesl (9450 Kč -4,4%).

Evropské trhy dotáhly tento týden blízko k 6,5letému maximu, zejména Střední Evropa si pěkně vyšlápla…

A Amerika? Zpočátku sice váhala, když index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v dubnu klesl na 85,3, zatímco trh čekal 87,5. Ale nakonec trhy svorně zamířily vzhůru.

Praha na historickém závěrečném maximu, za jen čtyřdenní týden PX ukousl dalších 2,6 % a od začátku roku má v nabídce 12,5 %.

To ale medvědi nevědí… jejich krotitelé je totiž pilně učí na zajištěnou medovou náhražku.

Loading

Vstoupit do diskuze 8 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

fintech - technologie - internet

Amazon, Facebook a Alphabet vs. Fed a váhání jménem Libra

Společnosti Amazon, Facebook a Alphabet/Google už nenesou přívlastek „technologické“, přestože jejich DNA je čistě technologická. Aktuálně však ani jedna ze jmenovaných společností není součástí technologického sektoru indexu S&P 500.

Text: Roman Koděra

25. 07. 2019

Akcie

Třetí díl seriálu o portfoliu se bude zabývat akciemi. Akcie představuje majetkoprávní podíl na akciové společnosti. JAN TRAXLER pokračuje v seriálu o portfoliu.

Text: Jan Traxler

24. 01. 2008


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel Hanzl

    16 dubna, 2007

    Pěkně čtivý článek, ale přál bych si jasnou pobídku k větší odvaze odmítnout zajištěný med, přesvědčit k přechodu na zelenou píci a opustit kožešinu.

    Odpovědět

  • Michal Kára

    16 dubna, 2007

    Investori nejsou tak hloupi. Vedi, ze se nakupuje v doline a prodava na vrcholu a ne naopak. Posledni dobou jsou akcie nasponovane a ceka se jen na poradny impuls, ktery spusti korekci. Nakupovat v tehle dobe akcie na delsi drzeni (at uz primo, nebo pres fondy) je cisty gambling. Treba dneska – burza sice stoupa o 1.38%, ale ty objemy jsou velmi male. To nevesti nic dobreho.

    Odpovědět

  • Petr Holý

    17 dubna, 2007

    Mám dotaz na SS. A konkrétně na překlenovací úvěr. Na serveru mesce, jsem si přečetl článek o překlenovacím úvěru, kde se píše: „Může nastat i situace, kdy klient má naspořenou požadovanou procentní část cílové částky, ale nesplňuje například podmínku hodnotícího čísla nebo dobu spoření. V tomto případě již klient nespoří, ale pouze splácí úroky z překlenovacího úvěru.“
    Píše se, „kdy klient má naspořenou požadovanou procentní část cílové částky, ale….“
    U překlenovacího úvěru je požadována nějaká částka k naspoření, aby ho klient mohl čerpat? Myslel jsem, že jen u řádného úvěru…?

    Odpovědět

  • Jiří Novák

    17 dubna, 2007

    Máte pravdu. Bylo to myšleno tak, že klient chce řádný úvěr, ale ten nedostane, jelikož nemá splněny všechny 3 podmínky. Sice má naspořeno požadovanou procentní část z cílové částky, ale chybí mu splnění dalších 2 podmínek (hodnotící číslo a 2 roky trvání smlouvy o stavebním spoření). Z toho důvodu může čerpat jen překlenovací úvěr. Ale nedospořuje (protože tu procentní část z CČ už má) a tak splácí jen úroky z překlenovacího úvěru. Vlastně čeká až se splní 2 zbývající podmínky.

    Odpovědět

  • Anonym

    17 dubna, 2007

    U některých variant některých spořitelen ano, ale to o čem se píše v tom článku je situace, kdy se překlenovací úvěr překlápí na úvěr přidělený (řádný, úvěr ze stavebního spoření). Pro toto překlopení je potřeba splnit tři podmínky (všechny zároveň)
    1) smlouva stavebního spoření běží 24 měsíců
    2) je naspořeno určité procento z cílové částky (nyní většinou 40%)
    3) je dosaženo hodnotící číslo požadované spořitelnou

    Tzn. v tom případě je splněna podmínka 2), ale není splněna 1 nebo 3, takže zaniká povinnost spořit, ale musí se dál platit úroky z překlenovacího úvěru a čeká se na splnění všech podmínek

    Odpovědět

  • Petr Gajdůšek

    19 dubna, 2007

    Výše úvěru „řádného“ ze stavebního spoření je stanovena jako rozdíl mezi CČ a naspořenou částkou.
    Výše „překlenovacího“ úvěru je poskytnuta max. ve výši CČ, to znamená, že se nebere ohled na to, kolik klient už naspořil.
    Je to tak správně? Mám tak chápat rozdíl mezi řádným a překlenovacím úvěrem? Tedy u řádného rozdíl a u překlenovacího max. CČ? Děkuji

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    18 dubna, 2007

    Dobrý den,
    opět přikládám týdenní statistiku OPF, a to k 13.4.2007. Statistika je k dispozici na http://www.sweb.cz/Miroslav.Pitak/Data_OPF-130407.xls a na http://www.edisk.cz

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    18 dubna, 2007

    Dobrý večer,
    na http://www.edisk.cz jsem umístil aktuální databázi OPF, tj. k 13.4.2007 (poslední verze byla z 21.3.2007).

    Odpovědět