CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

03. 09. 2013

0 komentářů

Výkonnostní poplatek přináší přidanou hodnotu

 


 

Váš fond může investovat poměrně volně do velkého množství tříd aktiv. Široké zaměření a volná investiční strategie s sebou přináší jak výhody, tak i rizika. Kolik lidí se podílí na investičním procesu a jak probíhá výběr jednotlivých aktiv?  

Všechna investiční rozhodnutí, včetně alokace aktiv a rozdělení rizika, jsou dílem integrovaného procesu, jehož součástí je intenzivní získávání informací a který spojuje fundamentální a kvantitativní přístupy top-down a bottom-up. Investiční tým na každodenních setkáních řeší makroekonomický vývoj na trhu a diskutuje o investiční strategii. Ke slovu se dostává hodnocení na základě geografického a regionálního hlediska, třídy aktiv, sektoru a také rizika v rámci celkové strategie.  Těmito kroky se snažíme vytvářet vhodný kompromis mezi rizikem a návratností a pracovat na snížení nebo odstranění nechtěných rizik. Zatímco obecné strategie jsou nastaveny portfolio management týmem fondu, jehož členem je rovněž investiční ředitel skupiny Pioneer Investments Ken Taubes. Hlavní portfolio manažer Michele Garau a jeho zástupce Howard Weiss jsou odpovědni za samotný nákup a prodej cenných papírů do portfolia a rozhodnutí o konstrukci portfolia.

Finanční trhy jsou dnes hodně ovlivňovány centrálními bankami. Spekulace kolem možného ukončování kvantitativního uvolňování v USA přináší na trhy volatilitu a nejistotu. Jak se s podobnými situacemi vyrovnáváte vy a co byste poradil individuálním investorům? 

Náš investiční proces se odvíjí od hodnocení globálního prostředí prostřednictvím vyhodnocování makroekonomického vývoje a trendů napříč rozvinutými a rozvíjejícími se trhy. Neustále vyhodnocujeme vzájemné vazby a měnící se korelace rizik v rámci našich makroekonomických pohledů na růst, inflaci a ocenění. Náš produkt může být vhodný pro investory, kteří a) mají obavy z inflačních tlaků a zachování kupní síly (vnitřní i vnější), a mají pocit, že strategie investující pouze do jedné třídy aktiv nenabízí dostatečnou ochranu, b) hledají nižší absolutní volatilitu, která je dosažena právě diverzifikací mezi jednotlivé třídy aktiv, geografickou diverzifikací, a rovněž nižší korelací, a c) jsou unaveni z klasických strategií s „relativní návratností“ ovlivňovaných „tracking errorem“, například když je manažer akciového fondu úspěšný i při poklesu o 20 %, protože trh a benchmark klesly o 30 %.

V portfoliu vašeho fondu momentálně převažují akcie a dluhopisy. Akcie jsou již poměrně dlouhou dobu v býčím trhu, a mnozí analytici očekávají korekci, nebo i medvědí trend. Ani pro státní dluhopisy není současné období velmi příznivé. Může kvůli tomu dojít k významné změně v alokaci aktiv ve fondu? Uvažujete do budoucna o větším podílu alternativních tříd aktiv (komodity, nemovitosti apod.)?

REKLAMA

Ano, akcie nějakou dobu vládnou portfoliu, dluhopisy ne. Je to už hodně dávno, co jsme si mysleli, že dluhopisy nabízí atraktivní výnosy a skutečné útočiště v těžkých  dobách. Je nám jasné, že ke stlačení výnosů na západě dochází společně se zhoršujícími se fundamenty, a to určitě není atraktivní pozice. Dluhopisy jsou pro nás neatraktivní dodnes, alespoň pro dnešek se však dá říci, že většinu škod již trhy stihly vstřebat.

Výhled pro akcie nicméně zůstává mnohem lepší. Zisky společností se pomalu zlepšují a dobrým výchozím bodem je rekordně velká mezera mezi zisky společností a výnosy dluhopisů. Komodity a nemovitosti dnes hrají v portfoliu poměrně nevýraznou roli.

Vzhledem k zaměření fondu je rychlost změny portfolia ve fondu poměrně důležitá. Jak se s tím vypořádáváte ve vašem fondu? Hraje v takových případech velkou roli velikost spravovaného majetku ve fondu?

I když máme možnost podstatně měnit alokaci aktiv poměrně rychle vzhledem ke flexibilní strategii fondu, která nám umožňuje využívat jednotlivé investiční příležitosti, zásadní změny rozdělení aktiv je na základě dlouhodobých zkušeností vhodnější dělat postupně.

REKLAMA

Konstrukce portfolia odráží náš pohled na makroekonomický vývoj a trendy na rozvinutých i rozvíjejících se trzích. Trh, ocenění jednotlivých tříd, korelace a fundamenty jsou hodnoceny z hlediska dlouhodobého (5–10 let), střednědobého (1–5 let) a taktického (méně než rok) časového rámce. Portfolio je z hlediska velikosti majetku rozděleno přiměřeně a objem majetku nehraje při alokaci aktiv zásadní roli.

Při výběru využíváte strategii top down. Které regiony, resp. sektory jsou pro vás v současnosti nejatraktivnější a které naopak skýtají zvýšené riziko?

Naše největší expozice v současné době je v regionu Asie a Tichomoří (cca 30% fondu), následována Evropou a Spojenými státy, (přibližně po 26%). Latinská Amerika představuje asi 4% a Střední východ/Afrika kolem 3%. V Asii a Tichomoří dáváme přednost zemím v rámci ASEAN (Thajsko, Indonésie, Malajsie, Filipíny a Singapur) a máme také expozici v Japonsku a Číně. V Latinské Americe v současné době preferujeme země, jako jsou Chile, Brazílie, Mexiko a Peru. S několika málo výjimkami se vyhýbáme tzv. frontier markets.

V České republice je fond zajištěný do české koruny, ale je také dostupný v euru a americkém dolaru. Podle dostupných informací se výnos eurové a dolarové třídy poměrně liší. Kolik bude stát zajištění české investory? Může se výkonnost fondu v koruně velmi lišit od eurového a dolarového klonu?

REKLAMA

Podle prospektu musíme portfolio zajišťovat do jedné převládající měny. Zajištění je ale pouze částečné. Náklady na zajištění představují nárůst o 0,1 % oproti nezajištěným třídám fondů. To je jediné číslo, které můžeme předvídat – rozdíl ve výkonnosti jednotlivých měnových tříd pak bude záviset na pohybech měn, které se předvídat nedají.

V eurové a dolarové třídě si účtujete také výkonnostní poplatek, který možná investoři nepocítí, ale běžní investoři na něj u podílových fondů nejsou zvyklí. Jak tento dodatečný náklad (přestože souvisí s dobrou výkonností fondu) před investory obhájíte?

Skupina Pioneer Investments zavedla výkonnostní poplatek u některých podfondů Pioneer Funds za účelem sladit zájmy firmy a našich investičních profesionálů s nejdůležitějším cílem našich klientů – dosažení vyššího výnosu.

Věříme, že jde o důležitý prvek při vytváření prostředí zaměřeného na výkonnost a generování výjimečné přidané hodnoty v dané strategii, v souladu s poptávkou klientů. V posledních letech se mezinárodní fondy výrazně posunuly v zavádění výkonnostních poplatků a také my očekáváme, že v praxi to může být prospěšné. Ačkoli zde neexistuje žádný společný standard pro výpočet výkonnostních poplatků, náš přístup zohledňuje jak typ fondu, tak i přístup, který je běžně využíván ve světě.

Pro klienty by mělo být zavedení výkonnostního poplatku přínosné zejména z těchto důvodů:

– Může vytvořit silnou kulturu zaměřenou na poskytování vyššího výnosu pro klienta.
– Kompenzace je vázána na výkonnost a investiční cíle klienta.
– Přispěje  k udržení investičních talentů.

 Děkuji za rozhovor

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024

Prestižní žebříček nejúspěšnějších fondů na českém trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023

Již počtrnácté proběhlo hodnocení nejúspěšnějších fondů českého investičního trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023. Na základě ukazatelů výkonnosti a rizik se na prvním místě v kategorii akciové fondy umístil J&T Opportunity, mezi smíšenými fondy získal první místo Amundi CR Balancovaný, za nejlepší progresivní dluhopisový fond byl […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

21. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *