CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Výhled na rok 2009… co nás čeká a (snad) mine

 


 

Světová ekonomika s otazníky

Před malou chvílí zakončil svou vládu rok 2008 a o žezlo se přihlásil nový rok 2009. Jak se mu asi povede? Zdědil akciové trhy na polovičních hodnotách oproti roku 2007, který předával uplynulému roku kyselé jablko ještě zabalené do sladkého cukrového obalu. Pro nadcházející rok se skloňují ve všech pádech slova „recese“, „krize“, „deprese“ a vzpomíná se na 30. léta minulého století.

Odhady pro rok 2009 ve svém modusu nejsou optimistické. Naprostá většina analytiků, kteří ještě před rokem hlásali o krátkodobé korekci před dalším nekončícím růstem, převlékla kabát a oznamuje předzvěst světové hospodářské recese. Zatím svět drží Čína, ale i ta má zpomalit – podle domácích ekonomů i na 0 – 4% růst. Zahraniční jsou optimističtější – čekají zpomalení jen na 7 %. Je to optimismus, nebo spíš zbožné přání?

Evropská unie i Spojené státy, hrdí reprezentanti rozvinutého světa, oznámili oficiální vstup do recese již na sklonku minulého roku. A jak dlouho bude recese trvat? Odhady se různí. Jen minimum analytiků vidí již světlo na konci tunelu, ale ani ti si nejsou jistí, zda se nejedná o světlo poslední. Současná krize je označována za naprosto unikátní, která nemá v historii obdoby, a proto jakékoli odhady jejího průběhu stojí na vodě. Snad se jedná o vody Mrtvého moře a světová ekonomika se nepotopí zcela.

Čím víc o tom přemýšlím, tím víc mám pocit, že každá nová krize nemá s těmi předchozími nic společného. Světová hospodářská recese ve 30. letech 20. století také byla unikátní. Ropné krize v 70. letech téhož století také neměly s předchozími nic společného… a tak by se dalo pokračovat.

Přesto společných bodů krize mají mnoho. Např. u jedné z mladších – „Asijské krize“, také stály u jejích základů ratingové angentury, které až do prvních okamžiků po kolapsu trhů držely vysoké ratingy. Nedávné vysoké ceny ropy sahající k více než trojnásobku aktuálních cen jsou svými důsledky ne málo podobné výsledku omezení těžby před první a druhou ropnou krizí… a i tak by se dalo pokračovat dále.

REKLAMA

Za pohled stojí i úroková rošáda FEDu. Nejedná se jen o rychlé snižování sazeb v minulém roce až k nule. Podívejte se dále, do předchozího zvyšování od nuly. A nebo ještě předtím na snižování k nule po dot-com bubble. Při pohledu na vývoj sazeb mi hlavou vrtá neodbytná otázka, zda FED (a jiné významné centrální banky) svými zásahy krize spíše nevyvolávají než hasí…

Odhady budoucího vývoje jsou spíše pesimistické. Nezbývá než doufat, že realita bude optimističtější než odhady analytiků.

Rok 2009 na Investujeme.cz

Ani v roce 2009 se vývoj na Investujeme.cz nezastaví. Přestože loňský rok byl plný změn, zlepšení a rozšíření možností serveru, již nyní dokončujeme přípravy dalších funkcí. Zaměříme se ale také na odstranění drobností, které budou spíše nepostřehnutelné, ale o to více zvýší komfort užívání serveru.

Jsme tu pro vás, naše čtenáře. Vy víte, jaké nástroje vám chybí, a proto vždy vítáme vaše náměty a připomínky.

REKLAMA

Za sebe i za tým, který Investujeme.cz pro vás připravuje, vám přeji nejen hodně úspěšných investic a spokojených klientů v roce 2009,

Petr Zámečník
šéfredaktor

Loading

Vstoupit do diskuze 15 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • OTTO

    1 ledna, 2009

    Nejsem analitik, ale je stále reálnější, že jsme už od konce listopadu 2008 v byčím trendu jak už jsem ostatně před cca 10-ti dny na investujeme psal.
    Stále to není 100% – ně jisté, ale jsem tomu čím dál tím více nakloněn.
    Velice velkou vypovídající hodnotu bude mít jak si povedou trhy v lednu.
    Na začátku února bude možné si udělat konkrétnější obrázek o vývoji trhů v roce 2009.

    Já osobně jsem optimista a těším se na byčí rallye v roce 2009.

    Odpovědět

  • Adraj

    1 ledna, 2009

    Nevím jestli přijde trvalejší býk, spíš myslím, že ne, ale větší korekci těch brutálních propadů cítím také ve vzduchu.
    Osobně bych teď doporučil nákupy a po růstu vybrat včas zisk.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    1 ledna, 2009

    Globální blogosféra se shoduje na několikaměsíčním „Obama“ rally. Dlouhodobější výhled je ale podle mne stále negativní

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    1 ledna, 2009

    Tak říká se,že firmy ze sektoru financí budou v roce 2009 ztrátové ve ve všech čtvrletích.Letos to byly vesměs jen dvě čtvrtletí.Přikláním se také k tomu,že tento rok to bude na akciových trzích měřeno indexy bída.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    1 ledna, 2009

    S tou bídou souhlasím.

    Odpovědět

  • OTTO

    1 ledna, 2009

    Ztrátových bude hodně firem ze všech sektorů a některé i zkrachují, ale jak sám víte, tak trh předbíhá reálnou ekonomiku o 6-9 měsíců takže dnešní ceny titulů odpovídají stavu ekonomiky až za 6-9 měsíců.
    Jsem si jistý, že se ještě pár měsíců bude stupňovat masáž KRIZE sem KRIZE tam, KRIZE všude kam se podívám, ale jak to platí ve všem, když chceš být úspěšný jdi opačným směrem než stádo.
    Pamatujete na letní hlášky ropa za 200, ropa za 250, ropa za 500 a ona opravdu stojí skoro 500 ale centů.

    Jak jsem psal, 100% jistota to není a proto nevylučuji propad na nová rekordní minima, ale v současné chvíli všechno hraje do karet býkům.
    Na konci ledna bude vše zřejmější.

    Ale ať to dopadne jakkoliv teď je dobrá doba pro nákup kvalitních titulů.
    Minimální investiční horizont u akcií je pokud se nemýlím 5 let, takže když koupím dnes, nezajímá mne až tak co bude v roce 2009 nebo 2010 ale kolik bude akcie stát za 5 let.
    Většina titulů které sleduji je zralá na 200% růst a našel jsem pár titulů zralých na 700% a více do pěti let.

    Ale kdo zaváhá, ne……..

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    1 ledna, 2009

    To je ale jiná věc.Až se zveřejní zisky a P/E ratio všem vyletí do trojciferných hodnot,tak ty kurzy dlouho nevydrží.Čest výjimkách.

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    1 ledna, 2009

    výjimkám..Důsledek včerejší noci:-)

    Odpovědět

  • Anonym

    6 ledna, 2009

    Dost mozna jsme v listopadu opravdu byli svedky dna. Ale to nikdo nevi. Klidne mohou nyni trhy leden a unor rust a pak spadnout jeste niz. Tohle je prave to, co nikdo nevi.

    Jedno je vsak jiste, daji se najit akcie s potencialem obrovskych zisku. Stejne tak se daji najit akcie, ktere se pravdepodobne nedoziji konce roku 2009.

    Kdo je ochotny si na zisky pockat, ustoji pripadne kratkodobe propady a peclive vybira investice, tak ma nyni sanci, jaka se naskyta jen parkrat za zivot.

    Vice uz jsem psal zacatkem listopadu v clanku „Akcie padaji, je cas nakupovat?“. Je to stale stejna pisnicka, jen bych se opakoval.
    http://www.finez.cz/odborne-clanky/detail/id-63/

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    P.S. Nenechte se ale lednem zmast. Leden muze byt velmi povedeny, presto pak mohou prijit dalsi propady.

    Odpovědět

  • OTTO

    6 ledna, 2009

    Dost možná to bylo dno, ale klidně to může během pár týdnů, nebo měsíců spadnout ještě níž.

    Pro mne osobně je listopad 2008 první velmi seriozní kandidát na dno.

    Jestli je to ONO dno, které celý svět vyhlíží, nebo dno teprve přijde ukáže čas.

    Já jsem zainvestoval s tím, že dno bylo v listopadu 2008. Pokud jsem to netrefil tak jen o týdny, nebo měsíce.
    Rád za pár týdnů nebo měsíců přikoupím levněji, pokud se ve dnu teď pletu.
    U akcií je výhoda, že pokud klesají, vždy se musí pokles zastavit na nule :o)

    Stejně jako při cestě z Prahy do Paříže můžete s jistotou říct jen jediné a to, že uděláte vše co je třeba, aby jste se tam dostali.

    Nevíte, jestli zůstanete 15 hodin na dálnici v zácpě, kvůli havárce, jestli v té havárce neskončíte taky, nebo jestli se naopak neporouchá auto a vy budete muset dojet jiným autem, vlakem, autobusem, nebo stopem.

    Víte za jak dlouho z Prahy do Paříže dojedete, když půjde vše hladce a jste schopen tipnout i nějakou rezervu na běžné zdržení na cestě což je v německu na denním pořádku a čím více se blížíte k Paříži také.

    S vývojem trhu je to stejné.
    Oba víme, že kvalitní tituly porostou.
    Asi se i shodnem, že za 5 let by měly být na hodně zajímavých cenách tzn, zhodnocení.

    Protože jen Bůh ví co bude za 5 let tak jsme my lidé odkázáni sledovat trhy, nebo je nechat někým sledovat( třeba vámi alias FINEZEM ) aby jsme byli tzv. v obraze ohledně vývoje trhů, kdy držíme pomyslnou svíčku, která nám svítí na krok.

    Já osobně chápu, že drtivá většina lidí se riziku vyhýbá a pro ty asi dněšní nákupy nejsou.

    Já osobně se, ale na riziko dívám jinak a nevadí mi, kdyby tituly do kterých jsem investoval klesly o 50 a více % z dnešních cen.
    Nicméně pokles může nastat na nová minima, ale já chci prodat akcie až za hodně roků tak mě moc netrápí co se bude dít s jejich cenou v letošním a příštím roce, dokonce ani co bude za 3-4 roky. Mě stačí, že budu v plusu až je budu prodávat.
    Nicméně sledování trhů a konzultace vidím jako moudré, aby jsem byl v obraze hlavně co se fundamentů podniků týče.

    A co se týče ledna tak leden má pro mne pěknou vypovídající hodnotu z technického hlediska pro celý rok 2009.
    To by jsme, ale začali diskusi o technické analýze a skončilo by to jako minule, kdy jsme zjistili, že pro analýzu každý preferujeme a používáme jiné metody.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    7 ledna, 2009

    Podle mne nás dno teprve čeká.
    Já naopak razím teorii, že i dlouhodobého investora by měl zajímat propad o 50% během držení. Proč? To jsem shrnul zde:

    http://www.pro-investory.cz/aktualni_analyza/muj_aktualni_pristup/

    Odpovědět

  • OTTO

    7 ledna, 2009

    To je možné, že dno teprve přijde.
    Rád si pak přikoupím.
    Je vidět, že teorií pro dlouhodobé investory je více a to je v pořádku.
    V konečném důsledku nezáleží jakou teorii kdo použil, ale kolik vydělal.

    Odpovědět

  • Roman

    1 ledna, 2009

    ..krize je krizí jen pro nedostatečně erudované a nepužné,neschopné inovací a logického myšlení..

    „jedna známá-velmi moudrá a bohatá..“ mi s úsměvem včera rozvlnila myšlení – diverzifikuj nejen své portfolio,ale i svoji práci – obchoduješ s realitami-obchoduj dále a tvrději,vyčistí se trh od překupníčků a pseudorealitek,chudí budou prodávat nákladné velké byty a bude poptávka po menších(nedostatek zvedne cenu),bohatší konečně dosáhnou na domy a příjmové nemovitosti a bohatí skoupí levnější projekty etc = trh bude rotovat jinak,ale bude a jelikož je stále nedostatek bydlení a přichází početná nová generace mladých čechů a silná vlna imigrantů,bude poptávka..
    Luxusní zboží nebude už na každém rohu,ale několik dobrých „rohů“ bude stále a zaslouží si inovativní a netrdiční prezentaci a relokaci nákladů,neboj,audituj,inovuj.. chudý retail více zchudne, proto investuj tam,kde bude jeho potřeba – třeba do čínských polévek:-) ..velmi konstruktivní dlouhý rozhovor, jehož pointa je plénu na ICZ doufám jasná..

    Odpovědět

  • radek

    2 ledna, 2009

    Aco říkáte na nákupy v roce 2009 a držet to třeba pět let a více?To by mělo bejt vynosné,ne

    Odpovědět

  • Anonym

    6 ledna, 2009

    Kdyz trefite ty spravne investice, tak urcite bude. Kdyz trefite ty spatne, tak urcite nebude. ;-))

    Odpovědět