CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Radovan Novotný

17. 09. 2015

0 komentářů

Základy investování: Za kolik a jak koupit akcie?

 


 

Koupit akcie je snadné. A stejně tak snadné je na nich prodělat. Na co dát pozor při nákupu akcií a jak nejlépe vstoupit na burzu?

Tak, jako lze za nějakou cenu pořídit konkrétní bochník chleba, nějak oceněná je i konkrétní akcie v našem portfoliu. Je pravděpodobné, že tato cena bude zhruba odpovídat aktuálnímu kurzovnímu lístku vydanému burzou, na které je tato akcie obchodována.

Skutečná cena, za kterou budeme schopni akcii prodat, ovšem bude unikátní – my prodáváme a na straně druhé se musí najít kupec, který příslušný objem akcií za příslušnou cenu v určitém okamžiku koupí.

Kurzy akcií kolísají, fajnšmekr řekne, že jsou volatilní. Čím větší volatilita, tím větší je cenové rozpětí, ve kterém se cena daného titulu pohybuje.

Cena akcií může růst, titul se může stát předražený, a přesto se stále najdou ještě větší hlupáci, kteří tu akcii i tak koupí. Kurz akcie může růst nejen proto, že nakupují hlupáci, ale i proto, že roste výnosový potenciál firmy – vysoké očekávané zisky se odráží v ceně akcie.

Právě kvůli možnosti zvyšující se ceny akcií existuje proces dělení (štěpení) akcií, tzv. split. Když k němu dojde, vzniká z původního počtu akcií násobně vyšší počet, mezi který se rozdělí původní hodnota. V minulosti tak došlo třeba ke splitu akcií Applu v poměru 7:1. Díky splitu se sedminásobně zvýšil počet akcií této firmy, ale úměrně k tomu poklesla jejich cena.

REKLAMA

Obrázek 1: Vývoj kurzu akcie Apple. Poznámka dole v podobě informačního štítku naznačuje, že firma vyplácí od poloviny roku 2012 pravidelnou čtvrtletní dividendu a že v roce 2014 došlo ke splitu 7:1. Upozorněme, že graf je vynesen v tzv. nové ceně akcií po splitu a přepočteny jsou i dividendy vyplacené před splitem.
cena-akcii-01

Zdroj: Google Finance

Díky snížení ceny po splitu se akcie stávají dostupnější pro větší počet investorů. Vnitřní hodnota akcie se splitem nezmění, ale pro držitele akcií se zvyšuje možnost prodat zlomek své pozice. Pro dividendu po splitu Apple záměrně zvolili liché číslo: 3,29 $, aby byla beze zbytku dělitelná sedmi, na jednu novou akcii připadla dividenda 47 centů.

Na straně druhé existují i super levné akcie, doslova za pár drobných (centů), označované jako penny stock. Slibují se velké zisky, ale je to dobrý způsob, jak přijít peníze. Investiční publikum mnohdy uvěří příběhům o budoucím úspěchu akcií posílaných emailem a sdílených prostřednictvím sociálních médií. Později, když investiční horečka opadne, se diví, že cena akcií propadla a oni splakali nad výdělkem. Takové akcie jsou zřejmě investicí spekulativní, než investicí odpovídající hodnotové strategii usilující o nekupování zajíce v pytli. Zkrátka řečeno penny stock sice stojí pár babek, ale stojí za starou belu – je to o nízké ceně, vysoké volatilitě a nejistotě.

Nevyzpytatelný vývoj akciových kurzů

Je zcela běžné, že kurzy akcií jsou nepředvídatelně a stoupají nebo klesají. Investora nebo spekulanta, který se opírá o technickou analýzu, zajímá historický vývoj kurzů za různá období. V době počítačové analýzy dat nabízejí finanční servery a obchodníci s cennými papíry celou řadu možností jak vývoj kurzů zobrazit v grafech.  Několika kliknutími myši tak můžeme nahlédnout, jak se ceny vyvíjely v rámci jednoho obchodního dne (intraday), v rámci několika dnů, měsíce a třeba i let.

REKLAMA

V grafu na Obrázku 2 je například zachyceno, že zatímco v polovině července 2015 kurz akcie Tesco v rámci 1 měsíce rostl o 2,9 %, ale v delších časových horizontech ztrácel.

Obr. 2: Vývoj ceny akcie Tesco PLC (LON: TSCO) v obdobích různé délky. Ve vrchní části grafu se obvykle zachycuje vývoj kurzu, níže pak objem obchodů. Uživatel může zobrazovat různé informace, třeba informace z burz a obchodních míst.
cena-akcii-02

Zdroj: onvista.de

Moderním způsobem přímého nákupu a prodeje akcií do portfolia je využití on-line obchodních aplikací nabízených obchodníky s cennými papíry. V takové obchodní aplikaci uživatel může studovat historii vývoje kurzu, zobrazovat grafy a provádět technickou analýzu, dozvědět se informace související s fundamentální analýzou.

Když se uživatel rozhodne konkrétní akcii koupit nebo prodat, obchodník s cennými papíry mu za poplatek vstup na burzu rád zprostředkuje. Příklad ukazuje Obrázek 3, ve kterém vidíme, jaký byl dne 17. 7. 2015 kurz akcie Tesco. Vidíme, že na různých burzách a jiných trzích byl kurz o trochu lišící se. Bývá obvyklé, že data z burzy bývají zpožděna a za živá data si poskytovatelé nechají zaplatit.

REKLAMA

Obrázek 3: Vstup na burzu prostřednictvím aplikace nabízené obchodníkem s cennými papíry. Všimněme si, že akcii lze koupit anebo prodat na různých místech za různé měny – ve Velké Británii za libry, v Německu za eura a v USA za dolary.
cena-akcii-03

Zdroj: trading.brokerjet.com

I v českém jazyce komunikující obchodník s cennými papíry a jím nabízená obchodní platforma nám umožní vstoupit na burzu a nakoupit nebo prodat veřejně obchodované akcie. Jejich konkurencí jsou zahraniční brokeři, kteří v dnešní době běžně umožňují založit účet na dálku.

Nákup akcií, diverzifikace a opatrnost

Popis toho jak v principu funguje obchodování s akciemi, vyžaduje samostatné pojednání. Koupit můžete třeba jen jednu akcii, ale to je v situaci, kdy jeden obchod stojí kolem 10 eur, poněkud nerozumné. Každopádně platí, že pokud máte peníze, můžete vyrazit na burzu a zadat obchodní příkaz.

Zadáte-li nákup za tržní cenu, je pravděpodobné že koupíte nebo prodáte rychle za cenu odpovídající aktuální nabídce. V opačném případě bude příkaz po zadanou dobu čekat, zda se kurz posune k ceně, která splní podmínky zadaného příkazu.

Koupit akcii není složité, je nutné zvolit konkrétní akcii, počet kusů, typ příkazu a příkaz potvrdit. Zapomínat bychom ale neměli na zásadu „bez peněz na burzu nelez“. Vložit všechny peníze do jednoho košíku, třeba do jednoho akciového titulu, není vůbec rozumné. Zákon schválnosti s padesátiprocentní pravděpodobností způsobí, že hned několik dní po koupi kurz propadne a pan Trh z vašeho kapitálu něco ukousne.

Brokeři nabízí demoverze obchodních platforem, je možné vyzkoušet to i nanečisto. Přímé investování do akcií veřejně obchodovaných společností také není pro každého, pro někoho bude vhodnější výběr burzovně obchodovaných fondů (ETF) nebo podílových fondů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *