CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Šafránek

24. 01. 2008

4 komentáře

Využijme jedinečnou příležitost

 


 

V souvislosti se záměrem jednotné regulace zprostředkování a poradenství na finančním trhu je třeba si uvědomit, že existuje řada nástrojů s velmi rozdílným efektem.

Pro stát je nejzajímavější regulace vstupu do oboru – nastavit administrativní pravidla je jednoduché a na správních poplatcích za příslušná oprávnění (licence, registrace) lze vybrat zajímavé sumy.

Jenom pojišťovací zprostředkovatelé už státu zaplatili cca 80 milionů! Efekt pro spotřebitele je ovšem velmi diskutabilní.

Jestliže je například požadováno středoškolské vzdělání s tím, že za toto je považován i výuční list, dostane se do oboru bez problémů kominík či soustružník.

Nedostane se tam ale absolvent tří ročníků gymnázia, který nedodělal maturitu. Efekt tedy veškerá žádný.

REKLAMA


Pro spotřebitele je naopak efektivní, pokud stát aktivním dohledem odhalí subjekty s nekalými úmysly dříve, než způsobí klientovi škodu. A když už klientovi škoda vznikne, očekává od státu zajištění rychlého vymožení náhrady.

Ani jedno zatím stát příliš neumí. Dohled zpravidla reaguje až na podněty, soudy jsou pomalé a řízení před nimi nákladná.

Je tedy velké nebezpečí, že stát opět sklouzne k tomu, co umí – nastavovat administrativní podmínky pro vstup do oboru a vybírat správní poplatky. Trh to bude obtěžovat a spotřebiteli to fakticky nepomůže.

Nebo dokážeme společně najít lepší řešení? Máme pro to jedinečnou příležitost – ministerstvo financí je více než kdykoliv v historii otevřeno diskusi. Využijme to!

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    19 června, 2006

    Pane Šafránku, Vy nebo AFIZ máte nějaký názor na to, jak by regulace z pohledu zprostředkovatelů měla optimálně fungovat? Jaký máte názor na pracovní materiál ministerstva, který se rozesílal k diskuzi lidem z branže? Nebude nám náhodou hrozit přeregulace? Např. hypotéky dle mého názoru fungují docela dobře i bez regulace, zatím bez skandálů….

    Odpovědět

  • Petr Šafránek

    19 června, 2006

    Legislativní a právní komise AFIZ připravuje komplexní stanovisko k materiálu MF, po jeho projednání v představenstvu je zveřejníme.
    Pokud jde o hypotéky – máte pravdu, že je to zdánlivě méně rizikový produkt, protože případné chyby zprostředkovatele vždy napraví pracovník banky. Pokud se na věc ovšem podíváme z širšího pohledu, tedy z pohledu toho, že v mnoha případech dochází k nevhodnému zadlužování lidí, kteří by se do hypotéky neměli pouštět nebo z pohledu toho, že dochází k prodeji mnohdy nevhodných kombinací HÚ + K(I)ŽP, bylo by asi vhodné, aby i zde byla stanovena přiměřená odpovědnost zprostředkovatele (poradce) za doporučené řešení.

    Odpovědět

  • Anonym

    29 června, 2006

    A není náhodou vhodnost hypotéky pro klienta ( respektive klienta pro hypotéku ) předmětem zkoumání banky? A pokud dnes klient platí ,,tržní,, nájemné 15 000,- měs. a hypotéka ho přijde na řekněme 12 000,- včetně pojištění,kdo má právo rozhodnout a trestat poradce za ,,špatné,, rozhodnuti a doporučení ?! Kdo a jakým právem v daný okamžik může tuhle investici ohodnotit jako NEVHODNOU ? Je snad někde organizace JASNOVIDCŮ, která rozhodne, že tento klient je už teď nevhodný, protože za 10 let nebude mít práci a peníze na hypotéku? Nedělejte z klientů nesvéprávná hovádka a neosobujte si práva rozhodovat o jejich životě!

    Odpovědět

  • Votava

    19 června, 2006

    Mezi námi – jako samostatnému poradci by mi až tak nevadilo, že by stát ztěžoval podmínky. To by mělo víc trápit firmy, které žijí n nonstop náboru nováčků. A protože právě tyto firmy mají dostatečně dlouhé prsty, považuji současné diskuse jen za takové laškování – ono to nakonec dopadne tak, aby největší firmy na trhu mohly pohodlně náborovat a prodávat. Naopak mám obavy, aby se jim nezachtělo trochu skřípnout ty bláhové konkurenty, který dělají byznys samostatně. Vždyť tato jednoduchá možnost, jak vydělávat víc, bude stále víc ohrožovat soudržnost jejich MLM sítí.

    Odpovědět